Rasa sau educația. Care influențează imens speranța de viață

Bătrânețe    FOTO: pexels.com
Un studiu longeviv pe mii de oameni arată rolul esențial jucat de rasă și educație în durata unei vieți.

Cercetători de la Școala de Medicină Yale și Universitatea din Alabama-Birmingham au coordonat un studiu despre speranța de viață în Statele Unite, aflată în scădere pentru prima dată în decenii. Cauzele acestei scăderi sunt multiple, de la îngrijiri de sănătate inaccesibile, dependență în creștere de droguri până la tulburări de sănătate mintală și factori socio-economici.

Oamenii de știință au vrut să vadă ce impact au rasa și educația în această ecuație. Au analizat datele a 5.114 de oameni, de culoare și caucazieni, din patru orașe americane, recrutați în urmă cu 30 de ani pentru un studiu de longevitate. Concluzia cercetătorilor de la Yale și Alabama-Birmingham: nivelul de educație, și nu rasa, este cel mai bun predictor al celor care vor trăi cel mai mult. Explicația, cu argumente științifice, a fost publicată pe 20 februarie în Jurnalul American de Sănătate Publică.

Aproape 400 dintre participanții la studiu au murit. ”Aceste decese se produc la persoane apte de muncă, adesea cu copii, înainte de vârsta de 60 de ani. (...) (n. r. Aceste descoperiri) sugerează că îmbunătățirea echității în accesul și calitatea educației este ceva tangibil care poate contribui la inversarea acestei tendințe tulburătoare de reducere a speranței de viață în rândul adulților de vârstă mijlocie”, a spus Brita Roy, profesor asistent de Medicină și Epidemiologie, unul dintre autorii lucrării, potrivit unui comunicat al Universității Yale.

Alte concluzii ale analizei au fost: aproximativ 9% dintre persoanele de culoare au murit la o vârstă fragedă, comparativ cu 6% dintre caucazieni; bărbații de culoare au o probabilitate semnificativ mai mare de a muri de omucideri, iar bărbații caucazieni de SIDA. ”Cele mai frecvente cauze de deces la toate grupurile de-a lungul timpului au fost bolile cardiovasculare și cancerul. Dar au fost, de asemenea, diferențe notabile în ceea ce privește rata de deces în funcție de nivelul de educație”, susțin autorii cercetării. Atunci când nu se ține cont de rasă și educație, în același timp, diferențele legate de rasă toate au dispărut. O dovedesc cifrele. 

”Aceste descoperiri sunt puternice. (…) Ele sugerează că îmbunătățirea echității în accesul și calitatea educației este ceva tangibil care poate contribui la inversarea acestei tendințe tulburătoare de reducere a speranței de viață în rândul adulților de vârstă mijlocie”, concluzionează autorii cercetării.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel