Poluarea luminoasă, un posibil pericol pentru sănătatea creierului. Impactul asupra riscului de Alzheimer

Alzheimer Foto: Freepik @rawpixel.com
Un studiu recent sugerează că expunerea excesivă la poluarea luminoasă nocturnă ar putea crește riscul de apariție a bolii Alzheimer, în special la persoanele sub 65 de ani

Vezi și: Creșterea alarmantă a atacurilor de cord la adulții tineri. Cauzele riscului crescut la persoanele între 20 și 30 de ani

Expunerea excesivă la poluarea luminoasă nocturnă poate crește riscul de apariție a bolii Alzheimer, în special la persoanele sub 65 de ani. Cercetătorii au constatat că poluarea luminoasă are o corelație mai puternică cu prevalența bolii Alzheimer decât orice alt factor de risc studiat. Experții sugerează că sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina pe deplin dacă poluarea luminoasă este un factor de risc pentru boala Alzheimer.

Studiul publicat în Frontiers in Neuroscience a constatat că expunerea la lumină pe timp de noapte ar putea fi un factor de risc modificabil important de investigat în boala Alzheimer. Robin Voigt-Zuwala, primul autor al studiului, a declarat că poluarea luminoasă nocturnă poate fi un factor de risc important pentru boala Alzheimer.

Risc mai mare de Alzheimer

Un studiu care utilizează date satelitare din perioada 2012-2018 a clasificat cele 48 de state americane inferioare în funcție de intensitatea medie a luminii nocturne, împărțindu-le în cinci grupuri. De asemenea, cercetătorii au colectat date Medicare pentru a determina prevalența bolii Alzheimer în aceste state. Ei au constatat diferențe statistice între cele mai întunecate și cele mai luminoase state, cu o intensitate mai mare a poluării luminoase asociată pozitiv cu prevalența bolii Alzheimer.

Acest efect a fost observat la persoanele sub și peste 65 de ani, atât la bărbați, cât și la femei, și la toate rasele, cu excepția insularilor din Asia și Pacific. Pentru persoanele în vârstă de 65 de ani și peste, prevalența bolii Alzheimer a avut o corelație mai puternică cu poluarea luminoasă nocturnă decât alți factori de risc, cum ar fi boala renală cronică, abuzul de alcool, depresia și obezitatea.

Cu toate acestea, hipertensiunea arterială, diabetul și accidentul vascular cerebral s-au dovedit a avea o corelație mai puternică cu boala Alzheimer decât poluarea luminoasă. La persoanele sub 65 de ani, intensitatea mai mare a poluării luminoase a fost asociată cu o prevalență mai mare a bolii Alzheimer decât orice alt factor de risc.

Studiul are limitări, inclusiv date Medicare limitate, examinarea prevalenței bolii Alzheimer, dar nu a incidenței, și lipsa datelor privind lumina din interior.

Citește și: Cum afectează stresul cronic sănătatea ta fizică și mentală. De ce stresul provoacă insomnie și declanșează mâncatul emoțional

Foto: Freepik

Importanța somnului în riscul de Alzheimer

Este posibil ca expunerea nocturnă la lumină să nu fie un factor de risc real pentru boala Alzheimer, dar somnul poate fi o parte importantă a puzzle-ului. Cercetările care investighează demența și factorii care contribuie la apariția acesteia evoluează pe măsură ce abordăm noile probleme de mediu.

Este prea devreme pentru a spune dacă poluarea luminoasă poate contribui la riscul de demență. Cu toate acestea, dezvoltarea unor obiceiuri bune de somn este asociată cu beneficii mai largi pentru sănătate.

Pentru a îmbunătăți somnul, cercetătorii sugerează limitarea timpului petrecut pe ecran înainte de culcare, folosirea perdelelor pentru a închide lumina externă și menținerea unui program de somn constant. În cazul în care vă confruntați cu o somnolență semnificativă în timpul zilei sau cu simptome ale unei tulburări de somn, este întotdeauna mai bine să consultați un medic.

Un mecanism potențial prin care poluarea luminoasă nocturnă poate avea un impact asupra bolii Alzheimer este rolul perturbării somnului. Somnul joacă un rol important în eliminarea din creier a proteinei asociate cu boala Alzheimer, cunoscută sub numele de amiloid-beta.

Dacă somnul este perturbat de factori precum lumina sau o tulburare de somn netratată, capacitatea creierului de a elimina această proteină este redusă. Calitatea slabă a somnului poate avea, de asemenea, un impact mai larg asupra altor factori de risc, cum ar fi depresia, activitatea fizică și hipertensiunea arterială.

Factori de risc pentru Alzheimer

În 2024, aproximativ 55 de milioane de oameni din întreaga lume vor trăi cu boala Alzheimer, majoritatea fiind în vârstă de 65 de ani și peste, iar un procent semnificativ, de peste 70%, având 75 de ani sau mai mult.

Cauza exactă a bolii Alzheimer nu este pe deplin înțeleasă, însă experții consideră că este rezultatul unei combinații de factori genetici, de sănătate și de stil de viață, împreună cu modificările cerebrale legate de îmbătrânire.

Printre factorii de risc asociați cu Alzheimer se numără fumatul, abuzul de alcool, inactivitatea fizică, somnul insuficient, alimentația nesănătoasă, izolarea socială și lipsa de stimulare mentală. Cu toate acestea, neurologul Clifford Segil, consideră că sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă expunerea nocturnă la lumină este un factor de risc pentru Alzheimer.

„El crede că este o provocare pentru neurologi să fie de acord că pacienții care stau treji noaptea cu lumini le va crește riscul mai târziu în viață pentru demența Alzheimer. Expunerea nocturnă la lumină nu este un factor de risc acceptat pentru demență și va fi nevoie de mai mult decât un singur articol pentru a o adăuga la factorii de risc actuali pentru diagnosticarea demenței.

Luminile lasate aprinse noaptea

Cercetătorii au descoperit că poluarea luminoasă, în special în zonele urbane, face ca majoritatea oamenilor să nu poată vedea lumina cerească naturală. Până la 80% din populația globului se confruntă cu poluarea luminoasă, care are consecințe dăunătoare ecologice, comportamentale, biologice și asupra sănătății. Cercetătorii speră ca descoperirile lor să crească gradul de conștientizare a riscurilor asociate cu expunerea la lumină pe timp de noapte, permițând oamenilor, în special celor cu factori de risc pentru Alzheimer, să facă schimbări ușoare în stilul de viață. Aceste schimbări includ utilizarea perdelelor de întuneric sau dormitul cu măști de ochi, care sunt deosebit de utile în zonele cu poluare luminoasă ridicată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel