Medicina nucleară: ce este și la ce ajută. Dr. Raluca Mititelu: Dozele sunt mici, controlate, nu modifică echilibrul organismului. Pot fi efectuate și de diabetici

medicina nucleara foto:freepik@dc studio
EXCLUSIV
Ce este medicina nucleară și cum a evoluat în România. "A fost o vreme când a fost copilul sărac al medicinei și, în primul rând al medicinei din România. S-au desființat laboratoare, oamenii foarte bine pregătiți au emigrat".

Medicina nucleară reprezintă o ramură distinctă a medicinii, care utilizează izotopii radioactivi în diagnostic și tratament. Este important să înțelegem că medicina nucleară nu este exclusiv un domeniu al fizicii sau al cercetării avansate în domeniul fizicii, ci este o specialitate medicală dedicată utilizării izotopilor radioactivi în scopuri terapeutice și de diagnosticare.

Vezi și: 4 diete pentru persoanele cu diabet. Cele mai bune alimente pe care le poți consuma

Ce este medicina nucleară?

Dr. Raluca Mititelu foto: DC Medical

Dr. Raluca Mititelu, medic primar Medicină Nucleară, explică în cadrul unei emisiuni DC Medical că izotopii radioactivi sunt utilizați în medicina nucleară pentru a obține imagini precise ale organelor și țesuturilor interne ale corpului uman. 

”Este o specialitate medicală, deci nu este ceva ce ține de institutul de fizică și nici de cercetări avansate în fizică, decât în măsura în care noi implicăm ce se întâmplă în cercetările avansate. Este o specialitate medicală, care se bazează pe utilizare izotopilor radioactivi în diagnostic și tratament.

Se administrează izotopi cu energie mică și se poate pune un diagnostic de mare precizie sau se administrează izotopi cu energie puțin mai mare și atunci se pot trata diverse afecțiuni”, ne-a explicat dr. Raluca Mititelu.

Ce presupune medicina nucleară

Acești izotopi sunt administrați pacienților în cantități foarte mici și sunt legați de substanțe medicamentoase, care acționează ca indicatori în interiorul organismului. Aceste substanțe, fiind marcate radioactiv, permit medicilor să observe traseul lor prin corp și să identifice eventualele afecțiuni sau anomalii.

Un exemplu este glucoza radioactivă, care poate fi utilizată pentru a evalua metabolismul glucozei în organism. Prin urmărirea traseului acestei glucoze marcate radioactiv, medicii pot identifica zonele în care glucoza este absorbită în exces, indicând astfel prezența unor eventuale afecțiuni, precum celulele canceroase sau inflamațiile severe.

Este important de menționat că dozele de izotopi administrate în cadrul procedurilor de medicină nucleară sunt foarte mici și sunt strict controlate, astfel încât să nu afecteze echilibrul organismului sau să producă efecte secundare semnificative. De exemplu, investigațiile cu glucoză radioactivă nu modifică nivelul de zahăr din sânge și pot fi efectuate în siguranță chiar și de către pacienții diabetici.

”Izotopii nu se duc de capul lor. Îi legăm cu niște substanțe (medicamentoase). Doar în doze foarte mici și numai să funcționeze ca indicatori. Spre deosebire de substanțele medicamentoase (pastilele pe care le înghițim în mod obițnuit), acestea, fiind marcate radioactiv, poți să vezi traiectul lor prin organism, poți să vezi unde se duc.

Poți să vezi ce se întâmplă în organism datorită faptului că ele se duc acolo. De ce? Pentru că, de obicei, substanțele astea sunt niște indicatori de metabolism.

De exemplu, cum e glucoza radioactivă. Noi vedem unde s-a dus acea glucoză (n-am putea s-o vedem dacă mâncăm o linguriță de zahăr). Această glucoză este marcată cu un izotop și cu ajutorul aparaturii de detecție este ca o hartă a distribuției de glucoză în organism și vezi unde se duce și unde se acumulează mai mult.

Și unde se acumulează mai mult, e clar că nu e de bine.

Tot organismul mănâncă glucoză, evident. Dar anumite celule, mai ales cele neoplazice, dar și cele dintr-o inflamație foarte puternică, au nevoie de acest combustibil (glucoză) pentru a se replica, pentru a crește. Și această glucoză se va acumula mai intens în acele locuri. 

Dozele sunt mici, sunt controlate și nu afectează sub nicio formă echilibrul organismului. De exemplu, aceste investigații cu glucoză nu modifică sub nicio formă glicemia. Poți face foarte bine și la un diabetic.

Nu au cum să modifice pentru că este o cantitate atât de mică, încât nu interferă sub nicio formă cu echilibrul organismului”, ne-a mai spus medicul. 

De cât timp este medicina nucleară în România

În ceea ce privește stadiul dezvoltării medicinii nucleare în România, dr. Raluca Mititelu observă că în ultima perioadă s-a înregistrat o creștere a interesului și a investițiilor în această specialitate. Totuși, există încă provocări legate de accesibilitatea la serviciile de medicină nucleară, deoarece mulți pacienți trebuie să se deplaseze în alte orașe sau chiar în alte țări pentru a beneficia de investigațiile necesare.

De asemenea, lipsa echipamentelor și a dotărilor adecvate în multe spitale din țară reprezintă o problemă majoră care trebuie abordată pentru a asigura accesul la îngrijiri medicale de calitate în domeniul medicinii nucleare.

Vezi și: Lipsa de somn crește riscul bolilor de inimă și dezvoltă obezitatea. Cum îți poți corecta programul de somn

”În ultima vreme, e puțin mai bine. A fost o vreme când a fost copilul sărac al medicinei și, în primul rând al medicinei din România. S-au desființat laboratoare, oamenii foarte bine pregătiți au emigrat. Necesită un echipament destul de scump și niște dotări mai speciale.

Drept care, foarte multe spitale, ori nu și-au permis, ori nu au înțeles ce se întâmplă, pur și simplu au hotărât să desființeze aceste laboratoare.

În ultima vreme, s-a dezvoltat foarte mult tehnica pețiti, au apărut foarte multe centre private, au început să apară și la stat, inclusiv echipamente pețiti și ușor, ușor, pe măsură ce anii trec, nu mai sunt chiar atât de puține.

Tot este foarte greu, pentru că aproape jumătate din județele din România nu au un spital de medicină nucleară, nici măcar la nivel de spital județean.

Un pacient oncologic trebuie să mai suporte și costurile unor deplasări sau a unor liste de așteptare, cine știe pe unde, ca să își poată face investigația”, ne-a mai spus aceasta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel