Picioarele umflate, boli care pot fi ascunde de acest simptom

Un mers vioi ar fi legat de longevitate, susțin unii cercetători
Dacă unul sau ambele picioare sunt umflate, poate fi greu să vă mișcați. Și vă poate face și rău, pentru că în spatele acestui simptom se pot ascunde boli grave.

Nu este întotdeauna clar de ce se umflă picioarele, dar unele boli pot provoca această stare. Iată care sunt acestea: 

Edemul

Acesta este momentul în care corpul tau reține prea multă apă. Ea poate face picioarele să se umfle, precum și mâinile și fața. S-ar putea să observați acest lucru după un zbor lung cu avionul sau dacă stați așezat ore întregi, iar unele femei o au în jurul perioadei de menstruație. De obicei, dispare de la sine, dar uneori poate fi un simptom al unei probleme de sănătate, cum ar fi nivelul scăzut de proteine, insuficiență cardiacă sau boli de rinichi sau de ficat.

Rănirile

Când cădeți sau faceți un pas greșit, un picior umflat poate fi un semn al unui os rupt sau a unei entorse - atunci când e afectat țesutul dur și flexibil, care leagă oase în jurul gleznei. Piciorul și glezna se vor umfla, cel mai probabil, și când sângele încearcă să vindece zona afectată irigând-o mai bine. Consultați medicul dacă doare foarte mult, nu puteți pune greutate pe picior sau nu arată bine, notează experții de la WebMD.com. 

Sarcină

Picioarele se pot umfla ca o parte naturală a sarcinii, pentru că în corpul femeii e mai multă apă când așteaptă un copil. Poate fi mai rău la sfârșitul zilei sau după ce a stat mult timp jos. De obicei nu este un semn al unei probleme pentru mamă sau pentru copil, dar poate fi inconfortabil.

Preeclampsia

În timp ce multe viitoare mame au picioarele umflate, în cazul în care umflarea vine împreună cu o durere de cap, grețuri, probleme de respirație sau durere de burtă, ar putea fi un semn al acestei afecțiuni. Aceasta începe după ce sarcina trece de 20 săptămâni și este legată de tensiunea arterială ridicată. Vă poate afecta ficatul sau rinichii și poate fi grav dacă nu este tratată la timp, punându-vă viața dumneavoastră și a copilului în pericol. Asigurați-vă că spuneți medicului dumneavoastră dacă ați avut oricare dintre aceste simptome.

Limfedemul

Este momentul în care unul sau mai mmulți dintre ganglionii limfatici - glandele mici care fac parte din sistemul imunitar - sunt deteriorate sau îndepărtate, așa cum se întâmplă adesea în timpul tratamentului pentru cancer. Drept urmare, corpul elimină de mai puțin fluid și poate duce la umflarea brațelor și picioarelor. Un tratament pentru este comprimarea pneumatică. Purtați un manșon peste zonele afectate, iar aerul este pompat în el, de fiecare dată, pentru a pune presiune în zona respectivă și a ajuta la mișcarea fluidului. Exerciții, masaje, manșoane de compresie sau șosete de acest tip pot ajuta, de asemenea.

Insuficiență cronică venoasă

Pentru a vă întoarce la inimă de la picioare și brațe, sângele se deplasează prin vene cu "supape cu sens unic" pentru al împiedica curgerea sa înapoi. Aceste supape se pot deteriora pe măsură ce îmbătrâniți sau dacă stați așezat pe perioade lungi de timp. Dacă sângele nu se întoarce la inimă așa cum ar trebui, se poate colecta în picioare și picioare de umflă.

Insuficiența cardiacă

Apare atunci când inima nu pompează sângele așa cum ar trebui. Dacă sângele nu curge bine în direcția corectă, acesta se poate acumula în brațe și picioare și poate provoca umflături. Dacă aveți insuficiență cardiacă, poate fi inconfortabil să vă așezați în jos, inima poate bate mai repede sau într-un ritm neobișnuit și este posibil să aveți dificultăți de respirație. Mergeți la urgență dacă observați aceste simptome.

Boală de rinichi

Rinichii filtrează deșeuri din sânge. Dacă nu funcționează corect - din cauza unei afecțiuni precum diabetul sau hipertensiunea arterială - prea multă sare (sodică) poate rămâne în sânge. Acest lucru face ca organismul să rețină mai multa apă decât ar trebui. Forța de gravitație trage apa jos, iar picioarele și gleznele se pot umfla.

Boală de ficat

Dacă aveți hepatită (inflamație în ficat) sau dacă beți mult, ficatul dumneavoastră trebuie să repare de fiecare dată. Aceasta poate provoca cicatrizarea țesutului pentru a-l înlocui pe cel afectat cu unul sănătos, iar ficatul poate să nu mai funcționeze așa cum ar trebui. Dacă se întâmplă acest lucru, prea mult lichid se poate reține în burtă, picioare și brațe, făcându-le să se umfle.

Ce puteți face

Remediile clasice sunt: odihnă, gheață, comprimare și ridicarea în sus a picioarelor. Este foarte util pentru entorse și oase rupte, dar poate ajuta dacă picioarele sunt umflate și din alte motive. Dacă vă odihniți și puneți picioarele în sus (ridicați-le), lichidul se va scurge în organism, din picioare. Gheața răcește vasele de sânge - limitând fluxul sanguin - și ajută la ameliorarea durerii. Șosetele speciale, foarte strânse, numite șosete de compresie, sau dispozitivele înfășurate în jurul picioarelor, vă pot ajuta să împingeți lichidul departe de picioare.

Ce puteți face: mișcare

Dacă te plimbi în jur de o oră, devine mai greu pentru lichid să se adune în orice loc și îți ține sângele în mișcare prin corp. Orice vă mișcă genunchii și vă flexează gleznele vă poate ajuta.

Ce puteți face: medicamente

Unele medicamente utilizate pentru a trata tensiunea arterială ridicată, diabetul zaharat și inflamațiile pot face corpul să rețină prea multă apă și asta poate face să se umfle picioarele. Alte medicamente, din clasa diuretice, pot ușura umflarea. Întotdeauna discutați cu medicul înainte de a vă modifica sau opri medicația.

Ce puteți face: magneziu

S-ar putea să vă ajutați corpul să scape mai ușor de lichide dacă adăugați 200 până la 400 de miligrame de magneziu la dieta zilnică. Alimente bogate în acest mineral includ fulgi de ovăz, banane, migdale, broccoli și sfecla. Discutați cu medicul înainte de a lua un suplimente - pot provoca probleme grave de sănătate dacă aveți o boală de rinichi sau inimă sau dacă luați medicamente pentru alte afecțiuni.

Când să vă duceți la urgență:

Aveți nevoie de asistență medicală de urgență dacă picioarele dvs. sunt umflate, respirați greu sau aveți dureri în piept. Acestea ar putea fi semne de cheaguri de sânge în plămâni. Consultați medicul dumneavoastră dacă:

- Piciorul umflat atunci cnd apăsați cu degetul nu revine la forma inițială,

- Pielea din zona umflată se întinde sau se rupe;

- Aveți dureri și umflături care nu dispar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel