Operație în premieră: copil de 2 ani și jumătate, suferind de o boală rară, poate mânca normal
29 dec 2021 / 23:27

Medic chirurg   Foto: pixabay.com
Un copil de 2 ani și jumătate, care suferă de o boală foarte rară, poate să mănânce normal în urma unei operații efectuate în premieră, în estul Europei.

Un copil de doi ani şi jumătate, dintr-un centru de plasament, a fost supus unei operaţii chirurgicale în premieră est-europeană, prin care îi este redată posibilitatea de a se alimenta normal.

"Este vorba despre acalazie, o afecţiune extrem de rară, există sub 10 cazuri în România, iar pacienţilor le rămâne un muşchi blocat între esofag şi stomac şi nu se pot alimenta. Anterior intervenţiei de la noi, a suferit o operaţie şi nu putea să se alimenteze, refuza mâncarea, se îneca şi îi era teamă să se alimenteze. Premiera constă în faptul că este vorba de vârsta mică a pacientului, de doi ani şi jumătate, iar intervenţia a fost o decizie de colectiv, nu una uşoară. Operaţia a durat circa 40 de minute şi este una în premieră în Europa de Est. Mesajul este că nu avem voie să lăsăm pe nimeni în urmă", a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, prof. univ. dr. Marcel Tanţău, coordonatorul echipei medicale de la Institutului Regional de Gastroenterologie-Hepatologie "Octavian Fodor" din Cluj-Napoca, echipă care a efectuat operaţia.

Medicul a mai spus că înainte de intervenţia endoscopică copilul era alimentat doar prin perfuzii sau prin sondă naso-gastrică. De asemenea, Marcel Tanţău a menţionat că pentru efectuarea procedurii s-a pregătit alături de specialişti din domeniu în Japonia şi că tehnica folosită este practicată în lume de puţini specialişti, arată Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?