A început sezonul accidentelor pe...
Pistruii sunt pete mici și rotunde, de culoare maro deschis sau închis, care apar de obicei pe față, brațe și alte zone ale pielii expuse frecvent la soare. Ele sunt mai comune la persoanele cu pielea deschisă la culoare și apar, de regulă, în urma expunerii la razele ultraviolete (UV) ale soarelui.
Cu toate acestea, existența pistruilor este strâns legată de factori genetici, iar aceștia nu sunt neapărat un semn al daunelor solare.
În general, pistruii nu reprezintă un risc pentru sănătate, dar este întotdeauna important să vă monitorizați pielea pentru orice modificări și să consultați un furnizor de asistență medicală dacă aveți nelămuriri.
Factorii genetici și expunerea la soare provoacă pistrui. Se găsesc cel mai adesea la persoanele cu pielea deschisă la culoare și la cele cu părul roșu natural, dar pot apărea la persoanele de orice culoare a pielii.
Genetica joacă un rol în dezvoltarea pistruilor, deoarece unii oameni se nasc cu gene care fac să aibă pistrui mai probabil. Este mai probabil să ai pistrui dacă părinții tăi le au.
Vezi și:
Dieta care provoacă tumori în corp. Multă lume o ține. S-a descoperit că declanșează cancer de colon
Pistruii încep să apară cel mai adesea în timpul copilăriei, continuă până la adolescență și, de obicei, dispar în timp.
Dacă pistruii își schimbă dimensiunea, forma, mâncărimea sau sângerează, consultați un dermatolog sau medicul dumneavoastră primar.
În timp ce pistruii nu sunt în mod direct un semn al daunelor solare, apariția lor poate fi amplificată de expunerea la soare. Razele UV stimulează melanocitele, celulele care produc melanină, ceea ce duce la apariția pistruilor sau la închiderea lor la culoare.
Cu toate acestea, este important de subliniat că pistruii nu sunt același lucru cu petele solare (lentigine solare), care sunt într-adevăr cauzate de daunele provocate de soare și apar de obicei la o vârstă mai înaintată.
Petele solare sunt adesea mai mari, mai neregulate și nu dispar în lunile mai puțin însorite, spre deosebire de pistrui, care pot să dispară sau să se estompeze în timpul iernii.
Deși pistruii în sine nu sunt periculoși și nu sunt un semn direct al daunelor solare, prezența lor poate indica o sensibilitate crescută la razele UV.
Persoanele cu pistrui ar trebui să fie mai atente la protecția solară, deoarece pielea lor tinde să fie mai vulnerabilă la efectele nocive ale expunerii prelungite la soare, cum ar fi arsurile solare sau creșterea riscului de cancer de piele.
Protejarea pielii de daune UV implică folosirea de protecție solară, purtarea de îmbrăcăminte de protecție, rămânerea la umbră, evitarea paturilor de bronzare și monitorizarea indicelui UV. Controalele regulate ale pielii sunt importante.
Pentru a exclude cancerul de piele, un furnizor de servicii medicale ar trebui să evalueze orice modificări ale pistruilor sau petelor.
Autoexaminările regulate și controalele profesionale ale pielii sunt importante pentru a ajuta la identificarea promptă a leziunilor cutanate suspecte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Schimbările alimentare pot fi un...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...