Passiflora, remediu contra stresului. Ajută și în cazurile de insomnie

Passiflora, remediu contra stresului. FOTO Pexels @ Kiwii M
Passiflora, remediul natural pentru combaterea stresului, utilizat ca ”tranchilizant de zi”.

Passiflora sau floarea pasiunii este o plantă folosită în combaterea tulburărilor de somn, fiind utilizat și pentru a trata durerea sau crampele musculare. De asemenea, poate ajuta la tratarea tulburărilor de anxietate sau de dispoziție, potrivit lucrării ”Plante medicinale de la A la Z”. 

Passiflora este recomandată și în cazul stărilor de eretism cardiac (palpitații, extrasistole, tahicardie, senzație de anxietate), nevralgii, sindrom de vezică urinară iritabilă (senzații frecvente și imperioase de micțiune), dureri și stări de tensiune psihică și iratabilitate premenstruală. Se poate folosi și în tratamentul unor tulburări gastrointestinale sau cardiace de origine nervoasă ori pentru tratarea spasmelor survenite pe fond emotiv la copii. 

Extractul de passiflora intră în componența unor ”tranchilizante de zi”, dar se folosește și seara, ca sedativ și inductor al somnului. 

Spre deosebire de somniferele de sinteză, această plantă induce un somn odihnitor. Când se trezesc, pacienții nu se confruntă cu stări de confuzie, amețeli, dificultăți în respirație, tristețe și nu au probleme de orientare, ca în cazul celor care iau somnifere de sinteză. 

Alte plante utile pentru reducerea stresului

Pe lângă passiflora, alte două plante fac ”echipă bună” în reducerea stresului: salvia și valeriana

Salvia este o plantă cu proprietăți terapeutice excelente, fiind folosită cu succes atât în fitoterapie, cât și în gastronomie. Administrarea acesteia trebuie făcută însă cu precauție, deoarece poate duce la hipoglicemie în cazul diabeticilor insulinodependenți. 

Ce beneficii are salvia

Printre beneficiile pe care le are ceaiul de salvie, potrivit dr. Ruxandra Dragomir, citată de Smartliving, sunt cele cu privire la reglarea ciclului menstrual, cu efect calmant al crampelor specifice acestei perioade, precum și reducerea transpirației în cazul femeilor ajunse la menopauză.

”Echilibrează balanța hormonală și este utilă în caz de tulburări de ciclu, dismenoree, tulburări specifice menopauzei (bufeuri, transpirații, nervozitate, anxietate). Are efect anxiolitic, diminuează stresul, îmbunătățește performanțele cognitive”, a explicat medicul pentru sursa citată. (Citește mai departe AICI).

Valeriana (Valeriana officinalis) a fost folosită înca din cele mai vechi timpuri în Grecia și Roma antică pentru combaterea tulburărilor de somn, mai ales a insomniei. Planta se găsește sub forma ceaiului de valeriană, a tincturii de valeriană, capsulelor și tabletelor. Uleiul esențial de valeriană este folosit cu succes în aromaterapie. (...) 

Efect relaxant

Este bine cunoscut faptul că valeriana are acțiune relaxantă și ușor sedativă. Planta se folosește în formele ușoare de depresie, ameliorând simptomele bolii și stările de anxietate.

Studiile arată că aceste efecte sunt datorate de creșterea GABA (acidul gama amino butiric) la nivel neuronal, neuromediator important cu rol de inhibiție a sistemului nervos central. Același principiu de acțiune îl au și medicamentele antidepresive și anxiolitice clasice.  (Citește mai departe AICI).

Vezi și: Fructul acrișor care ține departe BOLILE CRONICE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel