Această vitamină îți protejează...
Medicina de urgență este deficitară în mai multe județe ale țării. O statistică a Ministerului Sănătății arată că sunt județe unde numărul medicilor de urgență este sub 10. În 12 județe, sunt mai puțin de 10 medici care deservesc unitățile de primiri-urgențe ale spitalelor.
Este vorba de județele Bistrița Năsăud (9 medici), Brăila (9 medici), Buzău (6 medici), Călărași (5 medici), Covasna (7 medici), Dâmbovița (9 medici), Giurgiu (4 medici), Ialomița (6 medici), Ilfov (7 medici), Sălaj (6 medici), Teleorman (8 medici), Tulcea (5 medici), Vrancea (8 medici).
Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a decis organizarea unei sesiuni extraordinare a concursului de rezidențiat în data de 14 mai 2023, pentru cele 628 de locuri și posturi rămase neocupate în sesiunea noiembrie 2022.
Această sesiune se va desfășura împreună cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Concursul va fi organizat în mod similiar cu cel din luna noiembrie și va avea o durată de 4 ore, în care trebuie rezolvate teste de tip grilă cu 200 de întrebări.
“Multe din locurile rămase neocupate în sesiunea din toamna anului 2022 au fost în specialități deficitare, precum medicina de urgență, medicina de familie, chirurgie generală, neonatologie.
Vezi și: De ce să nu mai usuci niciodată hainele pe calorifer. Cum poți să îți pui viața în pericol
Continuarea pregătirii pentru tinerii medici este esențială și, așa cum am declarat încă de la finalul anului trecut, am luat măsurile necesare pentru a oferi această nouă posibilitate absolvenților de medicină care nu au ocupat un loc în sesiunea precedentă a concursului de rezidențiat.
Trebuie să ne asigurăm că tinerii medici au un loc de muncă și, totodată, sprijin în ocuparea tuturor locurilor disponibile, inclusiv în specialitățile deficitare”, a declarat ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.
LISTA LOCURILOR SCOASE LA CONCURS
Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat că sistemul medical de urgenţă din România dispune, în prezent, de 978 de medici specializaţi în medicina de urgenţă, în timp ce nevoile reale ale acestuia ar fi de peste 2.000 de astfel de medici
Mai mult, Raed Arafat a spus că programul de lucru al cadrelor medicale cu studii superioare din unităţile de primiri urgenţe (UPU) este supraîncărcat din cauza deficitului de personal, care determină personalul actual să efectueze un număr foarte mare de ore suplimentare.
"Dacă am avea destul de mulţi medici în UPU, nu s-ar mai plânge nimeni că UPU este o unitate grea, pentru că atunci ar face doar programul lor de lucru, poate o gardă sau două în plus şi gata.
Vezi și: Ce înseamnă dacă arăți mai în vârstă decât ești, de fapt. La ce boli ești predispus
Lipsa de medici face ca cei care există să facă ore suplimentare, sau gărzi, cum spunem noi, în plus. Soluţia ca să ai o UPU atractivă este să ai destul personal şi acest lucru consider că este un aspect la care trebuie să ţinem. Trebuie să înţelegem că unităţile de urgenţe sunt locul în care trebuie să lucreze medicii care termină cu rezidenţiat medicina de urgenţă, în faza asta trebuie să îi concentrăm acolo, şi încă mai avem nevoie mare. Acum avem 978 şi nevoia reală poate chiar depăşeşte 2.000 de medici. Încă este nevoie de generaţii.
Şi mai e un aspect: generaţiile care s-au angajat acum 20 - 30 de ani deja ajung la pensie. Noi acum nu trebuie doar să suplimentăm, ci să înlocuim pe cei care ies la pensie", a declarat Raed Arafat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...