Rezidențiat 2024: Peste 10.500 de candidați concurează pentru aproape 5.000 de locuri

rezidentiat - FOTO: Freepik
Peste 10.500 de candidați, absolvenți ai facultăților de medicină, medicină dentară și farmacie, susțin duminică examenul de intrare în Rezidențiat. Aceștia vor concura pentru 4.961 de locuri și 237 de posturi.

Duminică, 10.575 de absolvenți ai facultăților de medicină, medicină dentară și farmacie vor susține examenul național de intrare în Rezidențiat, organizat de Ministerul Sănătății în principalele centre universitare din țară: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu-Mureș și Timișoara.

Numărul candidaților de anul acesta a crescut ușor față de 2023 (10.194), iar aceștia se vor lupta pentru 4.961 de locuri și 237 de posturi disponibile, în comparație cu 4.925 de locuri și 365 de posturi oferite anul trecut.

București, lider național la numărul de candidați

La Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București, cel mai mare centru organizator, s-au înscris 3.993 de candidați, reprezentând peste 37% din totalul național. Aceștia sunt distribuiți astfel: 2.405 la medicină, 929 la medicină dentară și 659 la farmacie.

Domeniile cu cei mai mulți concurenți

La nivel național, 6.243 de absolvenți vizează cele 4.082 de locuri destinate domeniului medicină, în timp ce 2.360 de candidați se vor întrece pentru cele 534 de locuri la medicină dentară. În domeniul farmacie, 1.972 de concurenți aspiră la 345 de locuri.

Structura concursului și desfășurarea procedurilor

Examenul constă într-un test-grilă cu 200 de întrebări, desfășurat pe durata a patru ore. Corectura se va realiza imediat după încheierea testului, iar candidații pot depune contestații în termen de 24 de ore. Rezultatele finale vor fi afișate doar după confirmarea lor prin ordin al Ministerului Sănătății.

Specialități preferate și mai puțin căutate

Medicina de familie rămâne lider la numărul de locuri disponibile, cu 555 de locuri, urmată de anestezie și terapie intensivă (205), pediatrie (168), cardiologie (157) și chirurgie generală (145). La polul opus, specialitățile cu cele mai puține locuri includ medicina sportivă (4 locuri), expertiza medicală a capacității de muncă (6 locuri) și neurologia pediatrică (9 locuri).

"Pentru toţi absolvenţii universităţilor de medicină şi farmacie din ţară concursul de intrare în Rezidenţiat reprezintă principala poartă de intrare în multiplele specialităţi medicale, dar şi un test extrem de greu ce se va reflecta în performanţele pe care fiecare dintre aceştia le-au obţinut în anii de studiu şi evident prin cantitatea şi calitatea cunoştinţelor pe care şi le-au însuşit.

Motiv pentru care le urez succes deplin tuturor candidaţilor şi am convingerea că, şi anul acesta, absolvenţii Universităţii noastre vor traversa cu brio, în număr cât mai mare, dar şi cu medii ridicate, acest important examen din cariera lor profesională", a declarat Viorel Jinga, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

Perspective pentru viitor

Rezidențiatul reprezintă o etapă esențială pentru formarea viitorilor specialiști din sistemul medical românesc, în contextul unei nevoi tot mai mari de profesioniști bine pregătiți în diverse specialități medicale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel