Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
De astăzi au început înscrierile la Examenul de REZIDENȚIAT 2020. Sunt 7.061 de locuri scoase la concurs dar, ca în fiecare an, pe unele specializări va fi „bătaie”, la altele vor rămâne locuri libere.
În afară de procedura de înscriere și de examenul propriu-zis, pe care DC Medical le-a prezentat AICI, este important ca viitorii rezidenți să știe că anul trecut au fost aduse anumite modificări la Ordonanța Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului, unele care îi avantajează.
Trecută prin Camera Deputaților în doar 24 de ore (o premieră în ce privește procesul legislativ normal, vezi aici procesul legislativ), LEGEA nr. 197 (link direct pdf) pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului a apărut, în Monitorul Oficial la 31 octombrie 2019.
Parlamentul a adus atunci modificări substanțiale la Ordonanța rezidențiatului, după cum urmează:
În primul rând, a stabilit că, în fiecare an, „cifra de școlarizare pentru rezidențiat este cel puțin egală cu numărul de locuri reprezentând totalul absolvenților de medicină, medicină dentară și farmacie cu diplomă de licență din promoția anului în curs, cumulat cu numărul de posturi conform art. 18, stabilită prin ordin al ministrului Sănătății”.
FOARTE IMPORTANT este însă următorul paragraf care arată că TOȚI cei care iau nota de trecere la examentul de REZIDENȚIAT vor fi incluși în program, prin suplimentarea locurilor unde e cazul.
„În cazul în care numărul candidaților care promovează examenul de rezidențiat este mai mare decât cifra de școlarizare inițial anunțată, aceasta se va suplimenta până la repartiția candidaților, astfel încât toți candidații promovați să poată accesa un loc sau un post de rezidențiat. Ministerul Finanțelor Publice asigură resursele financiare necesare școlarizării prin rezidențiat la nivelul cifrelor de școlarizare aprobate”, arată, mai exact, noua lege.
O altă modificare adusă de Parlament este aceea că rezidenții care sunt și asistenți în facultăți își păstrează drepturile.
„Medicii rezidenți, medicii dentiști rezidenți, respectiv farmaciștii rezidenți care ocupă prin concurs posturi de asistent de cercetare științifică efectuează pregătirea în afara normei de bază, cu păstrarea tuturor drepturilor de rezident”, arată noua Lege.
Important e și faptul că rezidențiatul nu se mai face exclusiv în spitalele universitare, din marile centre universitare, ci și în alte unități medicale acreditate de Ministerul Sănătății, dar în anumite condiții. Iată Articolul 9 din lege, cel care arată exact în ce spitale se poate face rezidențiat și cine poate conduce un program de rezidențiat:
„Pregătirea în rezidențiat se desfășoară în mod descentralizat, regional, la nivelul centrelor universitare cu facultăți de medicină, medicină dentară și farmacie acreditate, prin departamentele de învățământ postuniversitar medical, medico-dentar și farmaceutic, inclusiv în cabinete medicale individuale de medicină de familie, precum și în unități sanitare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie sau în unități sanitare aflate în administrarea unităților publice locale.
(2) Instituțiile de învățământ superior cu facultăți de medicină, medicină dentară și farmacie acreditate propun Ministerului Sănătății coordonatorii de program de rezidențiat, directorii de program, precum și responsabilii de formare, inclusiv în cabinete medicale individuale de medicină de familie, precum și în unități sanitare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie sau în unități sanitare aflate în administrarea unităților publice locale.
(3) Coordonatorul de program trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
a) să fie șef de disciplină, șef de departament, șef de laborator sau farmacist-șef, certificat în specialitatea programului;
b) să fie cadru didactic universitar cu funcție de predare - profesor, conferențiar sau șef de lucrări.
(4) Prin excepție de la prevederile alin. (3), directorul programului de rezidențiat în medicina de urgență trebuie să efectueze gărzi în cadrul unei unități de primiri urgențe și să îndeplinească unul dintre următoarele criterii:
a) să fie cadru didactic universitar - șef de lucrări, conferențiar sau profesor la disciplina medicină de urgență;
b) să fie medic primar medicină de urgență sau medic specialist medicină de urgență, cu rezidențiat în medicină de urgență, cu 5 ani vechime ca specialist în unitatea de primiri urgențe;
c) să fie medic primar anestezie și terapie intensivă, cu 5 ani vechime în unitatea de primiri urgențe.
(5) Pentru programul de rezidențiat în specialitatea medicină de familie sunt nominalizați coordonatori de program cadre didactice universitare - profesor, conferențiar, șef de lucrări în specialitatea medicină de familie, medicină internă sau pediatrie.
(6) Nominalizarea coordonatorilor de program se face de către instituțiile de învățământ superior din domeniul sănătate acreditate și cu avizul colegiilor profesionale.
(7) Listele cu coordonatorii acreditați se revizuiesc anual până la data de 1 noiembrie a fiecărui an.
(8) În cazul în care un coordonator/director de program își suspendă activitatea în condițiile legii, pe o perioadă mai mare de o lună, la propunerea instituțiilor de învățământ superior din domeniul sănătate acreditate în cauză, coordonarea rezidenților va fi preluată temporar de alte cadre didactice sau medici primari în specialitatea respectivă, având titlul de doctor în științe medicale. Dacă suspendarea este mai mare de 6 luni, se numește un alt coordonator/director de program sau rezidenții vor fi redistribuiți altor coordonatori/directori de program disponibili din centrul universitar respectiv, după caz.
(9) Pentru îndeplinirea unor sarcini, activități și responsabilități suplimentare funcției de bază, directorii de program și responsabilii de formare în rezidențiat beneficiază de majorarea salariului de bază avut conform prevederilor legale în vigoare pe perioada cât exercită aceste funcții.
(10) Responsabilii de formare din cabinetele medicale individuale de medicină de familie, precum și din unitățile sanitare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie sau în unitățile sanitare aflate în administrarea unităților publice locale beneficiază de plata indemnizației prin transfer de la direcțiile de sănătate publică”.
La finalul rezidențiatului, și după susținerea și promovarea examenului final, conform noii Legi, ministrul Sănătății este obligat ca „în cel mult 30 de zile lucrătoare de la ultima zi a sesiunii de examene organizate pentru specialitatea respectivă” să confirme, prin ordin, titlul de medic specialist, de medic dentist specialist sau de farmacist specialist, după caz.
De asemenea, conform Legii 197 din 2019, „rezidențiatul pe post se organizează în trimestrul IV al fiecărui an, în funcție de numărul de posturi solicitate de unitățile sanitare publice din rețeaua Ministerului Sănătății, aflate în administrarea unităților publice locale sau a ministerelor sau instituțiilor cu rețea sanitară proprie, în specialitățile prevăzute de Nomenclatorul specialităților medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală”.
Nu în ultimul rând, la Articolul 23, se arată că:
„(1) Medicii rezidenți care au finalizat pregătirea în rezidențiat, dar nu au promovat examenul de specialitate, pot fi încadrați cu contract individual de muncă în unități sanitare publice, inclusiv în cabinete medicale individuale, în funcție de specialitatea în care s-a efectuat pregătirea de rezidențiat și sub îndrumarea unui medic cu drept de liberă practică în specialitatea respectivă. În aceste cazuri, încadrarea se va face pe perioadă determinată de un an, cu posibilitate de prelungire anuală, până la maximum 3 ani. Încadrarea se va face pe funcția de medic, cu salarizarea corespunzătoare de rezident ultimul an, în funcție de specialitatea de confirmare.
(2) Prevederea de la alin. (1) se aplică și în cazul medicilor rezidenți pe post. În intervalul prevăzut la alin. (1) se suspendă contractul individual de muncă încheiat pe perioadă nedeterminată cu unitatea sanitară unde medicul rezident a ocupat postul”.
Legea, care cuprinde și alte prevederi, în forma promulgată și publicată în Monitorul Oficial, o puteți consulta/descărca AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...