Proteina care ajută pacienții să reziste declinului cognitiv adus de Alzheimer. Ce spun cercetătorii de la MIT despre reziliența cognitivă

Alzheimer Foto: Freepik @bugphai
Cercetătorii de la MIT au descoperit vulnerabilități și reziliențe celulare care ar putea ajuta la dezvoltarea unor noi intervenții terapeutice pentru boala Alzheimer. 

Un studiu realizat de MIT a dezvăluit noi perspective asupra vulnerabilităților celulare și de circuit în boala Alzheimer. Cercetarea, publicată în Nature, a constatat că anumite vulnerabilități celulare și de circuit ar putea permite anumitor persoane să reziste declinului cognitiv, în ciuda unei patologii clare a bolii. Studiul a utilizat o metodă nouă pentru a compara expresia genelor în diferite regiuni ale creierului la persoanele cu și fără Alzheimer. 

Cercetătorii au analizat expresia genelor în peste 1,3 milioane de celule din peste 70 de tipuri de celule din șase regiuni ale creierului la 48 de donatori de țesuturi, dintre care 26 aveau boala Alzheimer și 22 nu.

Studiul a identificat căi legate de vulnerabilitatea celulară și reziliența cognitivă, oferind noi ținte pentru intervenția terapeutică. Tipurile de celule care prezintă cea mai mare vulnerabilitate se află în regiunile cerebrale cele mai importante pentru susținerea învățării și memoriei (cortexul entorinal și hipocampul), iar aceste celule au în comun un marker, Reelin. În plus, calea metabolică dintr-un anumit tip de celule gliale, astrocitele, este deosebit de perturbată în boala Alzheimer.

Legătura dintre modificările celulare și declinul cognitiv

Cercetătorii au identificat 76 de tipuri de celule specifice regiunilor cerebrale care dezvăluie vulnerabilitatea, răspunsul și rezistența celulară la boala Alzheimer. Studiul a analizat mostre de creier din diferite regiuni, identificând mii de modificări biologice ca răspuns la patologia Alzheimer.

Prin corelarea acestor informații cu stările cognitive ale pacienților, cercetătorii pot înțelege modul în care răspunsurile celulare sunt corelate cu declinul cognitiv sau cu reziliența, putând sugera noi tratamente pentru pierderea cognitivă.

Studiul sugerează, de asemenea, că protejarea căilor celulare care susțin funcția cognitivă poate fi posibilă chiar dacă patologia nu poate fi abordată la momentul apariției simptomelor cognitive.

„Această lucrare deschide calea pentru detectarea precoce și intervențiile terapeutice țintite - promisiunea de mult promisă a abordărilor medicinei de precizie”, a spus David Merrill, psihiatru geriatric și director al Pacific Neuroscience Institute's Pacific Brain Health Center la Providence Saint John's Health Center.

Vezi și: Fibra esențială pentru sănătate și pierderea în greutate. Câte fibre trebuie să consumăm zilnic și care sunt cele mai bune surse

Foto: Freepik @perig76

Ce este Reelin

Boala Alzheimer este legată de o reducere semnificativă a neuronilor excitatori din hipocampus și cortexul entorinal, o regiune a creierului responsabilă de memorie. Această diminuare poate duce la declinul cognitiv la persoanele cu Alzheimer.

Mulți dintre acești neuroni fac parte dintr-un circuit neuronal comun care exprimă o proteină numită Reelin. Pierderea acestor neuroni este legată de reducerea cogniției.

Un studiu recent a evidențiat importanța Reelin în cercetarea Alzheimer, concentrându-se pe un bărbat cu o mutație rară care a crescut activitatea Reelin și l-a menținut sănătos din punct de vedere cognitiv, în ciuda unui istoric familial de Alzheimer cu debut precoce. Studiul a confirmat o reducere a neuronilor pozitivi pentru Reelin, subliniind rolul Reelin în sănătatea creierului și pierderea potențială la pacienții cu Alzheimer.

Citește și: Terapia cu celule stem poate recupera funcția motorie la pacienții cu AVC ischemic. Ce spun noile studii

Strânsa legătura dintre celulele creierului și alimentație când vine vorba de reziliența cognitivă

Cercetătorii au descoperit că anumite gene din astrocite sunt esențiale pentru menținerea funcției cognitive în ciuda modificărilor cerebrale legate de Alzheimer. Aceste gene sunt implicate în activitatea antioxidantă, metabolismul colinei și biosinteza poliaminelor.

Descoperirile se aliniază cercetărilor anterioare care sugerează că suplimentele alimentare cu colină ajută la gestionarea problemelor cauzate de gena APOE4, un factor major de risc pentru Alzheimer. Studiul a confirmat că persoanele cu o mai bună reziliență cognitivă aveau niveluri mai ridicate ale anumitor gene în astrocite, susținând previziunile analizei ARN unicelulare.

Cercetătorii au dezvoltat o nouă metodă de gestionare a datelor mari referitoare la o singură celulă prin gruparea genelor înrudite în „module genice”. Această abordare utilizează modele coordonate de expresie genică, similare mișcării umane. Aceștia urmăresc să descopere mai multe descoperiri și să studieze mecanismele de control ale acestor gene pentru a găsi modalități de a inversa evoluția bolii Alzheimer.

Cercetarea evidențiază complexitatea bolii Alzheimer și importanța diferitelor tipuri de celule în răspunsul creierului la boală, iar sensibilizarea publicului cu privire la aceste mecanisme sprijină o mai bună gestionare a bolii Alzheimer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel