Prune sau struguri? Mihaela Bilic, răspuns clar: Nu se pune problema dacă sunt sănătoase sau nu

prune sau struguri mihaela bilic. FOTO: Freepik @azerbaijan_stock
La ce trebuie să fim atenți când consumăm prune sau struguri. Mihaela Bilic ne atrage atenția.

Nutriționistul Mihaela Bilic a pus în balanță două dintre cele mai îndrăgite fructe ale lunii august: prunele și strugurii, subliniind atât beneficiile pe care le au acestea, cât și aspectele cărora trebuie acordăm atenție atunci când alegem între cele două fructe, mai ales că ambele ne pot veni și cu o creștere în greutate.

”Prune sau struguri?

Ambele sunt fructe de sezon, dulci și parfumate, pe care suntem tentați să le mâncăm pe săturate! Nu se pune problema dacă sunt sănătoase sau nu, ci care îngrașă mai tare.

În funcție de soi, prunele au un aport caloric de 45-70 cal și un aport de zahăr aprox 10g/100g. De reținut că sunt fructe climaterice, care se coc și după ce au fost culese… și cu cât sunt mai coapte, cu atât sunt mai dulci.

În prune există sorbitol, un alcool de zahăr rezistent la digestie, care are efect laxativ și prebiotic (hrănește flora intestinală din colon).

Conțin și fibre solubile și insolubile (pectine și celuloză) care accelerează tranzitul intestinal și previn constipația. La capitolul minerale sunt bogate în potasiu cu rol în hidratare, reglarea tensiunii arteriale și contracția musculară.

Strugurii sunt campioni la capitolul “dulceață”, au 15-20 g zahăr și 80-90 cal/100g. Merită să-i lăudăm pentru conținutul de potasiu, magneziu și calciu, sucul de struguri fiind o băutură recomandată în refacerea după efortul fizic intens la sportivi. Strugurii negri sunt renumiți pentru aportul de resveratrol, un antioxidant cu efect protector cardiovascular.

De reținut că cea mai eficientă formă de resveratrol există în vinul roșu, nu în sucul de struguri! De unde concluzia că un strop de alcool face bine și la inimă și la dispoziție.

Și prunele și strugurii au efect detox și alcalinizant. Sunt cel mai sănătos și echilibrat desert oferit de natură”, a scris Mihaela Bilic pe contul său de Facebook.

Trebuie consumat cu măsură

”Însă ca orice desert, se mănâncă cu măsură. P.S. Zahărul din fructe, adică fructoza, se transformă în alcool prin fermentație. Și asta se întâmplă fie în butoi, fie în ficatul nostru… asta pentru cine nu știe că fructele mâncate în exces îngrașă și fac grăsime pe burtă”, a concluzionat nutriționistul.

Ce conțin prunele

Prunele sunt relativ sărace în calorii, dar conțin o cantitate destul de mare de vitamine și minerale importante. O prună conține următoarele substanțe nutritive:

- Calorii 30;

- Carbohidrați 8 grame;

- Fibre 1 g;

- Zaharuri 7 g;

- Vitamina A 5% din doza zilnică recomandată (DZR);

- Vitamina C 10% DZR;

- Vitamina K 5% DZR;

- Potasiu 3% DZR;

- Cupru 2% DZR;

- Mangan 2% DZR.

În plus, o prună furnizează o cantitate mică de vitamine B, fosfor și magneziu.

Ce conțin strugurii

O porție de 100 de grame de struguri conține:

- Calorii 69;

- Carbohidrați 18 grame;

- Proteine 0,72 g

- Fibre 0,9 g;

- Folați 0,5% din doza zilnică recomandată (DZR);

- niacină 1%;

- complex de vitamina B 6%;

- Vitamina A 3% DZR;

- Vitamina C 18% DZR;

- Vitamina E 1%;

- Vitamina K 12% DZR;

- Sodiu 1 mg

- Potasiu 4% DZR;

- Cupru 14% DZR;

- Fier 4,5%;

- Magneziu 2%

- Mangan 3%

- Zinc 0,5%.

4 obiceiuri alimentare care duc la ficat gras. Medic: Nu există tratament medicamentos

Ficatul este un organ esențial care reglează substanțele chimice din sânge, produce bilă, metabolizează alimentele, stochează glicogenul, vitaminele și mineralele și procesează și excretă medicamentele, cu alte cuvinte, o adevărată uzină.

În comparație cu alte organe, ficatul are o capacitate de regenerare după deteriorare, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să îi acordăm o atenție sporită, căci fără un ficat sănătos oricare dintre funcțiile acestuia ar putea fi compromise.

Astfel, obiceiurile de alimentație și de băutură pot avea un impact drastic asupra funcției ficatului, motiv pentru care este important să facem alegerile nu doar în interesul ficatului nostru, cât mai ales în interesul stării de sănătate în ansamblu.

Care sunt cele mai rele obiceiuri alimentare

Consumul excesiv de zahăr. Este deja cunoscut faptul că zahărul procesat care se află în alimente și băuturi poate duce la efecte negative asupra sănătății. Acesta poate crește tensiunea arterială, crește inflamația cronică și în plus, duce la creșterea în greutate, diabet și boli ale ficatului gras (steatoza hepatică), toate acestea fiind legate de un risc crescut de infarct miocardic și accident vascular cerebral, potrivit specialiștilor.

Astfel, nu ar trebuie să fiți surprinși că un consum excesiv de zahăr poate crește, de fapt, producția de grăsime în ficat, ceea ce poate duce la boala ficatului gras, dar și la diabetul de tip 2.

Nu toate zaharurile sunt create în mod egal și este important să diferențiați zahărul care se găsește în mod natural în fructe și legume, care nu este indicat să afecteze sănătatea ficatului, de zahărul adăugat utilizat în multe alimente și băuturi procesate.

Un studiu a constatat că participanții care au consumat băuturi îndulcite cu fructoză au avut o producție de grăsime de două ori mai mare decât cei care au consumat băuturi îndulcite cu glucoză.

O altă constatare a studiului a concluzionat că zaharoza, forma de zahăr cel mai frecvent consumată de oameni, a crescut sinteza de grăsime puțin mai mult decât aceeași cantitate de fructoză. Citește mai departe AICI.

Vezi și: De ce să mănânci iaurt cu prune uscate. Care sunt beneficiile pentru sănătate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel