Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Medicul care a făcut anestezia copilului intrat în comă la stomatolog, explicații
11 feb, 21:11
Medicul care a făcut anestezia în cazul copilului de la Pitești intrat în comă la o clinică stomatologică a explicat ce s-a întâmplat. 
Medicul care a făcut anestezia a explicat ce s-a întâmplat

Copilul de 4 ani internat noaptea trecută la Spitalul Grigore Alexandrescu este în continuare în comă, intubat și ventilat mecanic, iar medicii spun că prognosticul lui este rezervat. 

Dr Adrian Dinescu, medicul care a făcut anestezia generală copilului a explicat ce s-a întâmplat înainte, în timpul și după intervenția de la clinica stomatologică unde s-a produs incidentul. 

„Practic această tehnică de analgosedare de câțiva ani, cu o experiență de peste 400 de cazuri, adică în niciun caz nu era primul caz la care particip sau la care am fost responsabil de acest act medical. (...) Strict în această clinică am avut undeva la peste 100 de pacienți, fără nicio problemă”, a spus medicul. 

El susține că nu a verificat autorizațiile clinicii înainte de procedură. „Pacienții erau propuși pentru analgosedare după consulturi stomatologice prealabile și aveau indicație pentru acest tip de tehnică, din mai multe motive: pacient necooperant, eșec terapeutic prin diverse alte metode sau pacient cu probleme, de exemplu copiii cu autism (...) Nu eram informat când expiră autorizația, dacă există și pe ce durată este eliberată. Ce pot să vă spun din câte știu în mod foarte clar este că există autorizație pentru substanțele utilizate în acest act medical”, a arătat Dr Adrian Dinescu, în direct la B1TV.

Medicul a explicat că stomatologul și el l-au consultat pe micuț înainte de intervenție, iar că el a vorbit cu părinții, pe care-i cunoștea, de altfel, și că nimic nu prevedea această reacție în urma anesteziei. Anestezistul presupune, însă, că este posibil ca micuțul să fi avut o reacție la una dintre substanțe.  

„Pacientul este văzut de medicul stomatolog, poate în mai multe ședințe, cât e nevoie să se ia decizia că nu se poate face tratamentul decât utilizând sedarea. (...) De cele mai multe ori sunt solicitat când nu există altă soluție. (...) orice act medical care presupune sedare, sau acest tip de sedare sau anestezie, presupune un consult preanestezic efectuat cu pacientul și familia acestuia, în cazul minorului, mai ales, și în condițiile date nu existau suspiciuni pentru patologii importante subiacente și așa mai departe, cum există poate în alte cazuri (...) ca orice tehnică anestezică, procedura a început cu o inducție, s-a petrecut undeva la ora 15.30, și la 45 de minute de la debutul analgosedării și debutul tratamentului stomatologic, în cursul menținerii anesteziei, sau sedării mai degrabă, cu propofol, pacientul a avut o instabilitate hemodinamică brutală, cu brahicardie severă, cu fenomene de desaturare importante pentru care am instituit manevre de resuscitare cardio-respiratorie, iar în timpul manevrelor am solicitat și ambulanța SMURD pentru a asigura un cadru cât mai optim acestui eveniment. (...) În niciun caz nu mă erijez în organ de anchetă medicală, dar există mai multe ipoteze. Nu pot să fiu sigur, ar fi absurd. (...) Prognosticul copilului este rezervat, are o suferință neurologică importantă. (...) Am făcut genul acesta de intervenții, această tehnică am folosit-o și la intervenții de 4-6 ore, cu rezultate remarcabile de altfel. (...) Menținerea sedării în cazul de față a fost realizată cu propofol, și aș putea suspecta că a existat o reacție la propofol de la un punct încolo. (...) În astfel de situații nu sunt necesare analize, când au fost solicitate erau absolut normale și oricum intervențiile nu presupun riscuri hemoragice importante. (...) Este primul meu caz cu o asemenea anvergură nefericită”, a detaliat acesta.

Medicul spune că el cunoștea familia micuțului, care mai are un băiat care și el a trecut prin astfel de anestezii de două ori. „Cu părinții mi-am petrecut noaptea, pe lângă faptul că-i cunoșteam, pentru că băiatul cel mare al acestei familii a beneficiat de două ori de această tehnică de analgosedare pentru intervenții stomatologice”. 

Dr Adrian Dinescu spune că deja a dat declarații la Polițe despre acest caz, după ce a ajuns la Spitalul de Pediatrie din Pitești cu micuțul. 


Ştiri Recomandate

Prof dr Reuven Or. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Cannabisul și canabinoidele, bolile pe care le pot trata. Dr Reuven Or a dat lista
Coronavirus: marile rețele comerciale iau măsuri să evite aglomerările
Ministrul adjunct al Sănătății din Iran, diagnosticat cu coronavirus după ce a apărut la TV
Toate testele pentru coronavirus făcute la Institutul Matei Balș: NEGATIVE
Femeia sosită duminică din Italia nu are coronavirus
Streinu-Cercel despre italianul care a fost în Gorj. Cât de mare e riscul de contaminare
Italianul internat la Sibiu nu are coronavirus. Probele biologice o confirmă
Ministerul Sănătății: italianul infectat cu COVID-19 a vizitat rudele soției UPDATE
Horațiu Moldovan despre COVID-19 în România: ”nimeni nu vrea să ascundă nimic”
Țara în care toți bolnavii de coronavirus s-ar fi vindecat
Coronavirus: pacientul zero din Italia fost găsit
Coronavirus, Maramureș: 82 de persoane aflate în izolare la domiciliu
Cancerul de sân: screeningul, inutil pentru femeile de peste 75 de ani
ADRFR: farmaciile dispun de un stoc minimal de măști
Creșterea în greutate la menopauză: Cinci lucruri de știut
Comisia de sănătate din Senat, raport de admitere a OUG pentru stocurile de urgență medicală
O mie de persoane, ținute în carantină într-un hotel din Tenerife
Premier italian, despre cauza epidemiei: un spital a încălcat măsurile de siguranță
Italia: primul caz de coronavirus în sudul țării
Italianul internat aseară la Sibiu, evoluție favorabilă: se așteaptă rezultatele analizelor
Sarea, pericol pentru inimă. Ce se întâmplă dacă nu mai consumi deloc
TSA, legată de nivelul scăzut al unei proteine din creier: noi cercetări
Consumul de lapte, risc de cancer la sân la femei
Cel mai bătrân om din lume a murit la 112 ani. Care a fost secretul longevității sale
Coronavirus, bilanț: peste 200 de cazuri în Italia, peste 80.000 în lume
Costache: Avem la dispoziţie în jur de 4.000 de locuri de carantină la nivel naţional
Șase lucruri despre bolile de inimă pe care orice femeie ar trebui să le știe
Coronavirus în Japonia - O a patra persoană de pe pachebotul Diamond Princess a decedat
Comentarii