Lombosciatica, afecțiunea sedentarilor. Cum se tratează

lombosciatica - FOTO: Freepick
Lombosciatica este un tip de durere care afectează nervul sciatic la nivelul coloanei vertebrale lombare.

Lombosciatica este cunoscută şi sub numele de sciatică sau sindromul lomboradicular. Mai multe tulburări lombare ale coloanei vertebrale (ale spatelui inferior) pot provoca sciatică. Sciatica este adesea descrisă ca o durere uşoară până la intensă la piciorul stâng sau drept.

Sciatica este cauzată de comprimarea unuia sau a mai multor seturi de rădăcini nervoase în partea inferioară a spatelui.

Ce cauzează lombosciatica

Dr. Mirela Tărăbuță, medic specialist neurolog, explică ce declanșează lombosciatica. Încă din tinerețe începe degradarea.

”Lombosciatica este cea mai frecventă nevralgie spinală întâlnită, de intensitate progresivă, uneori hiperalgică, care determină pacienții să solicite asistență medicală de specialitate, uneori chiar și în regim de urgență.

Lombosciatica apare prin lezarea rădăcinilor nervoase L5 sau S1. Cauza principală este discopatia vertebrală lombară (herniile de disc L4-L5, L5-S1).

Încă de la o vârstă fragedă, de pe la 20 de ani, la nivelul discului intervertebral începe un proces degenerativ, astfel încât pe la 30 de ani sunt deja constituite adevăratele hernii de disc.

O altă cauză a lombosciaticii, des întâlnită, este spondilartroza lombo-sacrată, afecțiune vertebrală degenerativă.

De asemenea, afecțiunile inflamatorii (discite, TBC osos vertebral, arahnoidita spinală), formațiunile tumorale primare (meningioame, neurinoame) sau secundare (metastazele osoase vertebrale), traumatismele (fracturi vertebrale, plăgi penetrante, puncții lombare, anestezia epidurală, elongațiile), anomaliile congenitale se numără printre factorii etiologici ai lombosciaticii”, explică dr. Mirela Tărăbuță.

Vezi și: Strategia de vaccinare anti COVID-19, modificată. Ce se întâmplă de la 1 iulie

Sedentarismul, factor favorizant

Sunt și alți factori care pot favoriza declanșarea afecțiunii.

”Există o serie de factori favorizanți în declanșarea acestei nevralgii sciatice. Printre aceştia se numără: sedentarismul, șederea prelungită pe scaun, postura greșită, ridicarea de greutăți, săriturile, atletismul, obezitatea, sarcina și nașterea.

De cele mai multe ori, debutul este brusc, după un efort fizic susținut, cu durere puternică în zona lombară care se accentuează la mers, ortostatism prelungit, la efectuarea mișcărilor de flexie, extensie a coloanei, la frig, umezeală, când pacientul tușește sau strănută.

După mai multe pusee acute, în care durerea a fost strict cantonată la nivel lombar, ea începe să iradieze spre regiunea fesieră, fața posterioară a coapsei, fața posterioară a gambei și poate ajunge până la nivelul degetelor de la picioare”, mai explică medicul.

Vezi și: Condimentul senzațional pentru slăbit. 120 mg pe zi scad tensiunea, pot preveni cancerul de colon, Parkinson și Alzheimer

Tratamentul recomandat: REPAUS

Pentru afecţiuni severe sau dureri ale nervului sciatic, este necesar că starea să fie tratată astfel încât să nu se agraveze în timp. Remediile disponibile fără prescripţie medicală şi exerciţiile fizice regulate sunt eficiente în ameliorarea durerii, pentru majoritatea pacienţilor.

”Tratamentul lombosciaticii include repaus fizic obligatoriu, odihnă la pat, evitarea frigului, umezelii, tratament medicamentos (antalgice, antiinflamatoare nesteroidiene sau steroidiene, decontracturante musculare, vitamine de grup B, anticonvulsivante, rahianestezie în lombosciatica hiperalgică persistentă), acupunctură, laser terapia, masajul terapeutic, kinetoterapia, folosirea dispozitivelor de susținere a coloanei lombare doar la recomandare medicală, iar în perioadele de acalmie fiziokinetoterapie, cură balneară, terapie termică.

Tratamentul chirurgical este recomandat pacienților care suferă de lombosciatică persistentă, recurentă, pe perioadă lungă de timp cu toate că pacientul a urmat recomandările medicale cu strictețe. Există și o situație de urgență în care intervenția chirurgicală este obligatorie și anume sciatica paralizantă.

În majoritatea cazurilor, evoluția lombosciaticii este favorabilă, cu reducerea/dispariția durerii, însă durerea se poate și croniciza, cu apariția puseelor acute intermitente, iar în cazuri extreme poate să apară complicația majoră (paralizia musculară)”, mai explică medicul.

Vezi și: David Popovici, trimis la înot de un diagnostic și un medic. Rețeta simplă din 5 ingrediente pe care o mănâncă dimineața, la ora 3

Prevenție

În timp ce durerile de spate asociate lombosciaticii şi altor cauze sunt comune, există o serie de măsuri care pot ajuta la prevenirea apariţiei sau a recurenţei:

- Menţineţi poziţia corectă atunci când staţi în picioare, mergeţi pe jos şi staţi pe scaun.

- Faceţi exerciţii care menţin aptitudinea aerobă, forţa şi flexibilitatea muşchilor abdominali şi spinali.

- Practicaţi tehnici de ridicare sigură. Când ridicaţi, îndoiţi genunchii şi păstraţi spatele drept. Prin aceasta, stresul este suportat de şolduri şi picioare, nu de spate.

Ţineţi obiectul în apropierea corpului. Cu cât este mai departe corpul, cu atât mai mult efort este pus pe spatele inferior.

- Asiguraţi-vă că spatele este bine susţinut atunci când staţi aşezat. Utilizaţi scaune care oferă un sprijin bun în spate şi sunt proiectate pentru a oferi o bună poziţie de aşezare.

O pernă conturată poate ajuta la asigurarea suportului inferior al spatelui.

- Nu fumaţi.

- Menţineţi o greutate corporală sănătoasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel