Legătura dintre mâncarea ultraprocesată și sănătatea musculară. Ce ne spune grăsimea intramusculară despre dieta noastră

alimente ultraprocesate muschi Foto: Freepik @EyeEm
Un nou studiu arată că o dietă bogată în alimente ultraprocesate poate crește grăsimea din mușchi, afectând sănătatea, mobilitatea și riscând dezvoltarea bolilor cronice.

Vezi și: Cum afectează boala Alzheimer creierul și comportamentul. De ce memoria și gândirea sunt cele mai afectate

Un nou studiu a descoperit o legătură între o dietă bogată în alimente ultraprocesate și creșterea grăsimii din mușchi. Alimentele ultraprocesate, care includ sucuri, carne procesată, gustări și mese congelate, sunt în general mai multe aditivate.

Consumul acestor produse poate avea un impact asupra mișcării și mobilității și poate crește riscul de a dezvolta boli cronice precum osteoartrita.

Cercetarea, prezentată la reuniunea anuală a Societății Radiologice din America de Nord, a constatat că persoanele care consumau mai multe alimente ultraprocesate aveau mai multă grăsime în mușchii coapselor. Mușchii sănătoși conțin o cantitate mică de grăsime, dar prea multă grăsime în mușchi poate afecta negativ mișcarea și sănătatea generală.

Creșterea grăsimii intramusculare este asociată cu pierderea forței și a mobilității, precum și cu un risc crescut de boli cronice precum diabetul de tip 2, obezitatea și osteoartrita.

Cum afectează alimentele ultraprocesate mușchii

Studiul realizat de Zehra Akkaya, de la Universitatea Ankara și Universitatea din San Francisco, a descoperit o legătură între stilul alimentar occidental și sănătatea precară a genunchiului.

Studiul a examinat date de la 666 de participanți la Osteoarthritis Initiative, un studiu multicentric pe termen lung axat pe osteoartrita genunchiului. Participanții nu aveau dureri de genunchi sau semne radiologice de osteoartrită a genunchiului, dar aveau un indice de masă corporală mediu de 27, considerat „supraponderal”.

Cercetătorii au descoperit o relație semnificativă între o proporție mai mare de consum de alimente ultraprocesate și o calitate mai slabă a mușchilor coapsei, evidențiată de imaginile RMN.

Cu cât o persoană consuma mai multe alimente ultraprocesate, cu atât era mai mare gradul Goutallier, o măsură a țesutului adipos în raport cu țesutul muscular sănătos.

Legătura dintre consumul de alimente ultraprocesate și mușchii mai grași a fost independentă de indicele de masă corporală al participanților, aportul caloric, vârsta, sexul, rasa, nivelul de activitate fizică și unele caracteristici sociodemografice. Studiul subliniază importanța abordării legăturii dintre alimentele ultraprocesate și sănătatea precară a genunchilor.

Foto: Freepik

Despre grăsimea intramusculară

Studiul a constatat că alimentele ultraprocesate pot contribui la creșterea grăsimii intramusculare a coapsei, însă cauza exactă nu este încă cunoscută. Constatările studiului ar putea fi datorate unor factori nemăsurați, cum ar fi diagnosticarea diabetului sau consumul ridicat de grăsimi.

Sistemul de clasificare Goutallier utilizat în studiu nu este la fel de robust ca metodele cantitative de măsurare a grăsimii musculare, iar participanții nu au raportat cu exactitate aportul alimentar.

Experții sugerează că studiile viitoare ar trebui să se concentreze pe reducerea consumului de alimente ultraprocesate și pe înțelegerea modului în care grăsimea suplimentară afectează sănătatea, în special osteoartrita. Grăsimea intramusculară a fost asociată cu dezvoltarea sau progresia osteoartritei genunchiului, dar mecanismul exact nu este încă cunoscut.

Citește și: Dieta Portfolio, rolul proteinelor vegetale în combaterea colesterolului ridicat. Dieta care transformă modul în care îți protejezi inima

Cum să menții mușchii sănătoși

Limitarea consumului de alimente ultraprocesate este o modalitate excelentă de a preveni dezvoltarea grăsimii intramusculare. Exercițiile fizice și antrenamentele de forță pot genera masă musculară, iar persoanele care fac suficiente exerciții fizice sunt mai susceptibile de a reduce grăsimea intramusculară.

O dietă în general sănătoasă, cu minimum de zaharuri adăugate, proteine, fibre și surse naturale sănătoase de grăsimi, inclusiv fructe, legume, cereale integrale, nuci, semințe, proteine slabe și grăsimi sănătoase precum măslinele și avocado, poate ajuta, de asemenea, la controlul dezvoltării grăsimii intramusculare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel