Pietrele pe amigdale, cauze și simptome. Cum se îndepărtează CORECT. Greșeala care duce la apariția lor

Pietrele pe amigdale - Foto: Freepick @artmbi
Ce sunt pietrele la amigdale, de ce apar și care sunt simptomele și complicațiile? Cum se îndepărtează corect pietrele de pe amigdale.

Pietrele la amigdale, sau amigdalitele, sunt formațiuni dure, albe sau galbene, care se află pe sau în interiorul amigdalelor.

Este obișnuit ca persoanele cu pietre la amigdale să nu-și dea seama că le au. Pietrele la amigdale nu sunt întotdeauna ușor de văzut și pot varia de la mărimea unui orez până la mărimea unui strugure mare. Pietrele la amigdale rareori cauzează complicații de sănătate mai mari. Cu toate acestea, uneori pot crește în formațiuni mai mari care pot provoca umflarea amigdalelor și au adesea un miros neplăcut.

Topirea ghețarilor, un sfârșit pe care sigur nu ni-l dorim. Ce se întâmplă dacă dispar ghețarii, 9 efecte devastatoare: Fără curent, fără apă, foamete și consecințe economice severe

Care sunt cauzele pietrelor la amigdale?

Amigdalele sunt alcătuite din crevase, tuneluri și gropi numite cripte amigdaliene. Diferite tipuri de resturi, cum ar fi celulele moarte, mucusul, saliva și alimentele, pot rămâne blocate în aceste cavități și se pot acumula. Bacteriile și ciupercile se hrănesc cu aceste acumulări și provoacă un miros distinct.

În timp, resturile se întăresc și se transformă într-o piatră la amigdale. Unii oameni pot avea doar un singur calcul amigdalian, în timp ce alții au mai multe formațiuni mai mici.

Cauzele potențiale ale pietrelor la amigdale includ:

- igiena dentară precară

- amigdalele mari

- probleme cronice ale sinusurilor

- amigdalită cronică (amigdale inflamate)

Simptomele pietrelor la amigdale

Deși unele pietre la amigdale pot fi greu de văzut, acestea pot provoca totuși simptome vizibile. Simptomele pietrelor la amigdale pot include:

- respirație urât mirositoare

- durere în gât

- probleme de înghițire

- dureri de ureche

- tuse continuă

- amigdale umflate

- resturi albe sau galbene pe amigdale

Pietrele mai mici la amigdale, care sunt mai frecvente decât cele mari, pot să nu provoace niciun simptom.

Infecțiile nosocomiale NU sunt doar ale României. "Pacienții, testați înainte de internare". Ce sunt, De Ce apar. Cele mai frecvente bacterii pe care le poți lua din spital

Prevenirea pietrelor la amigdale

Dacă aveți pietre la amigdale, este posibil ca acestea să apară în mod regulat. Din fericire, există măsuri pe care le puteți lua pentru a le preveni. Acești pași includ:

- practicarea unei bune igiene orale, inclusiv curățarea bacteriilor de pe partea din spate a limbii atunci când vă spălați pe dinți

- renunțarea la fumat

- gargara cu apă sărată

- să beți multă apă pentru a vă menține hidratați

Cum se îndepărtează pietrele de pe amigdale

Majoritatea amigdalitelor sunt inofensive, dar mulți oameni doresc să le îndepărteze pentru că pot mirosi urât sau pot provoca disconfort. Tratamentele variază de la remedii casnice până la proceduri medicale.

Gargara

Gargara energică cu apă sărată poate ușura disconfortul din gât și poate ajuta la dislocarea pietrelor la amigdale. Apa sărată poate ajuta, de asemenea, la schimbarea chimiei gurii. De asemenea, poate ajuta la eliminarea mirosului pe care îl pot provoca pietrele la amigdale. Dizolvați 1/2 linguriță de sare în 8 uncii de apă caldă și faceți gargară.

Tuse

Este posibil să descoperiți pentru prima dată că aveți pietre la amigdale atunci când tușiți una. Tusea energică poate ajuta la desprinderea pietrelor.

- Îndepărtarea manuală

- Îndepărtarea pietrelor de unul singur cu obiecte rigide, cum ar fi o periuță de dinți, nu este recomandată. Amigdalele tale sunt țesuturi delicate, așa că este important să fii delicat.

- Îndepărtarea manuală a pietrelor la amigdale poate fi riscantă și poate duce la complicații, cum ar fi sângerarea și infecția. Dacă trebuie să încerci ceva, folosirea cu delicatețe a unui tampon de bumbac este o alegere mai bună.

Procedurile chirurgicale minore pot fi recomandate dacă pietrele devin deosebit de mari sau cauzează durere sau simptome persistente.

Criptoliza amigdalelor cu laser

În timpul acestei proceduri, se folosește un laser pentru a elimina criptele în care se adăpostesc pietrele din amigdale. Această procedură este adesea efectuată cu ajutorul anesteziei locale. Disconfortul și timpul de recuperare sunt de obicei minime.

Criptoliză prin cobalt

În criptoliza prin coblație, nu este implicată căldura. În schimb, undele radio transformă o soluție de sare în ioni încărcați. Acești ioni pot tăia prin țesut. Ca și în cazul laserelor, criptoliza prin coblație reduce criptoliza amigdalelor, dar fără aceeași senzație de arsură.

Amigdalectomia

Amigdalectomia este îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor. Această procedură poate fi efectuată cu ajutorul unui bisturiu, laser sau dispozitiv de cobaltizare.

Efectuarea acestei intervenții chirurgicale pentru calculi amigdalieni este controversată. Medicii care recomandă amigdalectomia pentru pietrele la amigdale tind să o folosească doar pentru cazurile severe, cronice și după ce toate celelalte metode au fost încercate fără succes.

Antibiotice

În unele cazuri, antibioticele pot fi folosite pentru a gestiona pietrele la amigdale. Acestea pot fi folosite pentru a scădea numărul de bacterii care joacă un rol crucial în dezvoltarea și creșterea pietrelor la amigdale.

Dezavantajul antibioticelor este că acestea nu vor trata cauza care stă la baza pietrelor și vin cu propriile efecte secundare potențiale. De asemenea, acestea nu ar trebui folosite pe termen lung, ceea ce înseamnă că pietrele la amigdale vor reveni probabil după ce nu mai folosiți antibioticele, potrivit Healthline.

Plânsul, 9 beneficii pentru sănătatea ta. Ce se întâmplă când PLÂNGI și cât de mult ar trebui să plângi

Complicații ale pietrelor la amigdale

Deși complicațiile cauzate de pietrele la amigdale sunt rare, acestea sunt posibile. Una dintre cele mai grave complicații care pot rezulta din pietrele la amigdale este o infecție profundă a amigdalei, cunoscută sub numele de abces.

Pietrele mari la amigdale pot deteriora și perturba țesutul normal al amigdalelor. Acest lucru poate duce la umflături semnificative, inflamații și infecții.

Pietrele la amigdale legate de infecții ale amigdalelor pot necesita, de asemenea, o intervenție chirurgicală.

Sunt pietrele la amigdale contagioase?

Nu, pietrele la amigdale nu sunt contagioase. Ele sunt alcătuite dintr-un material numit biofilm. În gură, un biofilm este o combinație de bacterii și ciuperci din propria gură care interacționează cu chimia gurii tale. Acest amestec se atașează apoi de orice suprafață umedă.

În cazul pietrelor la amigdale, materialul se întărește în interiorul amigdalelor. Un alt biofilm comun în gură este placa bacteriană. Biofilmele joacă, de asemenea, un rol în cariile și bolile gingivale.

În concluzie, pietrele la amigdale sunt o problemă comună. Deși pot aduce o serie de simptome, pietrele la amigdale rareori duc la complicații grave.

Dacă aveți pietre la amigdale frecvente, asigurați-vă că practicați o bună igienă dentară și rămâneți hidratat. Dacă devin o problemă sau vă îngrijorează, discutați cu medicul dumneavoastră. Împreună puteți stabili cea mai bună modalitate de a vă trata pietrele la amigdale și de a preveni apariția altora în viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel