Legătura dintre grăsimea de pe brațe și sănătatea coloanei vertebrale. Un posibil indicator al osteoporozei și fracturilor

grasime de pe brate coloana Foto: Freepik @DC Studio @newnsd18
Un nou studiu sugerează că măsurarea grăsimii de pe brațe poate prezice riscul de fractură a coloanei vertebrale la persoanele de peste 50 de ani, fiind asociată cu o rezistență slabă a oaselor.

O nouă cercetare sugerează că măsurarea cantității totale de grăsime de pe brațe poate ajuta la predicția persoanelor de peste 50 de ani care prezintă un risc mai mare de fractură a coloanei vertebrale.

Studiul, prezentat la Congresul european de endocrinologie de la Stockholm, este primul care identifică faptul că compoziția corporală a brațelor, în special cantitatea de grăsime de pe acestea, este asociată cu calitatea slabă a oaselor și cu rezistența coloanei vertebrale.

Descoperirile ar putea ajuta la identificarea persoanelor cu risc ridicat și la abilitarea oamenilor de a gestiona cantitatea de grăsime de pe corp. Grăsimea subcutanată a brațelor, care poate fi estimată cu ușurință prin metoda calliperului cu pliuri cutanate, poate, de asemenea, să prezică riscul de fractură a vertebrelor.

Legătura dintre grăsimea brațului și rezistența coloanei vertebrale

Un studiu care a examinat 115 persoane fără osteoporoză și cu o vârstă medie de 62 de ani a descoperit o legătură între grăsimea brațului și rezistența coloanei vertebrale. Studiul a utilizat absorptiometria cu raze X cu energie dublă (DEXA) și un scor osos trabecular (TBS) pentru a măsura densitatea minerală osoasă (BMD) și calitatea oaselor.

Rezultatele au arătat că cei cu un exces mai mare de grăsime corporală, indiferent de IMC, aveau o calitate osoasă mai scăzută la nivelul coloanei vertebrale, în special grăsime viscerală și grăsime sub piele la nivelul brațelor.

Legătura dintre grăsimea brațelor și rezistența coloanei vertebrale a fost surprinzătoare, deoarece compoziția corporală a brațelor, în special masa de grăsime, a fost asociată negativ cu calitatea și rezistența osoasă a vertebrelor. Această constatare ar putea contribui la îmbunătățirea prevenirii fracturilor coloanei vertebrale asociate cu osteoporoza.

Citește și: Ce sunt antioxidanții și cum funcționează în organism. Rolul lor esențial în combaterea radicalilor liberi

Foto: Freepik

Conexiunea grăsimilor, greutății și sănătății osoase

Obezitatea și sănătatea oaselor au fost studiate anterior, cercetările anterioare sugerând că excesul de greutate protejează sănătatea coloanei vertebrale. Cu toate acestea, noile cercetări, inclusiv cel mai recent studiu, contrazic acest lucru, în special impactul grăsimii viscerale asupra sănătății oaselor.

Studiul a constatat că grăsimea viscerală crescută și un corp în formă de măr sunt, de asemenea, corelate cu calitatea slabă a oaselor la nivelul coloanei vertebrale. Grăsimea viscerală, componenta cea mai activă din punct de vedere hormonal a grăsimii corporale totale, produce adipocitokine care provoacă inflamații de grad scăzut, ceea ce poate avea un impact negativ asupra calității oaselor.

Alte dovezi sugerează că moleculele eliberate în grăsime și mușchi ar putea afecta dezvoltarea osteoporozei. Scăderea în greutate poate ajuta la sănătatea oaselor, dar scăderea în greutate singură poate să nu protejeze în totalitate de osteoporoză, deoarece și alți factori genetici joacă un rol.

Vezi și: Cum să reduci riscul genetic de boli de inimă de 14 ori. Bazele unui stil de viață sănătos care protejează inima

Despre sănătatea osoasă

Un nou studiu sugerează că grăsimea de pe braț poate crește riscul de fracturi ale coloanei vertebrale, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma această legătură. Studiul necesită mai mulți participanți, mai tineri și mai mulți bărbați.

Pentru a menține oasele puternice, se recomandă consumul adecvat de calciu și vitamina D, efectuarea de exerciții fizice cu greutate și efectuarea de teste regulate de densitate osoasă și scanări DEXA. Aceste măsuri pot ajuta la prevenirea pierderii osoase și la îmbunătățirea stării generale de sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel