Melodiile care îți fac pielea de găină. Oamenii de știință au realizat TOPUL pieselor care produc FIORI

Muzica       Foto: Pixabay
Cercetătorii au analizat peste 700 de melodii cunoscute pentru modul în care emoționează ascultătorul. Iată topul acestora.

Academicienii au petrecut ani de zile investigând de ce unele melodii dau oamenilor acei "fiori", de obicei descriși ca o senzație plăcută de furnicături sau piele de găină.

În timp ce ascultăm muzică, mintea noastră se grăbește să își imagineze ce urmează, iar fiorii vin atunci când previziunile noastre sunt complet greșite. Poate că dinamica se schimbă în mod neașteptat sau un instrument surprinzător se strecoară în amestec. O altă posibilitate este că persoanele cărora li se face pielea de găină au mai multe conexiuni între sistemele auditive și de recompensă din creier. Unii oameni de știință au propus că persoanele care sunt mai empatice sunt mai predispuse să experimenteze fiori din cauza contagiunii emoționale.


Cercetări recente conduse de Rémi de Fleurian, doctorand în laboratorul de cunoaștere a muzicii de la Universitatea Queen Mary din Londra, susțin o altă constatare comună: Cântecele care declanșează fiori - sau "piele de găină" pentru oamenii de știință - sunt de obicei cele triste. Cu toate acestea, ceea ce a fost poate mai interesant în legătură cu cea mai nouă lucrare a lui de Fleurian este modul în care a fost realizată.

"O mulțime de lucrări anterioare au fost fie complet teoretice, fie bazate pe studii care au fost efectuate pe un grup mic de participanți", explică el, dar lucrarea sa arată că "se poate face o muncă similară și se pot obține rezultate similare cu o muncă care este în întregime computațională".

Pielea de găină tinde să vină de la muzica "sofisticată"

Fleurian și coautorul său, Marcus Pearce, lector superior de percepție muzicală la aceeași universitate, au analizat studiile publicate și au întocmit o listă de peste 700 de melodii care au fost identificate ca fiind generatoare de fiori. Apoi, folosind date de pe Spotify, au comparat fiecare melodie cu o altă piesă a aceluiași artist care era aproximativ egală ca durată și popularitate. Apoi, au comparat cele două piese muzicale, analizând mai multe caracteristici, inclusiv starea de spirit transmisă de fiecare cântec.

Citește continuarea pe Spectacola și află care este topul melodiilor care produc fiori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel