Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Menopauza, vârsta la care se instalează la femeile din Europa. Răspuns SURPRINZĂTOR
29 iun, 18:57
Dr Iosif Niculescu, cunoscut medic ginecolog, spune că vârsta la care femeile din Europa intră la menopauză este în creștere! 
EXCLUSIV

Din experiența doctorului Iosif Niculescu, peste 80% dintre femeile cu vârsta de peste 50 de ani ajung la doctor numai atunci când au simptome de menopauză, fără a înțelege legătura dintre instalarea acesteia și ceea ce simt. În plus, multe dintre paciente nu știu că stările lor negative (depresie, furie, anxietate, pierderea memoriei) au legătură cu instalarea menopauzei. 

La ce vârstă intrăm la menopauză

„Conform Eurostat, durata medie de viață a unei femei din Europa este estimată la peste 80 de ani, ceea ce înseamnă că aproximativ 40% din perioada adultă este trăită în menopauză. În Europa, vârsta asociată cu debutul menopauzei este în creștere și este de 54 de ani, deși factorii care induc menopauza timpurie (care se instalează în jurul vârstei de 40 de ani) sunt, la rândul lor, tot mai frecvenți în viața femeilor - obezitate, fumat, sedentarism”, arată dr Iosif Niculescu. 

Din cauza faptului că este o perioadă dificilă în viața femeilor, acestea trebuie să înțeleagă cum îi pot face față mai bine. Asta cu atât mai mult în timpul pandemiei de coronavirus. Și asta pentru că dereglările provocate de menopauză în organism duc la boli care, în cazul infecției cu coronavirus, cresc riscul de complicații și de deces din cauza bolii COVID-19.

Riscuri în cazul infecției cu coronavirus

„Insuficiența/ lipsa hormonilor sexuali - estrogeni și progesteron - în sânge are ca rezultat creșterea incidenței bolilor cardiovasculare. Bolile cardio-vasculare apar, în medie, cu 7-10 ani mai târziu la femei decât la bărbați și sunt asociate cu instalarea menopauzei, în asociere directă cu deprivarea hormonală (hormonii sexuali feminini au funcție de protecție cardio-vasculară).  De asemenea, diabetul de tip 2 poate fi asociat cu scăderea hormonilor sexuali. O altă problemă cu care se confruntă femeile aflate la menopauză este creșterea în greutate. Toate aceste co-morbidități cresc riscul, iar studiile arată că femeile aflate la menopauză sunt vulnerabile la infecția cu coronavirus. 

De asemenea, studiile arată că estrogenul protejează imunitatea, de aceea femeile aflate la menopauză pot dezvolta diferite tipuri de cancer, dar și o creștere a inflamațiilor din corp, ce poate duce la durere sau boli autoimune, considerate un alt factor de risc pentru infecția cu Coronavirus. 

Este important pentru femeile aflate la menopauză să adopte un stil de viață sănătos, care să includă o alimentație bogată în fructe și legume, mișcare și exerciții fizice, 7 ore de somn, dar și să viziteze medicul ginecolog cel puțin o dată pe an”, a explicat dr Iosif Niculescu. 


Ştiri Recomandate

Postul intermitent: de ce este mai recomandat decât alte diete
Pacient reinfectat cu COVID-19, decedat
Tratamentul pentru cancer: obezitatea îi scade eficiența
Tot mai mulți copii au diabet. Explicația specialistului
Fiolele de Remdesivir. Foto: Gilead Sciences
EXCLUSIV
De ce să nu bei bere pe caniculă
Sistem imunitar: alimentele banale care-l întăresc
Crucea Roșie din România împlinește 144 de ani
Coenzima Q10: niciun beneficiu pentru cei care iau statine
Cât de sănătos este uleiul de cocos
Carnea roșie îmbătrânește arterele. Ce putem face
Mure: efectele uimitoare asupra pielii
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri