Mitul celor 10.000 de pași pentru sănătate, doborât de un STUDIU. Adulții de vârstă mijlocie au nevoie de mai puțini!

Pașii făcuți contează, dar exagerarea nu te ajută cu nimic. Foto: Pixabay
Un nou studiu arată că adulții de vârstă mijlocie nu trebuie să se chinuie în fiecare zi să atingă ținta celor 10.000 de pași. Această țintă e de fapt o campanie de marketing de acum zeci de ani, care s-a transformat în mit popular! Adulții au nevoie de fapt de mai puțini pași:  

7.000 de pași pe zi sunt suficienți pentru a reduce riscul de deces prematur din toate cauzele al persoanelor de vârstă mijlocie cu între 50% până la 70%, comparativ cu cel al altor persoane de vârstă mijlocie care fac mai puțini pași zilnici, arată studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea Amherst din Massachusetts, SUA. 

Dar făcutul a mai mult de 10.000 de pași pe zi - sau mersul mai repede - nu a redus în mai tare riscul, notează autorul principal Amanda Paluch, epidemiolog de activitate fizică la Universitatea Amherst.

Studiul, publicat în JAMA Network Open (link direct studiu), evidențiază eforturile specialiștilor de a stabili orientări bazate pe dovezi pentru o activitate fizică simplă, accesibilă, care aduce beneficii sănătății și longevității, precum mersul pe jos. 

Cei 10.000 de pași de fapt sunt marketing!

Cei 10.000 de pași pe zi, de care se tot vorbește, nu reprezintă o recomandare stabilită științific, ci a apărut ca parte a unei campanii de marketing vechi de zeci de ani pentru un pedometru japonez, spune Amanda Paluch, profesor asistent de kinesiologie la Școala de Sănătate Publică și Științe ale Sănătății.

Întrebarea la care Paluch și colegii săi au vrut să răspundă în acest studiu este: Câți pași avem nevoie să facem zilnic pentru beneficii pentru sănătate? „Ar fi minunat să știm pentru un mesaj corect de sănătate publică sau pentru comunicarea clinician-pacient”, a arătat ea.

Cercetătorii au extras date din Studiul de dezvoltare a riscului arterial coronarian la adulți tineri (CARDIA), care a început în 1985 și este încă în desfășurare. Aproximativ 2.100 de participanți între 38 și 50 de ani au purtat un accelerometru în 2005 sau 2006. Au fost urmăriți timp de aproape 11 ani după aceea, iar datele rezultate au fost analizate în 2020 și 2021.

Participanții au fost separați în trei grupuri de comparație: cu volum scăzut (sub 7.000 de pași pe zi), moderat (între 7.000-9.999 de pași pe zi) și mare (mai mult de 10.000 de pași pe zi).

„Obțineți această reducere treptată a riscului mortalității pe măsură ce faceți mai mulți pași”, spune Paluch. „Au existat beneficii substanțiale pentru sănătate între 7.000 și 10.000 de pași, dar nu am văzut un beneficiu suplimentar dacă trecem dincolo de 10.000 de pași”, a arătat cercetătoarea. 

O mie de pași în plus fac o uriașă diferență

„Pentru persoanele cu 4.000 de pași, a ajunge la 5.000 este semnificativ”, adaugă ea. „Și de la 5.000 la 6.000 de pași, există o reducere incredibilă a riscului mortalității prin toate cauzele până la aproximativ 10.000 de pași”.

Mai multe caracteristici fac acest studiu deosebit de interesant și informativ. În primul rând, a implicat persoane în vârstă mijlocie, în timp ce majoritatea studiilor de etapă s-au concentrat asupra adulților mai în vârstă. Deci, descoperirile pot sugera modalități de a menține oamenii mai sănătoși mai mult timp și de a evita decesul prematur, așa cum au experimentat unii dintre participanți.

„Prevenirea acestor decese înainte de speranța medie de viață - este o mare problemă”, spune Paluch. „Faptul că pașii făcuți zilnic ar putea fi asociați cu mortalitatea prematură este o nouă descoperire în domeniu”.

Studiul a prezentat, de asemenea, un număr egal de bărbați și femei și participanți albi sau d e culoare. Ratele mortalității pentru persoanele care merg cel puțin 7.000 de pași pe zi au fost cele mai scăzute în rândul femeilor și a persoanelor de culoare, comparativ cu omologii lor mai sedentari. Dar a existat un eșantion limitat de oameni care au murit, iar Paluch avertizează că cercetătorii trebuie să studieze populații mai mari și mai diverse pentru a evalua diferențele semnificative statistic de sex și rasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel