Această vitamină îți protejează...
Menopauza este o etapă naturală în viața fiecărei femei, care marchează sfârșitul perioadei fertile. Deși poate veni cu diverse provocări, este important să înțelegem că aceasta este o tranziție normală și inevitabilă. În acest articol, îți vom explica pe larg tot ce trebuie să știi despre menopauză, inclusiv stadiile prin care treci, simptomele asociate și alimentația potrivită pentru a trece mai ușor prin această perioadă.
Premenopauza
În timpul premenopauzei, nivelurile hormonale încep să scadă (estrogenul și progesteronul) și ciclurile menstruale devin neregulate și imprevizibile (dar sunt totuși prezente). Este posibil să experimentezi primele simptome ale menopauzei, cum ar fi bufeurile sau uscăciunea vaginală. Această etapă este urmată de perimenopauză, care reprezintă cu adevărat faza de tranziție către menopauză, despre care poți să citești în detaliu în acest material.
Menopauza
Odată ce tranziția este completă, se instalează menopauza în adevăratul sens al cuvântului. Este confirmată atunci când nu ai avut menstruație timp de 12 luni consecutive, semn că organismul a încetat să mai producă hormonii necesari pentru ciclul menstrual. Simptomele pe care le experimentează majoritatea femeilor în această perioadă sunt:
Uscăciune vaginală: Scăderea nivelurilor de estrogen poate duce la disconfort vaginal.
Bufeuri: Senzațiile bruște de căldură intensă, care pot fi însoțite de transpirații.
Frisoane: Pot apărea brusc și provoacă disconfort
Transpirații nocturne: Transpirații intense pe timpul nopții care perturbă somnul.
Probleme de somn: Insomnie sau treziri frecvente.
Schimbări de dispoziție: Anxietate, iritabilitate și depresie.
Creștere în greutate și metabolism încetinit: Modificările hormonale pot duce la acumularea kilogramelor și la încetinirea metabolismului.
Postmenopauza
Aceasta este perioada care urmează după ce menopauza s-a instalat. Începând de acum, vei fi în postmenopauză. Unele femei experimentează în continuare simptomele de menopauză, dar la o intensitate mai scăzută. Persoanele aflate în postmenopauză prezintă un risc crescut pentru anumite afecțiuni de sănătate, cum ar fi osteoporoza și bolile de inimă din cauza nivelului scăzut de estrogen.
Bineînțeles, în această perioadă este foarte importantă și alimentația, deoarece poate ameliora multe dintre simptome și reduce riscul de afecțiuni asociate cu postmenopauza. În continuare, îți vom da câteva sfaturi utile din punct de vedere nutrițional, dar nu uita să te consulți și cu medicul tău.
1. Produse lactate: Lactatele, cum ar fi laptele, iaurtul și brânza, sunt bogate în calciu, fosfor, potasiu, magneziu și vitaminele D și K, toate esențiale pentru sănătatea oaselor.
2. Alimente bogate în omega-3: Peștele gras (precum macroul, somonul și hamsiile) și semințele (cum ar fi semințele de in și chia) sunt surse excelente de acizi grași omega-3, care au beneficii antiinflamatorii și susțin sănătatea cardiovasculară.
3. Cereale integrale și legume: Femeile care consumă mai multe cereale integrale, legume și alimente neprocesate tind să aibă simptome mai puțin severe ale menopauzei decât cele care consumă mai puține astfel de alimente.
4. Alimente bogate în fitoestrogeni: Fitoestrogenii, compuși care imită acțiunea estrogenului în organism, se găsesc în soia, năut, arahide, semințe de in, orz, struguri, fructe de pădure, prune și ceaiul verde și negru. Aceștia pot ajuta la reducerea simptomelor menopauzei.
Prin adoptarea unei diete echilibrate și bogate în nutrienți, poți gestiona mai bine simptomele menopauzei și îți poți menține sănătatea pe termen lung. De asemenea, pe Webmd mai găsești o serie de sfaturi utile care te vor ajuta să gestionezi mai bine menopauza.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...