Risc major pentru copiii din școli și grădinițe! Un gaz cancerigen este în concentrații tot mai mari în sălile de clase

Sala de clasă
Un gaz extrem de periculos este prezent în concentrații din ce în ce mai mari în sălile de clasă și în interiorul clădirilor din școli și grădinițe. 

Cercetătorii de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca au descoperit că, în urma reabilitărilor termice ale clădirilor, a crescut prezența unui gaz cancerigen foarte periculos: radonul. Nivelul acestuia este crescut în clădirile reabilitate deoarece clădirile renovate nu mai permit aerisirea naturală. 

Cu alte cuvinte, elevii și angajații care își petrec jumătate din zi în aceste spații, sunt în pericol, notează Antena 3. 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca este singura instituție din România care a făcut măsurători ale radonului și are rezultate științifice solide în domeniu. În opinia experților de aici, creșterea concentrației de radon pune în pericol sănătatea copiilor și a angajaților care petrec zilnic, în aceste clădiri, între 8 și 10 ore. 

Radonul este cel mai nociv poluant natural din mediul interior, majoritatea școlilor și grădinițelor care au fost renovate conținând cantități mari din acest gaz extrem de toxic. Anveloparea și montarea unor geamuri termopan împiedică aerisirea naturală, astfel încât se ajunge la o creștere a concentrației de gaz nociv foarte mare. 

Cercetătorii internaționali spun că o astfel de expunere echivalează fie cu realizarea a 150 de radiografii pulmonare pe an, fie cu fumatul a 16 țigări pe zi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel