Mai multe antibiotice orale, mai mare riscul de Parkinson

Pacientă
O expunere mai mare la antibiotice orale utilizate în mod obișnuit este legată de un risc crescut de boală Parkinson, potrivit unui studiu.

Antibiotice, Parkinson. Cercetători de Spitalul Universitar Helsinki, Finlanda, susțin că utilizarea excesivă a anumitor antibiotice poate predispune la boala Parkinson cu o întârziere de până la 10 până la 15 ani. Iar, zic aceștia, momentul expunerii la antibiotice pare să conteze. Studiul sugerează și că această legătură poate fi explicată prin efectele perturbatoare ale antibioticelor asupra ecosistemului microbian intestinal.

„Legătura dintre expunerea la antibiotice și boala Parkinson se potrivește cu părerea actuală a faptului că, într-o proporție semnificativă a pacienților, patologia Parkinson poate avea originea în intestin, posibil legată de modificări microbiene, cu ani înainte de apariția simptomelor tipice ale motorului Parkinson, cum ar fi încetinirea, mușchiul rigiditatea și agitarea extremităților. Se știa că compoziția bacteriană a intestinului la pacienții Parkinson este anormală, dar cauza este neclară. Rezultatele noastre sugerează că unele antibiotice utilizate frecvent, despre care se știe că influențează puternic microbiota intestinală, ar putea fi un factor predispozant", spune liderul echipei de cercetare, neurologul Filip Scheperjans de la Departamentul de Neurologie al Spitalului Universitar Helsinki, potrivit medicalxpress.

Antibiotice, Parkinson. Modificările observate

În intestin, modificări patologice tipice bolii Parkinson au fost observate până la 20 de ani înainte de diagnostic. Constipația, sindromul de colon iritabil și boala inflamatorie a intestinului au fost asociate cu un risc mai mare de a dezvolta boala Parkinson. Sursa citată mai arată că s-a demonstrat că expunerea la antibiotice a cauzat modificări ale microbiomului intestinal, iar utilizarea acestora este asociată cu un risc crescut de mai multe boli, cum ar fi tulburările psihiatrice și boala Crohn. Cu toate acestea, aceste boli sau o susceptibilitate crescută la infecție nu explică relația observată acum între antibiotice și Parkinson.

Posibilă asociere a expunerii la antibiotice cu boala Parkinson a fost investigată într-un studiu de caz de control. Studiul a comparat expunerea la antibiotice în anii 1998-2014 la 13 976 de pacienți cu boală Parkinson și a comparat-o cu 40.697 de persoane neafectate potrivite pentru vârsta, sexul și locul de reședință. Expunerea antibiotică a fost examinată pe trei perioade diferite: 1-5, 5-10, și cu 10-15 ani înainte de data indexului, pe baza datelor de achiziție a antibioticelor orale. Expunerea a fost clasificată în funcție de numărul de cursuri cumpărate. Expunerea a fost examinată și prin clasificarea antibioticelor în funcție de structura lor chimică, spectrul anti-microbian și mecanismul de acțiune.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel