Urmărește dezbaterea live

Curățarea dinților cu remedii naturiste, un pericol pe termen lung. Care sunt alimentele care pătează cel mai tare și cum putem preveni acest lucru. Gabor: Ar trebui folosit maximum de două ori pe an

curatarea dintilor cu remedii naturiste. FOTO: Freepik @pink1unicorn
EXCLUSIV
De ce nu trebuie albiți dinții acasă și care sunt alimentele care ne pătează cel mai tare dinții. Cum putem să prevenim acest lucru.

Ne dorim dinți mai albi, deși natura nu ne-a înzestrat pe toți cu acel alb imaculat. Iar pentru a obține un zâmbet perfect multe persoane sunt dispuse să încerce tot felul de variante de albire, iar unele vin cu efecte dăunătoare pe termen lung, dar mai ales, cu costuri mari pentru a repara stricăciunile.

Printre remediile naturiste de albire a dinților, cele mai frecvente sunt cu zeama de lămâie și cu bicarbonat.

Dr. Alin Gabor, medic stomatolog, a demontat aceste două variante intens utilizate, dar care, de fapt, lasă urme asupra dintelui.

”Lămâia este un acid. Ai pus acidul peste ceva, acela topește. La fel și întâmplă și pe dinte. Pui acidul, topește, vii cu periuța și freci, vii cu periuța cu bicarbonat, care este foarte abraziv.

Da, el ajută la remineralizarea dintelui, pentru că stabilește o situație bazică, chiar spre un pH crescut și atunci se mineralizează foarte ușor dinții. Însă dinții sunt foarte greu de remineralizat după ce ai ras foarte mult din ei.

Da, albești, ții se par albi în oglindă și faci chestia asta repetat.

Bicarbonatul ar trebui folosit maximum de două ori pe an, cât să reîmprospătăm și să remineralizăm anumite zone, dar există paste de dinți dedicate pentru așa ceva”, a declarat dr. Alin Gabor, medic stomatolog, în exclusivitate pentru DC MEDICAL în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe.

Vezi și: Care este rutina zilnică pentru un zâmbet frumos și cum să alegem periuța și pasta de dinți. Gabor, despre cifra magică de pe pasta de dinți: Ideală pentru curățare și cât să nu facă rău dinților

Albitul dinților acasă, costuri mari în timp

Potrivit medicului, orice deteriorare adusă suprafeței dintelui se repară cu costuri mari.

”În oglindă, freci, dar nu îți dai seama că iei micronic din dinte, dar micron cu micron, în timp, se face o distrucție mare. Ochiul se obișnuiește cu aspectul zilnic nu îți dai seama că ai luat din dinte, până apare o sensibilitate sau până este prea târziu.

Nu se mai reface absolut nimic, în gură nu se reface nimic, din păcate. Există studii cu celule stem care cresc dinți, dar sunt la nivel de studii, momentan.

Așa că trebuie să intervenim noi și costurile sunt mari de tot. Adică dacă ai frecat toți dinții, la toți trebuie să intervii, să pui substanță ca să poți echilibra toată mușcătura. Dacă noi nu avem echilibru în toată gura, se dezechilibrează, pui într-o parte, se rupe”, a mai spus medicul.

Vezi și: AVC, cauze, factori de risc și prevenție. Dima, despre anevrismul cerebral al rudelor de gradul 1: Este o colerație din ce în ce mai clară

Alimente care pătează dinții

Dorința de a albii dinții vine și ca urmare a pătării acestora din cauza alimentelor sau băuturilor pe care le consumăm.

”Ceaiul are un colorant destul de consistent. Recomand ceaiul băut cu apă plată, precum cafeaua, să nu rămână ultima gură de ceai.

Ceaiul verde, ceaiul negru, pătează îngrozitor dinții și sunt pete mult mai greu de scos în clinică, pentru că nu există studii  despre cțt de greu se scot niște pete, dar am văzut consumatori înrăiți de ceai.

Într-adevăr, igienizarea profesională, făcută în clinică, este mult mai dificilă, mai îndelungată, mai migăloasă.

Tutunul colorează dinții. Tot ce este,de fapt, colorat în natură, băgăm și mestecăm, înghițim, intră în contact cu dintele.

Dintele este ca un fagure de miere, poros, dacă noi lăsăm să persiste se impregnează încet, încet în interiorul dintelui și nu mai iese culoarea la fel de bine. 

Sucurile de sfeclă, freshurile de sfeclă, am observat. Am avut un pacient care consuma foarte mult suc de sfeclă și inclusiv fațetele erau pătate, nu am văzut așa ceva până acum.

Diferența dintre fațetă și dinte este că dintele se pătează în profunzime, iar fațeta doar la suprafață, fac o curățare și se duce.

Pentru a scăpa de aceste probleme se pot consuma băute cu paiul, sau apă plată ori periuța de dinți. Ideal ar fi să ai o periuță de dinți, dar cum suntem în oraș nu prea putem să avem periuța peste tot. Am fost în alte țări, pe la conferințe, și am văzut că restaurantele care se respectă au la baie periuță de dinți.

O idee foarte bună, în România încă nu am văzut așa ceva, dar ar fi foarte bine, pentru că mulți sunt preocupați sau din ce în ce mai mulți sunt preocupați de igienă și de partea aceasta de Hollywood Smile. (...)

Au grijă de dinți și mai și investesc o sumă mare de bani, pentru că nu sunt ieftine fațetele. Bine, investești, nu e nicio problemă, dar după aceea trebuie să ai grijă de investiția ta, pentru că dacă nu, se poate multiplica din costuri.

Dai o sumă de bani acum, iar peste 10 ani, dacă nu ai avut grijă de dinți, sunt stricați. Nu mai am ce să mai fac, nu mai merge cu fațete, va trebui să trecem la alte tratamente, poate implanturi, iar alea costă puțin mai mult”, a mai spus medicul.

Vezi și: Fațetele dentare, o modalitate de îmbunătățire a danturii. Alin Gabor: Pot ține și 20 de ani, dacă pacientul este cooperant

Mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel