Magneziul, călcâiul Achile pentru bacterii

Privarea de magneziu oprește creșterea agenților patogeni. FOTO:Pixabay
Privarea de magneziu oprește creșterea agenților patogeni.  

Când agenții patogeni invadează celulele, corpul nostru le combate folosind diferite metode. Cercetătorii de la Biozentrum de la Universitatea din Basel au reușit acum să arate cum o pompă celulară ține controlul unor astfel de agenți patogeni invadatori. 

După cum raportează cercetătorii în știință, această pompă cauzează o penurie de magneziu, care la rândul său restricționează creșterea bacteriilor.

Când agenții patogeni infectează un organism, sistemul de apărare începe imediat să lupte cu bacteriile. Pentru a scăpa de celulele imune patrulante, unele bacterii invadează și se reproduc în interiorul celulelor gazdă. Cu toate acestea, gazda a dezvoltat diverse strategii pentru a menține bacteriile intracelulare sub control, notează Science Daily

Olivier Cunrath și prof. Dirk Bumann de la Biozentrum, Universitatea din Basel, au descoperit acum că magneziul este crucial pentru creșterea bacteriilor din celulele gazdă. Înfometarea de magneziu este un factor de stres al bacteriilor, care stopează creșterea și replicarea acestora. Celulele gazdă limitează aportul de magneziu la acești patogeni intracelulari folosind o proteină de transport numită NRAMP1.

Proteina gazdă suprimă agenții patogeni

În studiul lor, cercetătorii au investigat Salmonella, un agent patogen care provoacă gastroenterită și febră tifoidă. Bacteriile se instalează în mici incluziuni în macrofagele sistemului imunitar. Dacă și cât de repede se reproduce Salmonella în aceste vezicule și răspândirea depinde de buna funcționare a transportorului NRAMP1.

„Se știe de zeci de ani că NRAMP1 face gazda mai rezistentă, dar cum și de ce a rămas neclar", spune Bumann. „Am fost foarte surprinși să aflăm că această proteină de transport pompează ionii de magneziu din vezicule și restricționează astfel creșterea Salmonella. Acesta este un mecanism nou și complet neașteptat."

Magneziul, călcâiul Achile pentru bacterii

Deoarece magneziul este o componentă centrală a multor enzime metabolice, o lipsă reduce metabolismul și creșterea bacteriilor. "Magneziul pare să fie călcâiul lui Ahile pentru agenți patogeni intracelulari. Cu cât este mai puțin disponibil magneziul, cu atât încearcă mai greu. Bacteriile continuă să alerteze și activează toate sistemele de absorbție a magneziului. Cu toate acestea, nu reușesc să obțină suficient", spune primul autor Cunrath. "Cu toate acestea, dacă pompa din celulele gazdă este defectă, magneziul este disponibil în cantități suficiente pentru a permite creșterea rapidă a Salmonellei."

Transportatorul afectează rezistența gazdelor

Funcția NRAMP1 determină sensibilitatea gazdelor la infecții. Animalele și oamenii cu NRAMP1 redus sunt mai susceptibili la diverși agenți patogeni intracelulari. Dacă acest transportor este complet absent, chiar și un număr foarte mic de agenți patogeni poate provoca o infecție fatală.

Infecțiile sunt întotdeauna o rasă între gazdă și agentul patogen. Noile medicamente care ar face și mai dificilă obținerea de magneziu pentru bacterii, ar putea încetini și mai mult agenții patogeni și ar oferi astfel gazdei un avantaj decisiv în înfrângerea infecției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel