RAPORT OMS: Decesele cauzate de tuberculoză au CRESCUT în 2020 pentru prima dată în 15 ani, din cauza pandemiei COVID

Accesul pacienților cu tuberculoză la tratamente a fost îngreunat din cauza pandemiei COVID-19. Foto:OMS
Un nou raport al OMS a arătat că în 2020 s-au produs 1,5 milioane de decese la nivel mondial din cauza Tuberculozei, o creștere considerabilă față de 1,4 milioane înregistrate în 2019. Este primul an în care s-a înregistrat o creștere a deceselor cauzate de TBC din 2005 încoace și asta se datorează pandemiei COVID-19. 

Pentru prima dată în 15 ani, numărul de decese cauzate de tuberculoză la nivel mondial (TBC) a crescut anul trecut din cauza pandemiei COVID-19, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) într-un nou raport (link direct raport).

„Pandemia de coronavirus (COVID-19) a provocat un impact enorm asupra sănătății, sociale și economice în 2020 și 2021. Aceasta include impactul asupra furnizării și accesului la serviciile esențiale de tuberculoză (TBC), numărul de persoane diagnosticate cu TBC și notificarea ca TBC cazuri prin sistemele naționale de supraveghere a bolilor și a sarcinii bolii TB (incidență și mortalitate). Raportul global asupra tuberculozei al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) 2020 (1) a inclus estimări provizorii ale impactului perturbărilor serviciilor de sănătate cauzate de pandemia COVID-19 asupra numărului de decese globale de tuberculoză în 2020 și ulterior, date provizorii privind notificările TB în primele 6 luni ale anului 2020 și date despre strategiile de răspuns implementate de programele naționale TB (NTP)”, se arată în raport. 

În 2020, 1,5 milioane de persoane au murit de TBC, o creștere față de 1,4 milioane de decese raportate cu un an înainte. Și este pentru prima dată din 2005 încoace când s-a înregistrat o creștere a deceselor de la an la an la nivel mondial.

Potrivit raportului, în 2020 au fost înregistrate 214.000 de decese cauzate de tuberculoză în rândul persoanelor cu HIV (faţă de 209.000 în 2019) şi 1,3 milioane de decese cauzate de tuberculoză în rândul altor persoane (faţă de 1,2 milioane în 2019). Totalul deceselor este de aproximativ 1,5 milioane, o situaţie care „trimite omenirea înapoi în anul 2017”, potrivit OMS.

Experții consideră că suma resurselor medicale investite în COVID anul trecut – prin redirecționarea resurselor din alte părți - și întreruperea tratamentului medical în timpul pandemiei sunt motivele care stau în spatele acestei creșteri alarmante.

„Acest raport confirmă temerile noastre că întreruperea serviciilor esențiale de sănătate din cauza pandemiei COVID-19 ar putea da înapoi ani de progrese făcute împotriva tuberculozei”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, într-un comunicat de presă.

„Aceasta este o veste alarmantă care trebuie să servească drept un apel de trezire la nevoia urgentă de investiții și inovație pentru a reduce lacunele în diagnosticare, tratament și îngrijire a milioanelor de persoane afectate de această boală străveche, dar prevenită și tratabilă” a mai arătat acesta.

Comunicatul se referă, de asemenea, la pandemia COVID ca fiind motivul pentru care s-au „inversat ani de progrese globale în combaterea tuberculozei”.

TBC este o infecție foarte gravă în care bacteriile atacă plămânii unei persoane și care se pot răspândi în restul corpului. Potrivit raportului, publicat joi, OMS estimează că 10 milioane de persoane, inclusiv 1,1 milioane de copii, au fost infectate în întreaga lume – 86% din cazuri fiid înregistrate în cele 30 de țări cele mai „împovărate” de această boală.

Aproape toate, adică 98% la sută dintre aceste au apărut în țările cu venituri mici sau medii.

Printre națiunile cele mai împovărate de TBC se numără India - liderul global al cazurilor de TBC cu aproape trei milioane anual - Indonezia, Nigeria, Pakistan și Africa de Sud.

În România, în 2020, au fost înregistrate 12.000 de cazuri de TBC și, conform raportului, circa 58% dintre pacienți sunt și tratați contra bolii. Mortalitatea estimată în România, în 2020, a fost de 8%.

Anul 2020 a fost un an dezamăgitor în acea bătălie, oficialii din domeniul sănătății pierzând teren pe mai multe fronturi.

Suma finanțării globale pentru tratamentul diagnosticului de tuberculoză a scăzut de la 5,8 miliarde de dolari în 2019 la 5,3 miliarde de dolari în 2020 - ambele cifre depășind cu mult obiectivul de investiții anual de 13 miliarde de dolari stabilit de OMS, mai arată raportul.

Investițiile în cercetarea și dezvoltarea tratamentelor pentru medicamente lipsesc, de asemenea, doar 900 de milioane de dolari fiind investiți la nivel global –mai puțin de jumătate din obiectivul de 2,2 miliarde de dolari.

Anul trecut, lumea a ratat și câteva obiective cruciale de reducere a TBC.

OMS și-a stabilit un obiectiv de reducere a numărului de decese globale la TBC cu 35% în perioada 2015-2020. Dar decesele au fost reduse doar cu 9,2% în astă perioadă de timp, potrivit datelor oficiale.

OMS a urmărit, de asemenea, reducerea numărului global de cazuri Covid cu 20% pe parcursul acelui interval de cinci ani, însă cazurile au scăzut doar cu 11%.
 „Raportul solicită țărilor să adopte măsuri urgente pentru restabilirea accesului la serviciile esențiale ale TB”, se mai arată în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel