Primul transplant cu grefă pulmonară la un adolescent de 16 ani. Operație în premieră în România!

Adolescentul care a primit grefa pulmonară are doar 16 ani. Foto: Print screen Antena3
Premieră națională: unui tânăr în vârstă de 16 ani i-a fost efectuat primul transplant de homogrefa pulmonară adusă azi noapte cu avionul de Fundația Germană pentru Transplant de Țesuturi, donatorul fiind un german în vârstă de 47 de ani care a murit în urma unui AVC.

„Mă aștept să fiu mai sănătos, mai bine și să fac tot ce este bine, ca un om normal", este tot ce își dorește adolescentul de numai 16 ani care a suferit o intervenție în premieră în România.

„Am făcut o procedură de tip cross în care am făcut un auto-transplant al valvei pulmonare a pacientului din poziția pulmonară în poziție aortică și am înlocuit toată rădăcina pulmonară cu o homogrefă pulmonară adusă de agenția germană de transplant”, a spus chirurgul Victor Costache, cel care a efectuat intervenția, pentru Antena3. 

Mama copilului își amintește cu groază cât de grea a fost perioada de dinainte să afle diagnosticul crunt și a a i se face transplantul copilului ei.

„Nu mai era așa puternic, obosea, nu se simțea cum se simțea înainte. Sperăm ca băiatul să fie sănătos să îți facă un rost în viață. Să se facă bine, să nu mai aibă probleme, să poată să lucreze, nu din greu, un lucru așa mai ușor, totuși este o boală de inimă și să fie bine să se descurce în viață", a spus mama adolescentului, pentru sursa citată.

Intervenția a fost făcută în premieră în România cu ajutorul Uniunii Europene. 

„E foarte important de notat și important acest concept în Uniunea Europeană. Să vezi că viața unui copil din România este salvată prin gestul al unui cetățean german de 47 de ani și această grefă salvează un copil. Este atât de important să avem o medicină puternică și un sistem de transplant puternic și la nivel european”, spune Victor Costache.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel