Nouă variantă de HIV extrem de virulentă și dăunătoare, identificată în Țările de Jos. STUDIUL care arată cât de periculoasă este

HIV. Foto: Pixabay
După cum a demonstrat pandemia de coronavirus în plină desfășurare, noile mutații în secvențele genetice virale pot avea un impact semnificativ asupra transmisibilității unui virus și asupra daunelor pe care acesta le provoacă. Cum cercetătorii trag un semnal de alarmă: și virusul HIV suportă mutații, una extrem de virulentă fiind identificată în Țările de Jos. 

De mulți ani există temerea că virusul HIV-1, care afectează deja 38 de milioane de oameni din întreaga lume și care a cauzat până în prezent 33 de milioane de decese, ar putea suferi mutații. Acest lucru a fost confirmat, din păcate, odată cu descoperirea unei noi tulpini de HIV, extrem de virulentă, în Țările de Jos, într-un studiu condus de cercetători de la Institutul Big Data al Universității din Oxford, care a fost publicat în revista de specialitate Science (link direct studiu).

Indivizii infectați cu noua „variantă VB” (pentru subtipul virulent B) de HIV au prezentat diferențe semnificative înainte de tratamentul antiretroviral în comparație cu persoanele infectate cu alte variante de HIV:

- Persoanele cu varianta VB au avut o încărcătură virală (adică nivelul virusului în sânge) între de 3,5 și 5,5 ori mai mare!

- În plus, rata de declin al celulelor CD4 (semnul distinctiv al afectării sistemului imunitar de către HIV) a avut loc de două ori mai repede la persoanele cu varianta VB, punându-i riscul de a dezvolta boala SIDA mult mai rapid.

- De asemenea, persoanele cu varianta VB au prezentat un risc crescut de a transmite virusul altora.

Din fericire, după începerea tratamentului, persoanele cu varianta VB au avut o recuperare și o supraviețuire a sistemului imunitar similare cu persoanele cu alte variante HIV. 

Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că, deoarece varianta VB provoacă o scădere mai rapidă a forței sistemului imunitar, acest lucru face esențial ca indivizii să fie diagnosticați precoce și să înceapă tratamentul cât mai curând posibil.

Cercetările ulterioare similare pentru a înțelege mecanismul care face ca varianta VB de HIV să fie mai transmisibilă și mai dăunătoare sistemului imunitar ar putea dezvălui noi ținte pentru medicamentele antiretrovirale de generație următoare. 

Cercetătorii au notat că varianta VB este caracterizată de multe mutații răspândite în întregul genom, ceea ce înseamnă că o singură cauză genetică nu poate fi identificată în acest stadiu.

„Înainte de acest studiu, genetica virusului HIV era cunoscută ca fiind relevantă pentru virulență, ceea ce implică faptul că evoluția unei noi variante ar putea modifica impactul asupra sănătății. Descoperirea variantei VB a demonstrat acest lucru, oferind un exemplu rar al riscului reprezentat de evoluția virulenței virale”, a spus autorul principal al studiului, Dr. Chris Wymant, de la Institutul Big Data al Universității din Oxford și de la Departamentul de Medicină Nuffield.

„Descoperirile noastre subliniază importanța îndrumărilor Organizației Mondiale a Sănătății conform cărora persoanele cu risc de a dobândi HIV trebuie să aibă acces la testarea regulată pentru a permite diagnosticarea precoce, urmată imediat de tratament. Acest lucru limitează timpul în care HIV poate afecta sistemul imunitar al unei persoane și îi poate pune în pericol sănătatea. De asemenea, se asigură că HIV este suprimat cât mai repede posibil, ceea ce previne transmiterea la alți indiviz”, a notat și Profesorul Christophe Fraser, și el Autor principal, de la Institutul Big Data al Universității din Oxford și Departamentul de Medicină Nuffield.

Varianta VB a fost identificată pentru prima dată la 17 persoane HIV pozitive din proiectul BEEHIVE, un studiu în curs de desfășurare care colectează mostre din toată Europa și din Uganda. Deoarece 15 dintre acești oameni au venit din Țările de Jos, cercetătorii au analizat apoi datele de la o cohortă de peste 6.700 de persoane HIV pozitive din Țările de Jos. În final, au identificat încă 92 de indivizi cu varianta VB, din toate regiunile Olandei, ridicând totalul persoanelor infectate cu ea la 109.

Analizând tiparele variației genetice dintre probe, cercetătorii estimează că varianta VB a apărut pentru prima dată la sfârșitul anilor 1980 și 1990 în Țările de Jos. S-a răspândit mai repede decât alte variante HIV în anii 2000, dar răspândirea sa a scăzut din jurul anului 2010. Echipa de cercetare consideră că varianta VB a apărut în ciuda tratamentului accesibil pe scară largă în Țările de Jos, nu din cauza acestuia, deoarece tratamentul eficient poate suprima transmiterea.

Persoanele infectate cu varianta VB au prezentat caracteristici tipice pentru persoanele care trăiesc cu HIV în Țările de Jos, inclusiv vârsta, sexul și modul de transmitere suspectat. Acest lucru indică faptul că transmisibilitatea crescută a variantei VB se datorează unei proprietăți a virusului în sine, mai degrabă decât unei caracteristici a persoanelor care sunt infectate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel