Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
"Am ADHD! Povestea mea despre cum am fost diagnosticată cu ADHD la 29 de ani. Însă înainte de toate, îmi doresc să clarific ce este ADHD.
Attention Deficit Hyperactivity Disorder, adică tulburare de deficit de atenție și hiperactivitate, este o tulburare de neurodezvoltare, diagnosticată de cele mai multe ori în cazul copiilor, cu o incidență mai mare în rândul băieților.
De aceea multă vreme s-a considerat că ADHD-ul este o tulburare a copilăriei și că trece "de la sine" spre maturitate.
Adevărul este că și adulții au ADHD, dar dezvoltă mecanisme de adaptare pentru a camufla simptomele și pentru a compensa deficiențele lor.
Astfel, ADHD-ul adulților poate fi confundat de multe ori cu alte afecțiuni psiho-emoționale precum depresie, anxietate, tulburare borderline și altele.
Așa cum o spune și denumirea, simptomele predominante ale ADHD-ului sunt:
Nicoleta Nuca - Foto: Instagram Nicoleta Nuca
- deficitul de atenție care include dificultatea de a rămâne concentrat pentru o perioadă mai lungă de timp
- neglijență
- neatenție la detalii
- greșeli din neatenție
- zoning out, adică ești cu gândul în altă parte și nu asculți când cineva îți vorbește
- nu duci la termen lucruri de făcut pentru că îți pierzi interesul foarte repede, în mod special dacă necesită un efort mintal susținut
- întâmplini dificultăți mari în ceea ce trebuie să faci
- uiți și pierzi frecvent lucruri
- răbdarea este limitată
- dezorganizare și procrastinare
- dificultăți mari în gestionarea timpului, întârzii mereu
- ești ușor de distras.
Și cel de-al doilea simptom predominant al ADHD-ului este hiperactivitatea și/sau impulsivitatea care se manifestă prin energie crescută și o stare generală de agitație.
Cu alte cuvinte, nu ai stare niciodată. Nu poți sta așezat, nemișcat mult timp, mâinile sau picioarele sunt mereu în mișcare, te foiești și ești neliniștit, vorbești mult și nu poți asculta până a capăt când cineva îți vorbește fără să întrerupi conversația în mod repetat.
Nevoia de a schimba deseori hobby-uri sau joburi din plictiseală sau entuziasm de scurtă durată, lucru care se aplică și în cazul relațiilor personale.
Deși în mare parte ADHD-ul este asociat cu lipsa de concentrare, mulți "ADHD-iști", atunci când găsesc o activitate de interes, intră în hiper-focusare și captivați fiind, pierd noțiunea timpului și nu renunță până nu duc la bun sfârșit ceea ce fac.
Adulții cu ADHD nediagnosticați, pentru că nu știu cum să gestioneze simptomele și pentru că un nivel mai scăzut de dopamină decât oamenii neurotipici, deseori ajung să aibă o stimă de sine foarte scăzută și se condideră inutili, incapabili, neiubiți, nedoriți, fac cu greu față stresului și frustrării și deseori sunt copleșiți de ceea ce simt și ajung să sufere de depresie și anxietate, să aibă multiple frici și gânduri negre", a dezvăluit Nicoleta Nucă pe rețelele sale de socializare.
Nicoleta Nucă este o interpretă de muzică ușoară și pop, originară din Republica Moldova, stabilită în România. A devenit cunoscută odată cu participarea sa la X Factor România, atunci când a uimit pe toată lumea, inclusiv juriul cu vocea sa puternică.
După X Factor, Nicoleta Nucă a lasat mai multe piese cunoscute, printre care "Nu sunt", "Lasă-mă", "Tăcerea".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...