Obezitate în timpul sarcinii: bebeluș, predispus la boli respiratorii

Gravidă
Obezitatea în timpul sarcinii poate afecta negativ dezvoltarea pulmonară a sugarilor, susțin cercetători de la Universitatea din Ohio, SUA.

Obezitate, mamă, bebeluș. Un studiu recent susține că bebelușii născuți de mame care sunt obeze sau supraponderale sunt mai predispuși să dezvolte afecțiuni respiratorii, de la infecții pulmonare recurente la boli pulmonare cronice, inclusiv astm, informează un comunicat al Societății Americane de Fiziologie.

Obezitate, mamă, bebeluș: exces de leptină

Autorii studiului, cercetători de la Universitatea din Ohio, consideră că acești factori de risc pot să apară parțial deoarece acești sugari au găsit că produc mai puțin dintr-o substanță chimică numită "agent activ de suprafață", care păstrează săculețele de aer din plămâni deschise.

Cercetătorii au descoperit că persoanele cu obezitate pot avea un exces de leptină, un hormon secretat de țesuturile grase care reglează pofta de mâncare, dar împiedică dezvoltarea de noi vase de sânge - proces numit angiogeneză. Iar acest proces, se explică în comunicatul citat, joacă un rol semnificativ în dezvoltarea plămânilor, prin urmare "întreruperea acestui proces sensibil temporal ar putea duce la deficiențe permanente în dezvoltarea și/sau funcția pulmonară".

Obezitate, mamă, bebeluș: teste pe șoareci

Echipa de cercetare a analizat puii de soareci care au fost hrăniți – o parte cu mâncare bogată în grăsimi, iar cealaltă parte cu o dietă normală în timpul sarcinii și alăptării. Dietele s-au păstrat și după înțărcare.

Autorii studiului au făcut teste ca să vadă cât de bine le funcționează plămânii la puii de șoareci și le-au examinat țesutul pulmonar. Au descoperit o creștere a leptinei, mai multe celule inflamatorii și mai puține vase de sânge și săculețe de aer la puii născuți la șoareci într-o dietă bogată în grăsimi. Rozătoarele cu o dietă bogată în grăsimi după înțărcare au avut mai puține săculețe de aer funcționale.

"Datele noastre susțin ipoteza că obezitatea indusă de dieta bogată în grăsimi modifică evoluția pulmonară la descendenți și că acest lucru se datorează, în parte, perturbării angiogenezei pulmonare normale în plămânul în curs de dezvoltare", au declarat cercetătorii pentru Societatea Americană de Fiziologie.

Studiul poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel