Primul caz de poliomielită, după aproape un deceniu

primul caz de poliomielita. FOTO Pexels @ Polina Tankilevitch
Poliomoelita este o boală infecțioasă, de o gravitate deosebită, atât prin mortalitatea indusă, cât și prin handicapurile motorii pe care le lasă.

Statele Unite au înregistrat joi primul caz de poliomielită după aproape un deceniu, potrivit autorităţilor sanitare din statul New York, notează Agerpres, citând AFP.

Un locuitor din comitatul Rockland, aflat la 50 de kilometri nord de Manhattan, a fost testat pozitiv pentru această boală, cazul indicând ”un lanţ de transmitere de la o persoană care a primit vaccinul antipoliomielitic oral (VPO)”, potrivit unui comunicat.

Vaccinul nu a mai fost utilizat în Statele Unite din anul 2000, ceea ce sugerează că originea virusului ar putea fi ”dintr-o locaţie din afara Statelor Unite unde se administrează VPO”, au precizat autorităţile sanitare din New York.

Acestea au solicitat medicilor să fie atenţi dacă apar şi alte cazuri şi au îndemnat locuitorii nevaccinaţi ai comitatului să se vaccineze.

Ultimul caz cunoscut de poliomielită din SUA a fost înregistrat în 2013, potrivit Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC).

Poliomielita, o boală virală foarte contagioasă care afectează în mare parte copiii cu vârsta de sub cinci ani, a fost practic eradicată la nivel mondial. Cazurile au scăzut cu 99% din 1988, când poliomielita era încă endemică în 125 de ţări şi fuseseră raportate 350.000 de cazuri.

Contaminările au scăzut brusc la sfârşitul anilor 1950 şi începutul anilor 1960 în Statele Unite, odată cu dezvoltarea unui vaccin. Ultima infecţie naturală din SUA a fost înregistrată în 1979.

Vaccinul antipoliomielitic oral poate provoca contaminarea altor persoane, dar nu şi a persoanei vaccinate. Acest tip de poliomielită poate provoca paralizie la persoanele nevaccinate.

Mai mul, OMS a avertizat încă de luna trecută că un tip de poliovirus derivat din vaccin a fost detectat în eşantioane prelevate din sistemul de canalizare al Londrei.

Poliomielita în România

Poliomielita este o boală infecțioasă produsă de virusul poliomielitic (virus din clasa enterovirusurilor). Exista 3 tipuri de virus polio (tip1,2,3), iar boala este de o gravitate deosebită prin mortalitatea indusă, dar şi prin handicapurile motorii pe care le lasă pe viaţă.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică din România, ultimul caz de poliomielita a fost înregistrat în anul 1992 (virusul a fost importat din Bulgaria).

Cum se transmite poliomielita și care sunt simptomele

Transmiterea se realizează interuman, pe cale fecal-orală, prin ingerarea alimentelor sau a apei contaminate cu materii fecale (în care virusul e prezent timp îndelungat), sau aeriană, prin picături (virusul fiind prezent îin secrețiile nazo-faringiene).

Manifestările clinice ale bolii:

- Perioada de incubație (timpul de la momentul infectării la apariția primelor semne de boala) este în mod frecvent de 6-20 de zile (cu limite de 3-35 de zile), în medie de 7-14 zile;

- Forma cea mai comună este cea fără simptome sau semne de boală - în proportie de 95%, dar poate evolua în proporție de 1-5% sub formă de poliomielită paralitică sau iritație meningeală;

- Paralizia este flască (moale), asimetrică (la unul din membre), cuprinde mușchii de la rădăcina membrelor; în cazurile grave afectarea este simetrică și poate cuprinde și mușchii respiratori ducând la deces;

- Paralizia este invalidantă și permanentă.

”Vaccinarea împotriva poliomielitei este introdusă in calendarul național de vaccinare din anul 1956. Până în anul 2008 s-a administrat în România vaccinul polio oral (VPO, vaccin viu atenuat), iar din 2009 a fost înlocuit cu vaccinul polio injectabil (VPI, vaccin inactivat).

Administrarea vaccinului polio injectabil (VPI) are un număr extrem de limitat de contraindicații și efecte secundare reduse, ceea ce îl recomandă ca un vaccin sigur”, mai transmite INSP.

Vaccinul VPI se administrează la vârsta de 6 ani, împreună cu cel vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular (DTPa), la medicul de familie.

De ce le este părinților frică de vaccinul ROR. Dr. Boantă: Copilul trebuie urmărit mai mult timp

Vaccinarea împotriva bolilor copilăriei, dar și a altor afecțiuni, ține de sănătatea publică, aceasta aflându-se în calendarul național de vaccinare. Despre importanța vaccinării copiilor, dar și despre teama unora dintre părinți, cu privire la vaccinul ROR, a vorbit dr. Valentina Boantă, medic specialist Medicină de familie Sanador, în exclusivitate pentru DC Medical.

”Vaccinurile s-au dezvoltat, producătorii au reușit să pună într-un singur vaccin (n.r. doză) vaccinuri pentru mai multe boli. Din păcate, sau din fericire, ca să te imunizezi nu poți decât prin vaccinare sau trecând prin boală. Nu există altă cale. Clar că vaccinarea pediatrică este principala măsură preventivă. Și nu, altfel copilașii ar face toate aceste boli, care unele dintre ele sunt foarte grave, ba chiar invalidante”, ne-a declarat dr. Valentina Boantă.

De altfel, medicul a ținut să precizeze că vaccinul ROR, vaccinul combinat care protejează împotriva a 3 boli - rujeola, oreionul și rubeola, este cel mai des refuzat de părinți, chiar dacă el nu constituie o problemă pentru cel mic.

”Este un vaccin mai greuț, adică suportat de copilași puțin mai greu, pentru că el este un vaccin viu atenuat pentru trei boli eruptive grave și imunitatea dată de vaccin se consolidează în două etape. În prima etapă se fac anticorpii pentru imunitate imediată și în a doua etapă, imunitatea pe termen îndelungat. Și atunci, copilul trebuie urmărit o perioada mult mai lungă, aproape o lună și există zile când poate simula una dintre boli. Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel