Iohannis, discurs INTEGRAL la ieșirea din Starea de Urgență: Dacă crește numărul de cazuri de COVID-19 nu voi ezita!
14 mai 2020, 19:28

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis, președintele României a explicat că la ieșirea din Starea de Urgență România se poate mândri că a controlat bine situația, dar că dacă va exista o creștere a numărului de cazuri, atunci nu va ezita să o instituie din nou. 

Discurul președintelui Klaus Iohannis la ișirea din Starea de Urgență: 

„Dragi români, astăzi este ultima zi în care România se află în Stare de Urgență. Suntem la finalul a două luni dificile în care cei mai mulți dintre dumneavoastră, majoritatea covârșitoare, ați restricțiile instituite de autorități. Ați stat în case, ați renunțat să vă mai vedeți familia și prietenii, v-ați schimbat cu totul întreaga viață până în mai presus nu doar sănătate a voastră, dar și pe a celorlalți. Printr-un efort național am reușit să stopăm răspândirea rapidă a epidemiei și să limităm semnificativ numărul de victime. Dumneavoastră dragi români sunteți eroii acestui efort național.

Vă mulțumesc pentru toate sacrificiile pe care le ați făcut. Acum când încep să le două luni de stare de urgență și tragem linie, putem spune cu toată certitudinea: împreună am salvat vieți! Așa arată o națiune puternică și unită! Și la fel de puternici și uniți trebuie să continuăm și în lunile următoare.

Pentru că lupta cu acest virus nemilos este departe de a se fi încheiat. România acționat rapid și a luat primele măsuri preventive chiar înainte de a avea cazuri confirmate de îmbolnăvire cu COVID-19. Era obligatorie instituirea unor măsuri excepționale dacă voiam să reducem răspândirea virusului. Deși numărul de îmbolnăviri atunci era mai mic decât în cazul multor altor state, la data de 16 martie România a intrat în Stare de Urgență fiind printre primele țări care au făcut un astfel de demers. Faptul că a fost o decizie bună a autorităților o confirmă numărul redus de infectări și de decese.

Fiecare viață pierdută a semnat o înfrângere pentru noi în bătălia pe care am început-o în februarie și pe care o vom continua multă vreme de acum înainte. Dar știm sigur că fără aceste măsuri unele foarte dure precum carantinarea unor localități, restricționări servere de circulație, închiderea școlilor, suspendarea întregii activități a restaurantelor, magazinelor comerciale numărul victimelor ar fi fost mult, mult mai mare. Unde se află România la finalul Stării de Urgență? Vă spun doar câteva cifre care ne oferă imaginea generală.

Astăzi la data expirării Stării de Urgență, România înregistrează 16.247 de cazuri de îmbolnăvire, cu 245 de cazuri noi de ieri până astăzi, ceea ce arată un trend epidemiologic în ușoară scădere. Numărul de cazuri vindecate, 9.053 astăzi, este mai mare decât cel al cazurilor active și anume astăzi 6.148. Apoi 225 de pacienți se află internați în secțiile de tratament intensiv și vreau să menționez că pe toată durata Stării de Urgență nu s-au înregistrat depășiri de capacitate în sectorul de tratament intensiv. La începutul stării de urgență, în România capacitatea zilnică de testare a fost 704 teste pe zi. Astăzi prin efortul concertat al autorităților, capacitatea de testare a crescut progresiv, am ajuns la un număr de 10.643 de testări pe zi. Până la această dată în România au fost efectuate 277. 804 teste.

Vreau mulțumesc încă o dată medicilor și personalului medical pentru eforturile extraordinare din toată această perioadă. Protejarea cu prioritate a cadrelor medicale prin dotarea cu celeritate cu echipamente și materiale sanitare, măști de protecție combinezoane, mănuși, echipamente medicale și substanțe dezinfectante, a fost esențială în lupta cu răspândirea virusului. România din păcate a fost foarte puțin pregătită pentru a face față unei crize. În rezerva statului nu am găsit așa cum ar fi fost normal toate materialele necesare între o Situație de Urgență. Am fost nevoiți să identificăm rapid soluții și iată că am reușit ca într-un în timp foarte scurt achiziționăm tot ce era nevoie. Situația fără precedent cu care ne-am confruntat în acestei săptămâni ne-a pus în față o oglindă de multe ori nemiloasă pentru ce a însemnat eșecul din ultimii 30 de ani în fundamentarea unui stat eficient. Nu este prima dată când spun că cea mai importantă reformă de care România are nevoie este reconstrucția staului.

Este un obiectiv ambițios care nu se poate realiza patru ani, dar este obligatoriu să începem resetarea pentru a putea dezvolta țara noastră. Sănătatea, educația, administrația, sistemele ignorate atâția ani și căpușate, trebuie să fie prioritățile noastre. Dacă aceste sisteme nu sunt puternice Statul se îndoaie. În plus în această perioadă ne-am confruntat și cu o legislație aproape inexistentă. În orice caz insuficientă pentru o situație de criză a trebuit să ne descurcam pe baza 2, 3 acte normative adoptate destul de neglijent în urmă cu 20 de ani. În trei decenii nu s-a construit în România o legislație coerentă prin care statul să poată face față inclusiv unei epidemii extinse.

Guvernul este obligat să se adapteze permanent la puținele resurse legislative pe care le are la dispoziție, în timp ce în Parlament politicieni vechi și retrograzi a încercat să dărâme și modestele instrumente pe care le aveam la dispoziție. Am văzut de altfel chiar zilele trecute cu câtă iresponsabilitate unii parlamentari erau gata să facă aproape inoperabilă și Legea privind starea de alertă.

Această situație nu mai poate continua. Legislația trebuie croită în mod coerent astfel încât să permită intervenția rapidă a statului. Într-o situație de Urgență ori de alertă, Guvernul indiferent de culoarea politică, este cel care trebuie să ia măsuri imediate pentru că el are instrumentele executive pentru a le pune în practică rapid atunci când se impune.

În ultimele săptămâni s-au văzut foarte bine deficiențele statului. Dar această perioadă ne-a arătat și că cele mai grele provocări fi depășite dacă Executivul reprezentat de președinte și guvern lucrează ca o echipă. Și acesta este modul de funcționare corect între un stat consolidat, ca președintele și guvernul să își înțeleagă responsabilitățile și să colaboreze, pentru a proteja cetățenii. De mâine intrăm într-o nouă etapă, pentru că încetarea Stării de Urgență nu echivalează, din păcate, cu finalul epidemiei.

Din punct de vedere medical avem ceva semnale pozitive, dar trebuie să conștientizăm cu toții că pericolul reprezentat de acest virus este departe de a fi trecut. Ce am făcut până acum s-a dovedit eficient și am reușit să ținem epidemia sub control. În continuare sunt însă necesare măsuri pentru revenirea la o viață apropiată de normalitate, dar în același condiții de maximă siguranță.

Astăzi, Comitetul Național pentru situații speciale de Urgență declară starea de alertă și va institui toate reglementările obligatorii prin care vor fi menținute măsurile de prevenție. Am văzut discuții în spațiul public legate de intrarea în vigoare a noii legi privind starea de alertă abia de luni, iar unii politicieni care se dovedesc total inresponsabili alimentează ideea de vid legislativ.

Dragi românii, nu vor urma trei zile fără reguli și restricții. Reîntoarcerea bruscă la situația de dinainte de pandemie este imposibilă! Virusul nu ține cont de acte administrative, iar renunțarea prematură la toate regulile care sau dovedit bune ar însemna o gravă eroare. Avem un cadru legal în vigoare și în baza lui vor fi luate toate deciziile pentru ca inclusiv în următoarele trei zile să păstrăm toate regulile necesare pentru ca sănătatea și viața cetățenilor să nu fie puse în pericol!

Intrarea în starea de alertă aduce cu sine riscuri noi și responsabilități suplimentare pentru toți cei care își vor relua într-o formă sau alta activitatea. Distanțarea socială, munca de acasă, acolo unde este posibil, respectarea tuturor normelor de igienă, purtatul măști de protecție, sunt esențiale pentru a putea controla și în continuare epidemia. 

Fără aceste măsuri și reguli, fără responsabilitatea fiecăruia dintre noi, lucrurile pot ușor degenera. Și vreau să fiu foarte clar, dacă situația se va înrăutăți și datele vor arăta un număr galopant de infectări care va duce la supraaglomerarea spitalelor, atunci nu voi ezita să institui din nou o stare de urgență! Să nu compromitem așadar tot ce am realizat până acum cu mari sacrificii. COVID-19 este o boală greu de combătut tocmai pentru că oamenii îi pot infecta pe ceilalți fără să dezvolte simptome, și fără să fie conștienți de riscul pe care îl reprezintă pentru semenii lor. Această particularitate a bolii care nu ne permite să știm sigur cine e infectat și cine nu, arată cât de important este să purtăm toți măști în spațiile publice.

Păstrând distanțarea socială și purtând mască ne protejăm penoi înșine, îi protejăm pe cei de lângă noi și le ușurăm munca medicilor, cei aflați în linia întâi. Este fundamental să înțelegem că facem aceste lucruri nu de teama amenzilor, ci pentru că sunt spre binele nostru și al celor de lângă noi. Nimeni nu poate spune cu precizie când vom depăși această pandemie. Ce știm însă cu siguranță este că depinde de fiecare dintre noi să facem ca acest lucru să se întâmple cât mai repede. Vă mulțumesc!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?