Mutație genetică rară: un copil este capabil să vadă în întuneric ca și pisicile

Copilul are capacitatea de a vedea în întuneric   Sursa foto: livescience.com
Un copil cu o mutație genetică rară s-a născut în China. El este capabil să vadă în întuneric precum pisicile. Cercetătorii nu pot explica fenomenul.

Presa chineză a relatat despre nașterea unui copil cu abilități care nu pot fi explicate științific. Băiatul are capacitatea de a vedea perfect în întuneric, iar ochii lui, de culoare albastru deschis, strălucesc verde neon dacă sunt luminați de o lanternă în întuneric.

Vederea lui noaptea este suficient de bună permite să scrie sau să citească, cel puțin așa spun reporterii care l-au vizitat Nong Yousui în orașul său natal Dahua, acum trei ani.

Imaginile lui Nong și ochii lui cu aspect ciudat au apărut inițial în 2009, dar atunci au atras puțină atenție la. Acum imaginile au devenit virale pe internet.

Dacă băiatul are, într-adevăr, o mutație genetică care conferă vederea nocturnă, atunci el ar fi un subiect interesant de analizat atât de oamenii de știință , cât și de biologii evoluționisti și de inginerii genetici.

Experții care au vizionat videoclipul spun că Nong are irisul neobișnuit de colorat, având în vedere etnia sa, dar nu consideră că vorba despre „evoluția umană”.

Viziunea nocturnă este posibilă de un strat de celule, numit tapetum lucidum, care se găsesc în ochii pisicilor și al altor animale nocturne. Acest strat subțire este un „retroreflector” - atunci când un fascicul de lumină îl lovește, reflectă lumina direct înapoi de-a lungul căii sale de intrare. Fasciculul reflectat interferează în mod constructiv cu fasciculul de lumină de intrare, amplificând semnalul general care lovește retina și permite animalului să vadă în condiții de lumină foarte scăzută.

Retroreflecția face ca ochii pisicii să clipească atunci când sunt luminați noaptea, iar experții spun că ochii lui Nong, dacă sunt cu adevărat asemănători cu cei ai pisicii, ar trebui să facă același lucru. „Ar fi ușor să testați ochii băiatului pentru retroreflecție (luciu de ochi), ceea ce ar indica un tapetum lucidum”, a declarat Nathaniel Greene, fizician la Universitatea Bloomsburg din Pennsylvania, care a studiat retroreflecția.

Dar un astfel de test este rulat într-un videoclip care a devenit viral pe internet.

Poate citi și scrie în întuneric

În filmare, profesorul lui Nong susține că ochii băiatului clipesc când sunt luminați  cu o lanternă în întuneric, dar reporterii nu par să poată prinde în înregistrarea pe camere acest efect . Când ochii lui Nong sunt luminați în întuneric, aceștia par normali. James Reynolds, oftalmolog pediatru la Universitatea de Stat din New York din Buffalo, a remarcat: „Un videoclip ar putea surprinde [luciul ochiului] cu ușurință, la fel ca în filmele de natură ale leoparzilor noaptea”.

Mai mult, nu există o singură mutație genetică care ar putea produce un tapetum lucidum complet format și funcțional, a explicat Reynolds; o astfel de abilitate ar necesita mutații multiple, care nu se întâmplă doar dintr-o dată. Evoluția se întâmplă treptat, a spus el, nu cu pași mari. "Evolutiv, mutațiile pot duce la diferențe care permit o nouă exploatare. Dar astfel de mutații apar în perioade lungi. Un tapetum funcțional la un om ar fi la fel de absurd ca un om născut cu aripi. Nu se poate întâmpla", potrivit livescience.com.

Pe de altă parte, în filmări, reporterii i-au dat lui Nong un chestionar pentru a-l completa în timp ce stăteau într-o cameră întunecată și au acționat surprinși de capacitatea sa de a vedea și de a completa formularul de completare. „Chiar dacă nu are ochi de pisică, este posibil să aibă o viziune nocturnă neobișnuit de bună”, a spus Reynolds. El ar putea avea o retină bogată în celule implicate în detectarea luminii. Sau videoclipul ar putea fi o farsă totală.

"Este greu de spus care este adevărul despre acest băiat", a spus Dennis Brooks, profesor de oftalmologie la Colegiul de Medicină Veterinară al Universității din Florida. „O examinare oftalmologică bună de către un medic oftalmolog este în regulă, cred.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel