"Noradrenalina nu salvează viaţa! Ne-am depus demisile" Ce rol are, de fapt, noradrenalina: Este inadmisibil să vadă o țară întreagă că suntem niște doctorițe criminale

Noradrenalina - Foto: Freepik @arcyto @ tksonique
"Noradrenalina nu salvează viaţa". Ce face, de fapt, noradrenalina. Medicii de la Spitalul Pantelimon le apără pe doctoriţele acuzate de omor.

Medicii Spitalului "Sfântul Pantelimon" le iau apărarea celor două doctoriţe reţinute de procurori sub acuzaţia că ar fi provocat decesul unui pacient internat la terapie intensivă, prin scăderea intenţionată a dozei de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale.

"Să ne înţelegem, noradrenalina nu salvează viaţa! Dacă nu are nevoie de nonadrenalină, nu pui unui pacient, nu administrezi. Nu este un medicament care salvează viaţa. Noradrenalina nu este un medicament fără de care nu supravieţuieşte bolnavul. Este un medicament care se dă în multe patologii, are rolul de a susţine tensiunea pacientului", a declarat joi şefa Secţiei ATI de la Spitalul Pantelimon, Florina Pompilian.

Norepinefrina sau noradrenalina este o substanță chimică prezentă în mod natural în organism care acționează atât ca hormon, cât și ca neurotransmițător (o substanță care trimite semnale între celulele nervoase), potrivit Endocrine Society.

Ca hormon, noradrenalina este eliberată de glandele suprarenale, care se află deasupra rinichilor, spune Cleveland Clinic. Ca neurotransmițător, noradrenalina derivă din dopamină (un alt neurotransmițător) și este eliberată de celulele nervoase din creier și din apropierea măduvei spinării.

Cum afectează noradrenalina organismul

Stresul declanșează eliberarea de norepinefrină și adrenalină. Acesta este cunoscut sub numele de răspunsul "luptă sau fugi", răspunsul de urgență al organismului la pericol sau la pericolul perceput.

Acest răspuns provoacă mai multe modificări în organism, printre care:

- Pupilele se dilată

- Pielea devine palidă

- Inima pompează mai repede

- Tensiunea arterială crește

- Mușchii primesc mai mult flux de sânge și oxigen

- Ai o explozie de energie

- Respirația devine mai profundă și mai rapidă

Noradrenalina joacă și alte roluri în organism. Acestea includ:

- Creșterea vigilenței, a excitației și a atenției

- Afectarea ciclului somn-veghe (ajutându-vă să vă treziți), a dispoziției și a memoriei

Nivelurile scăzute de norepinefrină pot duce la diverse afecțiuni de sănătate, inclusiv:

- Anxietate

- Depresie

- Tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD)

- Dureri de cap

- Probleme de memorie

- Probleme de somn

- Tensiune arterială scăzută (hipotensiune arterială)

- Nivel scăzut de zahăr în sânge (hipoglicemie)

- Modificări ale tensiunii arteriale și ale ritmului cardiac

- Deficitul de dopamină beta-hidroxilază, o boală rară care împiedică organismul să transforme dopamina în norepinefrină

- Condițiile de sănătate care pot rezulta din nivelurile ridicate de norepinefrină includ:

- Tensiune arterială ridicată (hipertensiune arterială)

- Bătăi rapide sau neregulate ale inimii

- Transpirație excesivă

- Piele rece sau palidă

- Dureri de cap severe

- Nervozitate, stare de nervozitate

- Feocromocitom, o tumoare a glandei suprarenale

- Risc crescut de afectare a inimii, a vaselor de sânge și a rinichilor.

Ea s-a arătat contrariată de informaţiile apărute în spaţiul public, conform cărora medicii ar avea un interes să moară cât mai mulţi pacienţi.

"Eu nu ştiu să existe aşa ceva. Ultima reclamaţie pe care am avut-o noi legată de această ştire a fost de la o aparţinătoare care ne reclama că ţinem pacienta moartă în pat, ca să luăm nişte bani. Poftim? Acolo s-a ajuns, că noi încasăm bani pe deces?", a spus Florina Pompilian.

De asemenea, medicul a pus la îndoială ancheta demarată de procurori.

"Procurorul declară aşa, este o uimire şi pentru noi: în 26 martie, o asistentă declară că doamna doctor X, una din cele două doamne doctor, a scăzut intenţionat doza de noradrenalină la un pacient care avea depăşită cu mult doza maximă şi care avea tensiune 4 şi ceva. Un pacient care avea tensiune cu 4 şi noradrenalina cu 14. Doctoriţa a scăzut doza intenţionat şi asistenta spune că a salvat pacientul că a pus nonadrenalina în pungă? Aceeaşi asistentă ascunde din 26 martie până pe 4 aprilie. Şi la acelaşi pacient, doctoriţa care nu a fost reclamată nicăieri că a făcut asta face acelaşi lucru la acelaşi pacient. Serios?", a afirmat şefa ATI.

Ea a anunţat că toţi medicii de la Secţia ATI vor demisiona din funcţie.

"În total suntem 12 medici. Din cei 12, doi sunt anchetaţi, iar opt suntem cu demisiile puse. Există o doamnă doctor care se află în concediu şi o doamnă doctor care încă nu ştie deocamdată dacă îşi depune demisia", a precizat Florina Pompilian.

Două doctoriţe de la Spitalul Pantelimon au fost reţinute miercuri de procurori pentru omor calificat, fiind acuzate că au provocat decesul unui pacient aflat în stare gravă la terapie intensivă.

Între timp, potrivit Antena 3 CNN, asistenta de la ATI de la Spitalul Sf. Pantelimon, a fost eliberată și plasată sub control judiciar.

Medicii secției ATI, demisie

Florina Pompilian, șefa șecției ATI din Spitalul Sf. Pantelimon, a anunțat că medicii din cadrul acestei secții și-au depus demisiile din gărzi, urmând să facă același lucru și pe secție, subliniind că specialitatea de Terapie Intensivă este una ”călcată în picioare”, dar și nu se poate lucra în condițiile presiunii mediatice la care sunt supuși medicii.

"Ne-am depus demisiile din gărzi, începând cu data de mâine și urmează demisia din secție. Este inacceptabil să lucrăm în astfel de condiții. Presiunea este foarte mare.

Este inadmisibil să se facă public, să vadă o țară întreagă, că noi avem niște doctorițe criminale. De ce, s-a terminat anchetă cumva și nu știm noi? Este inadmisibil. Toți suntem văzuți la fel. Este o specialitate care este călcată în picioare în momentul acesta.

Noi salvăm vieți, asta facem. Atunci când se poate, nu toți pacienții supraviețuiesc, indiferent ce facem noi. Vă invit pe toți, care vreți dintre dumneavoastră, îl invit în mod special pe pe domnul ministru în secție, să vadă ce pacienți avem în secție. Ce pacienți, cât muncim pentru acești pacienți.

În Reanimare toată lumea depune tot efortul că să obțină ceva. Deci nu putem să lucrăm în astfel de condiții.

Convingerea este 99,99% pentru că lucrăm cu aceste doamne doctor. Știm ce au făcut, știm cum lucrează, dar până se termină anchetă, nu se poate spune că sunt vinovate.

Aceste modificări ale dozelor, sunt situații în care sunt justificabile. Deci este adaptat la caz, adaptat la statusul pacientului. Deci doză nu este fixă, să ne înțelegem. Asistență nu are voie, nu ii este permis, să administreze nimic fără indicația medicului.

În comunicatul acelui domn procuror, că asta am văzut și noi. S-a finalizat anchetă? Asta vrem și noi să știm. Am înțeles până la urmă că nu. Administrarea noradrenalinei este foarte importantă, dar noradrenalina nu salvează viață", a declarat șefa ATI a Spitalului Pantelimon, Florina Pompilian, potrivit DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel