Pepene roșu, cum să-l alegi pe cel mai copt și dulce. Secret mai puțin știut

Pepenele roșu este plin de nutritrienți benefici pentru sănătate. Este bogat în vitaminele A și C, antioxidanți și are un conținut mai scăzut de zahăr decât alte fructe tropicale de sezon. În plus, este foarte hidratant pentru că de fapt 95% din conținutul lui este apă. 

Așadar, dacă nu vrei să dai greș cu alegereaa celui mai dulce și copt pepene roșu, ține cont de aceste sfaturi: 

1. Analizează-i codița. Aceasta trebuie să fie verde, nu uscată, așa cum ai putea crede. 

2. Bate-l cu coada unui cuțit. Dacă sunetul este unul care seamănă cu cel de "gol", atunci pepenele este copt. Pe de altă parte, dacă îți sună a "plin", fructul este crud. 

3. Alege acel pepene roșu cu pete galbene și portocalii pe el. Nuanțele de galben și portocaliu indică faptul că fructul este copt și dulce.  

4. Optează pentru un pepene roșu rotund, dacă îl vrei foarte dulce. Dacă preferi o felie de pepene zemoasă, alege-l mereu pe cel alungit. 

Ce poți face cu coaja de pepene roșu

 

Un fruct emblematic al sezonului estival, pepenele are nenumărate beneficii pentru sănătate. Este bogat în fibre și substanțe nutritive esențiale precum vitaminele A, B6 și C, antioxidanți, licopeni, aminoacizi și potasiu. Însă mulți dintre noi nu acordăm importanță cojilor de pepene. Subestimate, ajung în cele mai multe cazuri la coșul de gunoi, deși pot fi introduse în multe rețete delicioase. 

Cojile de pepene pot fi folosite în rețete delicioase:

1. Dulceață din coajă de pepene verde

 

Ingrediente

- 1 kg de coji de pepene
- 500 g de fructoză
- 30 ml de suc de lămâie 
- 100 ml de pectină lichidă
- borcane cu capac, sterilizate

Mod de preparare

Taie cojile de pepene astfel încât să păstrezi doar partea albă dintre pulpa roșie și coaja verde în cubulețe mici. Într-un recipient, amestecă-le cu fructoza și lasă-le acolo câteva ore.

Într-o cratiță, fierbe compoziția, amestecând cel puțin 30 de minute, apoi adaugă sucul de lămâie și pectina lichidă.

Gătește încă 10 minute. Cât timp lichidul este încă fierbinte, toarnă-l în borcane și sigilează cu capace. Așază borcanele cu capul în jos și lasă-le să se răcească.

2. Coajă de pepene sărat

 

Este o rețetă perfectă pentru a completa brânza sau salamul.

Ingrediente

- 250 g coji de pepene verde
- 250 g fructoză
- 50 ml oțet de vin alb
- suc de ½ lămâie
- scorțișoară
- sare
- câteva cuișoare

Mod de preparare

Taie cojile de pepene verde în cuburi și lasă-le la înmuiat în apă sărată, peste noapte. A doua zi, scurge cojile, pune-le într-o cratiță și acoperă-le cu apă. La foc mic, lasă să fiarbă timp de aproximativ 30 de minute, apoi scurge-le.

Într-o altă cratiță, adaugă fructoza, oțetul, apa, sucul de lămâie, bățul de scorțișoară și câteva cuișoare. Fierbe 10 minute, până obții un sirop. Adaugă cojile de pepene verde și gătește până devin transparente. Toarnă cojile în borcane sterilizate anterior.

3. Gazpacho cu coajă de pepene verde și castravete

 

Ingrediente

- 250 g coji de pepene verde
- 250 g coji de castraveți
- 100 g roșii cherry
- câteva felii de pâine veche
- 50 g de nuci de pin
- 2 căței  de usturoi
- 1 ceapă
- un pic de pătrunjel tocat
- 30 ml de oțet alb
- 1 pahar de apă
- sare și piper

Mod de preparare

Toacă usturoiul și ceapa. Taie coaja de pepene verde în cuburi.

Înmoaie pâinea veche în oțetul alb, apoi adaugă toate celelalte ingrediente, cu excepția nucilor de pin. 

Amestecă totul energic și toarnă gazpacho într-un castron. Condimentează cu sare și piper, apoi adaugă nucile de pin. Decorează cu un vârf de pătrunjel.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel