Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Malarie, Kenya. Kenya a devenit vineri, 13 septembrie, a treia țară din lume care a început să vaccineze copii împotriva malariei folosind primul vaccin din lume pentru a combate o boală care ucide 800 de micuți la nivel mondial în fiecare zi. Ea se alătură statelor Malawi și Ghana care au început programe pilot de vaccinare la începutul anului, programe susținute de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Vaccinul – a cărui denumireade laborator este RTS, S - vizează cea mai mortală și cea mai comună formă de parazit al malariei din Africa, unde copiii sub 5 ani reprezintă două treimi din totalul deceselor globale cauzate de malarie.
Vaccinul va fi introdus în faze în vestul Kenyei, lângă Lacul Victoria, începând cu Homa Bay, a declarat ministrul Sănătății din Kenya.
"Este o perioadă captivantă pentru Kenya, în timp ce distribuim acest vaccin în anumite părți ale țării, unde povara malariei este cea mai mare. (...) Acest vaccin reprezintă un instrument suplimentar care va stimula eforturile Kenyei în reducerea infecțiilor cu malarie și a deceselor în rândul copiilor", a declarat ministrul Sănătății, Sicilia Kariuki, într-o declarație, potrivit medicalxpress.
RTS, S va fi adăugat la schema națională de imunizare în aceste zone, pe lângă alte injecții de rutină pentru copiii sub doi ani.
Ministrul Sănătății a mai spus că se preconizează că 120.000 de copii din Kenya vor fi vaccinați în cadrul programului pilot. Oficialul a precizat că malaria a pretins peste 10.000 de vieți în 2016 și a mai infectat milioane. La fel ca în restul lumii, copiii din Kenya suportă boala. Până la 27% dintre copiii sub 5 ani din Kenya au fost infectați de boală.
OMS spune că un copil moare aproximativ la fiecare două minute de malarie undeva în lume.
Este un singur vaccin până în prezent care arată un efect protector împotriva malariei la copiii mici. Acționează împotriva Plasmodium falciparum, cel mai mortal parazit malarial și cel mai răspândit din Africa, unde boala și moartea din cauza bolii rămân ridicate.
Vaccinul e cunoscut sub numele comercial – Mosquirix – și a fost dezvoltat peste 30 de ani de gigantul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline în parteneriat cu PATH nonprofit și institutele de cercetare africane. Vaccinul a prevenit aproximativ 4 din 10 cazuri de malarie și 3 din 10 cazuri de cea mai severă, care poate pune viața în pericol, în cadrul grupului de studiu, susține OMS.
"Este cel mai avansat vaccin contra malariei pe care îl avem astăzi. A fost în procesul de elaborare în ultimele aproape trei decenii", a declarat pentru AFP dr. Richard Mihigo, coordonatorul OMS pentru programul de imunizare și dezvoltare a vaccinului înainte de lansarea din Kenya.
Potrivit sursei citate, boala ucide peste 400.000 de oameni din întreaga lume în fiecare an. Dintre aceștia, aproximativ 290.000 sunt sub cinci ani. Majoritatea sunt în Africa, unde apar mai mult de 90% din cazurile de malarie din lume.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...