Marijuana, mai rea decât tutunul pentru inimă. Boala arterială periferică: simptome și riscuri pentru tineri

Marijuana - Foto: Freepick @jcomp @Serg Nivens
Un nou studiu arată cât de periculoasă este marijuana pentru inimă. Devenită legală în tot mai multe țări, marijuana e mai rea decât tutunul și duce la boala arterială periferică și chiar la infarct.

Consumatorii de marijuana au un risc de aproape patru ori mai mare de a dezvolta boli arteriale periferice, în comparație cu cei care nu consumă marijuana, sugerează rezultatele unui studiu efectuat pe mai mult de 600.000 de consumatori de marijuana, deși nu a existat un risc mai mare de deces din cauza infarctului miocardic sau a altor cauze cardiace sau de necesitate de revascularizare.

Cercetătorii au remarcat, totuși, că populația studiată a fost tânără, cu o vârstă medie de 37,4 ani, și că perioada de studiu, din 2016 până în 2019, este anterioară legalizării marijuanei în scop recreativ într-o serie de state.

Cu toate acestea, chiar și în această populație tânără a studiului, riscul consumatorilor de marijuana de a dezvolta boala arterială periferică (PAD) a fost de 3,68 ori mai mare decât cel al non-utilizatorilor. Boala arterială periferică la o vârstă tânără ar putea preceda rezultate mai proaste mai târziu în viață, au declarat autorii studiului.

Ce este boala arterială periferică și care sunt factorii de risc

 

Boala arterială periferică (PAD) la nivelul picioarelor sau al extremităților inferioare reprezintă îngustarea sau blocarea vaselor care transportă sângele de la inimă la picioare. Aceasta este cauzată în principal de acumularea de plăci de grăsime în artere, care se numește ateroscleroză.

Boala arterială periferică poate apărea în orice vas de sânge, dar este mai frecventă la picioare decât la brațe.

Care sunt factorii de risc pentru boala arterială periferică?

- Fumatul

- Tensiunea arterială ridicată

- Ateroscleroză

- Diabet

- Colesterolul ridicat

- Vârsta peste 60 de ani

Potrivit noului studiu, marijuana este inclusă pe lista factorilor de risc, iar specialiștii atrag atenția că este mai rea chiar și decât tutunul.

Atât bărbații, cât și femeile sunt afectați de boala arterială periferică. 

Dacă suferiți de boala arterială periferică, aveți riscul de a dezvolta boli coronariene și boli cerebrovasculare, care ar putea duce la un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

"Practic, consumatorii de marijuana au prezentat un risc crescut de a fi diagnosticați cu boală arterială periferică, dar nu a existat un risc crescut ca aceștia să necesite vreo intervenție, cum ar fi o intervenție vasculară periferică, și nici nu au prezentat un risc crescut de deces din ceea ce am constatat", a declarat Hirva Vyas, DO, rezident în medicină internă la Hackensack University Medical Center din New Jersey, care a prezentat rezultatele la sesiunile științifice anuale ale Society for Cardiovascular Angiography & Interventions, potrivit Medscape.

Studiul a folosit date despre 623.768 de consumatori de marijuana din National Inpatient Sample, o bază de date națională de vizite la pacienți internați acoperită de toți plătitorii publici și comerciali, apoi a extras un diagnostic pentru din toate cele peste 30 de milioane de întâlniri cu pacienții pentru a compara ratele de boală arterială periferică între consumatorii de marijuana și non-consumatori.

Consumatorii de marijuana au fost mai susceptibili de a fi de culoare albă și de a avea mai degrabă internări elective decât de urgență. Cercetătorii au folosit coduri de diagnostic pentru a identifica consumatorii de marijuana și pacienții cu boala arterială periferică.

Marijuana recreațională este legală în 22 de state și în Districtul Columbia, potrivit ProCon.org. Din 2019, ultimul an al studiului, 11 state au legalizat marijuana pentru uz recreativ.

"Este un punct de date pe care l-am studiat la un moment dat, doar din 2016 până în 2019", a mai spus Dr. Vyas.

"După cum am văzut în ultimii 4-5 ani, legalizarea a crescut vertiginos, iar utilizarea recreativă a devenit din ce în ce mai favorabilă nu numai în rândul persoanelor tinere, ci și al celor mai în vârstă", a declarat în interviu coautorul studiului, Harsh Jain, MD, rezident de medicină internă în al doilea an la Montefiore Medical Center din New York.

"Ar fi cu adevărat îmbucurător să vedem cum se schimbă aceste date pe măsură ce ne uităm la punctele finale din 2019 până în 2023", a completat Harsh Jain.

Care este simptomul principal al bolii arteriale periferice

 

Simptomul clasic al bolii arteriale periferice este durerea la nivelul picioarelor în timpul activității fizice, cum ar fi mersul pe jos, care se ameliorează după odihnă.

Cu toate acestea, până la 4 din 10 persoane cu boală arterială periferică nu au dureri de picioare.

Simptomele de durere, dureri sau crampe la mers (claudicație) pot apărea la nivelul feselor, șoldurilor, coapselor sau gambelor.

Semnele fizice la nivelul piciorului care pot indica boala arterială periferică includ:

- atrofia musculară (slăbiciune)

- căderea părului

- piele netedă și strălucitoare

- piele rece la atingere, mai ales dacă este însoțită de durere în timpul mersului (care se ameliorează prin oprirea mersului)

- scăderea sau absența pulsului la nivelul picioarelor

- răni sau ulcerații la nivelul picioarelor sau picioarelor care nu se vindecă

- degete reci sau amorțite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel