Niciun centru de reabilitare pentru consumatorii de droguri, administrat de stat

Droguri
EXCLUSIV
Niciun centru de reabilitare pentru consumatorii de droguri nu este administrat de stat. Există doar câteva centre de zi ale unor organizații non-guvernamentale.

Niciun centru de reabilitare pentru consumatorii de droguri nu este administrat de stat, toate centrele sunt ale unor ONG-uri, care sunt finanțate din fonduri proprii. 

Președinte al Asociației de Luptă Antidrog A.M.A, Mihai Bogdan Curelea, a explicat pentru DC Medical care este situația actuală, ce șanse are un tânăr care este consumator de stupefiante să se reabiliteze dacă își dorește asta și, de asemenea, el a făcut o scurtă radiografie a „preferințelor” tinerilor în materie de droguri.

Potrivit lui, canabisul este cel mai ușor accesibil, cel puțin din punct de vedere financiar, în timp ce drogurile de mare risc, precum cocaina, sunt „rezervate” persoanelor cu situație financiară foarte bună, acestea fiind mai scumpe.
În ce privește însă canabisul, a devenit un adevărat trend cultivarea plantelor în regim propriu.
„Ați văzut câte culturi s-au găsit în România, în perioada de pandemie. Acelea au rămas preferatele tinerilor români și foarte rar, etnobotanice. Acestea două, pentru că drogurile sunt foarte scumpe și nu mulți își permit. Cocaina este foarte scumpă, este doar pentru cei care-și permit, care au foarte mulți bani. Vorbim despre vedete, doar acelea își permit”, a spus Mihai Bogdan Curelea.

Este deja cunoscut cazul tânărului de 22 de ani, fiul fotbalistului din generația de aur, Ilie Dumitrescu, care a fost surprins la volan sub influența drogurilor. De altfel, acesta nu este un caz singular, recent, o altă vedetă a fost surprinsă la volan în aceeași ipostază, după ce a făcut un accident rutier. Este vorba despre Margherita, fiica celebrului cuplu de artiști Viorica și Ioniță de la Clejani. 

Președintele AMA spune în legătură cu consumul de stupefiante la volan că este o problemă veche. „De mult am sesizat și am vrut să facem și o campanie, dar cum a venit criza aceasta, toate au fost blocate. A fost un an foarte dificil. Campania trebuia să aibă loc în colaborare cu cei de la Secția Rutieră, privind consumul de droguri și alcool la volan. Am discutat cu dânșii încă de acum doi ani, chiar să facem o campanie frumoasă, nu ceva pentru o singură zi”, mai spune el. Pandemia a dat peste cap și acest plan.

Implicarea statului, extrem de mică

Din păcate, în ciuda numărului destul de mare de consumatori, președintele AMA spune că implicarea statului este extrem de redusă, iar în lipsa finanțărilor, multe centre își închid porțile.

„Problema e că sunt mulți care consumă droguri. Eu am avut o colaborare cu un centru de tratament pentru ultima etapă, centrul de la Valea Doftanei, dar s-a închis pentru că nu a avut sprijin din partea statului. (Aceste centre, n.r.) sunt finanțate din fonduri proprii, pentru că toate sunt ONG-uri. Statul nu are niciun centru de reabilitare. A fost unul singur, dar nu s-a mai deschis, pentru că nu se aprobase echipa. Fiind vorba de medici și asistenți, s-a blocat pentru că aparținea de Ministerul Sănătății, iar Agenția avea clădirea în incinta Ministerului de Interne. Nu știu ce neînțelegeri au fost. Și au rămas doar câteva centre în România, sunt câteva pentru centrele de zi cu substitut – pentru că sunt împărțite pe categorii: sunt furnizor de servicii, și câteva centre pentru ultima etapă, dar nu știu câte din ele funcționează și la ce capacitate”, a mai explicat el.

Referitor la șansele de recuperare, Mihai Bogdan Curelea a spus că acestea sunt egale, de 50%. „Depinde foarte mult de familie”, a mai explicat el, menționând că familia trebuie să se implice pentru ca tânărul să numai ajungă în același mediu. „Chiar la Centrul Recuperări și Reinserție Socială pe care l-am avut, tinerii stăteau o perioadă de timp limitată, o lună, două, trei, cinci, depinde cât aveau nevoie. Dar când se întorc, se întorc în același grupă de prieteni, în același mediu și dacă familia nu ar grijă mai departe, munca noastră era de prisos”, a mai arătat el. 

Ce îi determină pe tineri să consume droguri

Cât despre cauzele care îi determină pe tineri să recurgă la droguri, acestea sunt diverse. „Mulți spuneau că părinții nu aveau foarte mult timp să stea acasă și le dădeau bani și atunci, de asta au început să consume; erau familii cu probleme, cu părinți care au divorțat; unii spuneau că dintr-o decepție în dragoste s-au apucat”, mai explică el.
Consilierii încearcă, întâi, să găsească motivul pentru care au început să consume, iar apoi pot începe consilierea. Dar, mai arată Mihai Curlea, munca de consiliere este tot mai grea, în special de când consumul propriu nu mai este incriminat. „Trebuie găsit întâi motivul, și de acolo plecat pe consiliere, e o muncă titanică, dar eu pe toți i-am respectat și am zis că nu există persoană care să nu se poată vindeca, doar dacă nu vrea. Dar acum, de când au dreptul să consume, nici părinții nu mai au ce să le facă după 18 ani. Dacă îi găsește cu o țigară la ei, dacă recunoaște că e consumator , că e pentru consumul propriu, nu îi mai duc nici la secție. Acum merg pe premisa că este corpul tău, faci ce vrei. Au mers pe același principiu ca și alcoolul. Dar pun în pericol viețile altora.
Nu există tratament pentru droguri, decât pentru droguri cum e cocaina, heroina; merg pe substitut, cu metadona, în centrele de zi, cum sunt și în București. Pentru cei cu etnobotanice nu se cunoaște un tratament exact”, mai spune el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel