Obezitatea te prostește: Stratul mai mare de grăsime, factor de risc pentru reducerea capacității de gândire și memorie. STUDIU

Grăsimea abdominală
Un nou studiu arată că grăsimea corporală mai mare este un factor de risc pentru funcția cognitivă redusă, cum ar fi viteza de procesare a informațiilor, la adulți. Adică obezitatea te face mai încet la minte. 

Chiar și atunci când cercetătorii au luat în considerare factorii de risc cardiovascular (cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arterială) sau leziunile vasculare cerebrale, asocierea dintre grăsimea corporală și scorurile cognitive mai scăzute a rămas valabilă. Acest lucru sugerează alte căi încă neconfirmate leagă excesul de grăsime corporală cu funcția cognitivă redusă, arată cercetătorii în studiul publicat în in JAMA Network Open (link direct studiu).

În cadrul studiului, 9.166 de participanți au fost evaluați prin analiza impedanței bioelectrice pentru a-ți evalua grăsimea corporală totală.

De asemenea, 6.733 dintre participanți au făcut RMN pentru a măsura grăsimea abdominală aglomerată în jurul organelor, cunoscută sub numele de grăsime viscerală, iar RMN-ul a evaluat, de asemenea, leziuni vasculare cerebrale - zone din creier afectate de fluxul sanguin redus.

„Rezultatele noastre sugerează că strategiile pentru a preveni sau a reduce excesul de grăsime corporală pot păstra funcția cognitivă intactă”, a spus autorul principal dr Sonia Anand, care este profesor de medicină la Școala de Medicină „Michael G. DeGroote” de la Universitatea McMaster și specialist în medicină vasculară la Hamilton Health Sciences (HHS). Ea este, de asemenea, un cercetător principal al Institutului de Cercetare a Sănătății Populației de la McMaster și HHS.

Ea a adăugat că „efectul creșterii grăsimii corporale a persistat chiar și după ajustarea efectului său asupra creșterii factorilor de risc cardiovascular, cum ar fi diabetul și hipertensiunea arterială, precum și leziunile vasculare cerebrale, ceea ce ar trebui să determine cercetătorii să investigheze ce alte căi pot lega excesul de grăsime de funcția cognitivă redusă”, a explicat cercetătoarea. 

Dr Eric Smith, neurolog, co-autor al studiului, cercetător și profesor asociat de neuroștiințe clinice la Universitatea din Calgary, a spus, la rândul său, că „menținerea funcției cognitive este una dintre cele mai bune modalități de a preveni demența la bătrânețe. Acest studiu sugerează că una dintre modalitățile prin care o alimentație sănătoasă și activitatea fizică previn demența este a ceea că ajută la menținerea unei greutăți sănătoase și a procentului redus de grăsime viscerală.”

Participanții la studiu aveau vârsta cuprinsă între 30 și 75 de ani, cu o vârstă medie de aproximativ 58 de ani. Puțin peste 56% erau femei; toți locuiau fie în Canada, fie în Polonia. Majoritatea erau de origine albă europeană, cu aproximativ 16% dintre ei de alte origini etnice. Persoanele cu boli cardiovasculare cunoscute au fost excluse din analiză. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel