Mirosul corpului, semn al unor boli. Dacă miroși AȘA, mergi urgent la medic. Viața ta este în pericol

mirosul corpului - FOTO: Freepik@8photo@KamranAydinov@wayhomestudio
Mirosul corpului poate fi semnul unei boli care îți pune viața în pericol. Ce înseamnă dacă miroși a acru, dulce, a usturoi sau amoniac.

Mirosul corpului este absolut normal. Însă sunt cazuri în care mirosul corporal poate indica anumite boli. Modificările neobișnuite ale mirosului nostru corporal ne pot lua prin surprindere - dar ar putea fi, de asemenea, un semn al unor afecțiuni de sănătate subiacente periculoase, potrivit experților în sănătate.

Indiferent cine sunteți, fiecare persoană are un miros unic și propriu - la fel ca o amprentă digitală. Dar schimbările bruște și persistente ale mirosului corporal pot fi uneori semne ale unei afecțiuni de sănătate subiacente, iar experții spun că cel mai rău lucru pe care îl puteți face atunci când observați un miros nou este să îl ignorați.

Farmacistul șef al farmaciei digitale Medino, Giulia Guerrini, spune că deși multe dintre motivele care stau la baza diferitelor mirosuri corporale sunt inofensive, este o idee bună să fiți conștienți de care pot fi potențialele cauze pentru sănătate, potrivit Mirror.

Vezi și: Fibroamele uterine, tumorile necanceroase ale uterului. Ce complicații pot da. Când se recomandă operația și care sunt riscurile

Mirosul corpului, influențat de excesul de greutate

Este mai probabil să aveți mirosuri corporale neplăcute dacă sunteți supraponderal sau obez, spune medicul de familie Dr. Sophie Newton. Acest lucru se datorează faptului că excesul de grăsime creează pliuri în piele, care pot fi un teren propice pentru bacterii.

Nu numai că poate contribui la o înrăutățire a mirosului corporal, dar un studiu a arătat că persoanele obeze au o capacitate redusă de a detecta și identifica mirosul, în comparație cu cele care sunt mai slabe.

Mirosul corpului care indică diabet

Un număr tot mai mare de persoane din Marea Britanie suferă de diabet, o afecțiune în care organismul are dificultăți în menținerea nivelului de glucoză din sânge.

În timp ce unii dintre aceștia suferă de diabetul de tip 1, tipic genetic, un procent uriaș de 90% dintre cei afectați au diabet de tip 2, care este de obicei rezultatul unui stil de viață sedentar și al unei alimentații proaste.

Potrivit Diabetes UK, 4,3 milioane de persoane au fost diagnosticate cu unul dintre cele două tipuri de diabet, în timp ce aproximativ 850.000 de persoane încă nu știu că suferă de această afecțiune.

O schimbare a mirosului corporal pentru o persoană cu această afecțiune ar putea fi un semn de cetoacidoză diabetică, care poate fi mortală și care poate produce un miros ”fructat”.

Dacă aveți cetoacidoză, atunci organismul nu poate folosi zahărul ca sursă de energie, așa că începe să ardă grăsimile - ceea ce poate face ca sângele să devină acid și corpul să aibă un miros ”dulce”.

Principalele simptome ale diabetului includ pierderea în greutate, urinarea mai frecventă decât de obicei, în special noaptea, senzația de oboseală și vedere încețoșată. Mâncărimile din jurul penisului sau vaginului, sau episoadele frecvente de afte sunt alte simptome comune.

Vezi și: Bolile care te ucid în 24 de ore sau chiar mai puțin. Nici nu îți dai seama ce se petrece cu tine

Insuficiența renală

Insuficiența renală este o afecțiune pe termen lung în care organul vital se luptă să filtreze produsele reziduale din sânge. Atunci când acest lucru nu se întâmplă, organismul poate fi copleșit de toxine, ceea ce poate pune în pericol viața.

Dr. Newton spune că persoanele cu această afecțiune pot dezvolta un miros corporal asemănător amoniacului din cauza acestei acumulări de toxine.

Vezi și: Cât de des ar trebui să îți faci manichiura. Ce poți să pățești dacă îți faci unghiile o dată pe lună, mai des sau mai rar

Boala de ficat

Persoanele cu boli hepatice grave pot avea o respirație cu miros de mucegai sau de usturoi și ouă stricate, potrivit Institutului Național de Sănătate din SUA

Atunci când ficatul nu mai funcționează corect, numeroase toxine și contaminanți se acumulează în urină, transpirație și respirație, spune Dr. Newton.

Acestea pot fi apoi eliberate prin glandele sudoripare, creând un miros puternic asemănător cu cel de înălbitor. Boala poate provoca ciroză sau cicatrizare a ficatului pe măsură ce avansează și poate duce în cele din urmă la insuficiență hepatică sau cancer la ficat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel