Ce tipuri de muzică te ajută să...
Cercetătorii de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca au descoperit că, în urma reabilitărilor termice ale clădirilor, a crescut prezența unui gaz cancerigen foarte periculos: radonul. Nivelul acestuia este crescut în clădirile reabilitate deoarece clădirile renovate nu mai permit aerisirea naturală.
Cu alte cuvinte, elevii și angajații care își petrec jumătate din zi în aceste spații, sunt în pericol, notează Antena 3.
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca este singura instituție din România care a făcut măsurători ale radonului și are rezultate științifice solide în domeniu. În opinia experților de aici, creșterea concentrației de radon pune în pericol sănătatea copiilor și a angajaților care petrec zilnic, în aceste clădiri, între 8 și 10 ore.
Radonul este cel mai nociv poluant natural din mediul interior, majoritatea școlilor și grădinițelor care au fost renovate conținând cantități mari din acest gaz extrem de toxic. Anveloparea și montarea unor geamuri termopan împiedică aerisirea naturală, astfel încât se ajunge la o creștere a concentrației de gaz nociv foarte mare.
Cercetătorii internaționali spun că o astfel de expunere echivalează fie cu realizarea a 150 de radiografii pulmonare pe an, fie cu fumatul a 16 țigări pe zi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Ce tipuri de muzică te ajută să...
Masca de cacao poate estompa ridurile...
Cum sunt repartizați pacienții cu...
Gripa poate afecta orice categorie de...
Cheia pentru sănătate o deținem cu...
De ce nu este bine să luați...