Manipularea în cuplu. Cum îți dai seama că partenerul te manipulează

Cuplu
Manipularea este una dintre cele mai frecvente cauze de ruptură într-un cuplu.

Manipularea este una din cele mai frecvente metode de ”subjugare” a partenerului într-o relație, iar psihologii analizează fenomenul și dau câteva indicii ale acestei forme de comportament. Pentru unii este o metodă de a deține controlul, de a duce relația în direcția dorită. Psihologul clinician Dana Crișan indică cinci semne la care trebuie să fie atent partenerul manipulat. Primul indiciu, spune ea, e acela că partenerul face ”orbește” ce i se spune, fără să-și dea seama ce i se întâmplă.

1. Primul semn e că nu e niciun semn. ”Partenerul nu-și să seama că e manipulat, nu este conștient de ce se întâmplă cu el”, explică ea. Manipulatorul își va convinge mereu partenerul că procedează astfel pentru binele lui, și nu din alte interese.

2. Creează iluzia de vinovăție permanentă. ”Manipulatorul își învinovățește partenerul pentru orice, creează iluzia vinovăției, starea de ‹datorie›, de inferioritate, de subjugare, chiar.” Cel manipulat va avea mereu sentimentul că, dacă partenerul manipulator este supărat, înseamnă că el a greșit ceva.

3. Își impune dorințele proprii. ”Nevoile partenerului trec în planul secundar, iar manipulatorul își va impune dorințele proprii prin orice metodă. Cel manipulat se simte dator să-i facă pe plac, pentru a beneficia de mici recompense, trecând peste propriul discernământ, chiar”, mai explică psihologul clinician Dana Crișan. Altfel spus, manipulatorul își va face partenerul să creadă că nu poate face nimic fără aprobarea sa, îl va învăța mereu cum trebuie să facă, îi va arăta mereu ce face greșit și îl va convinge că îi vrea binele.

4. Manipulatorul își tratează partenerul ca pe un obiect. ”Investirea ca obiect a partenerului manipulat este o altă trăsătură specifică. De asemenea, putem vorbi despre instigarea la anumite comportamente pentru satisfacerea scopului manipulatorului”, mai indică psihologul clinician.

5. Se creează iluzia de satisfacție a celui manipulat. ”Este o falsă iluzie că i se acordă atenție celui manipulat, că e important pentru cel care manipulează, Asta duce la persistarea în raportul de dezechilibrare de forțe”, mai specifică ea. Micile atenții sau cadouri, pot avea același scop, de a crea sentimentul de îndatorare.

De asemenea, potrivit psihologului clinician, mai sunt indicii precum gelozia, izolarea de prieteni, transmiterea sentimentului de nesiguranță, responsabilizarea pentru starea partenerului manipulator.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel