Meningita meningococică: precizările Ministerului Sănătății

Analize  FOTO: pexels.com
După ultimele cazuri semnalate cu meningita meningococică, Ministerul Sănătății precizează câte persoane, elevi și profesori, au fost testate.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au făcut miercuri, 24 aprilie, câteva precizări legat de îmbolnăvirile cu meningită meningococică.

Potrivit acestora, Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB) a testat, în data de 18 aprilie, 61 de elevi și 10 profesori ai liceului din Capitală unde frecventa cursurile tânăra care a murit urma unei meningite meningococice fulminante.

„În cazul unuia dintre elevii testați, rezultatul a fost pozitiv pentru Neisseria meningitidis. Tulpina a fost izolată cu dificultate, ceea ce este caracteristic pentru tulpinile fără capacitate patogenă. Menţionăm că elevul nu a fost în contact direct nemijlocit cu eleva decedată. În data de 18 aprilie 2019 i s-a administrat tratamentul chimio-profilactic imediat, în doză unică. În urma comunicării rezultatelor analizelor de laborator privind starea de purtător clinic sănătos şi având în vedere contextul epidemiologic la data respectivă - tulpină virulentă - , elevul a fost retestat cu exudat nazo-faringian şi i s-a administrat tratamentul necesar stării de purtător, tratament instituit de specialiştii Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș". După tratament se va repeta exudatul nazo-faringian", se precizează într-un comunicat postat pe site-ul ministerului.

Alte persoane au solicitat să fie testate

Tot de acolo aflăm că, în afara testelor efectuate de DSPMB, alte persoane – doi elevi de la "Gheorghe Lazăr", liceul unde învăța eleva decedată de meningită meningococică - au solicitat testare. Ei au fost sănătoși, au arătat rezultatele. Aceștia nu au făcut parte dintre cei cu care tânăra de la "Gheroghe Lazăr" a intrat în contact. La aceștia din urmă le-au fost recoltate probe de exudat nazo-faringian marți, 23 aprilie, și miercuri, 24 aprilie, și li s-a administrat tratamentul stării de purtător.

„Un alt caz de infecție cu meningococ a fost confirmat în 22 aprilie 2019, în  județul Botoșani. În acest caz, pacienta se afla sub tratament și evoluția este bună.  În cursul zilei de 23 aprilie 2019, autoritățile sanitare au confirmat al treilea caz de infecție cu meningocococ la o elevă din județul Vaslui. În acest caz, tânăra a dezvoltat o formă fulminantă a infecției, care a dus la deces", se mai arată în comunicat.

Meningita meningococică: cum se transmite

Conform informațiilor ministerului, meningita meningococică se transmite pe cale aeriană doar în urma unui contact apropiat cu persoana bolnavă sau purtătoare. În România au fost înregistrate cazuri izolate, fără legătură între ele. În fiecare an, în România, sunt diagnosticate câteva zeci de cazuri. 20% dintre pacienți mor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel