Ministerul Sănătății, concluzii după ancheta de la Spitalul Sfântul Pantelimon. Ce s-a descoperit

Ancheta la Spitalul Sfantul Pantelimon Foto: Freepik @armmypicca
Un raport recent al Corpului de Control al Ministerului Sănătății evidențiază preocupări administrative și probleme de comunicare la Spitalul Sf. Pantelimon din București.

În perioada 12-16 aprilie 2024, o echipă de inspecție a Ministerului Sănătății, condusă de prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a efectuat verificări la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon din București. Scopul acestor verificări a fost analizarea unor sesizări privind presupuse nereguli în gestionarea spitalului, potrivit Ministerului Sănătății.

Echipa de control a identificat o serie de probleme care au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea spitalului și angajații săi. Acestea includ acuzații de intervenții în activitatea de control a directorului de îngrijiri și presupuse acte de hărțuire împotriva unui medic din secția ATI.

Pentru a investiga aceste aspecte, spitalul a format o comisie internă care a examinat cazurile raportate, inclusiv informațiile prezentate în mass-media. La 17 aprilie 2024, comisia a finalizat un raport detaliat care conține concluzii și recomandări, fără a se suprapune cu ancheta penală a Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

Un alt aspect verificat a fost legat de informațiile apărute în mass-media referitoare la aparatul RMN din secția de radiologie. Verificările au confirmat instalarea unui aparat IRM Philips în decembrie 2021. Pentru a asigura funcționarea corectă a acestuia, medicul șef al laboratorului de radiologie a propus un protocol de testare a antenelor IRM și stabilire a protocoalelor de examinare în martie 2022.

Protocolul a fost publicat pe avizierul spitalului și a implicat 96 de voluntari, care au participat la teste fără a primi sau a plăti bani. De menționat că, în afara aparatului din spital, există și un IRM privat pentru examinări specializate. Până în prezent, nu s-au primit plângeri de la voluntarii care au participat la testele IRM.

Ambele părți, atât Ministerul Sănătății cât și Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon, au colaborat strâns cu Parchetul de pe lângă Tribunalul București, punând la dispoziție toate documentele și datele solicitate în cadrul anchetei penale. Verificările efectuate de Corpul de Control al Ministerului și de comisia internă a spitalului s-au concentrat exclusiv pe aspectele administrative, lăsând aspectele penale în responsabilitatea exclusivă a Parchetului.

În concluzie, raportul evidențiază necesitatea unei comunicări mai eficiente în interiorul spitalului și recomandă implementarea unor măsuri pentru îmbunătățirea transparenței și respectării procedurilor administrative.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Masca de argilă: 6 beneficii minune pentru ten

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel