Ioana Bianchi (ARPIM), cifrele momentului pentru cancerul de col, de prostată, mamar, plămâni și gastric. Milioane de euro pot fi atrași de România

Ioana Bianchi - Foto: Pexels @Anna Tarazevich
EXCLUSIV
Dr. Ioana Bianchi, Director Relații Externe ARPIM, a vorbit despre finanțarea europeană pentru sănătate, în special pentru cea privind diagnosticarea precoce a cancerului.

”Orice strategie este perfectibilă, dar la un moment dat trebuie să pornim de la o viziune integrată asupra sistemului și asupra acțiunilor care sunt necesare.

Ce cred că va fi foarte important pentru succesul implementării acestui plan de combatere a cancerului va fi modalitatea de monitorizare, indicatorii, care vor fi luați în considerare pentru că nu este de ajuns doar să implementăm niște acțiuni, trebuie să vedem și care este efectul lor și cum pot contribui la îmbunătățirea traseului pacientului, datele, pentru că acestea reprezintă cărămida de bază a unui sistem de luare a deciziilor pe baza evidențelor și nu în ultimul rând finanțarea.

Referitor la finanțare, aș vrea să dau câteva date din programul de anul acesta, EU for Health, există 30 de milioane de euro pentru screening-ul cancerelor de prostată, plămâni și gastric, acești bani sunt pentru întreg spațiul european, deci depinde de noi să reușim să îi atragem.

Există 1 milion de euro pentru pregătirea statelor pentru a introduce date în registrul inegalităților, legat de managementul cancerului.

La nivelul programului operațional de sănătate există 45 de milioane de euro pentru diagnostic precoce și tratament și pentru screening, 171 de milioane de euro pentru cancerul de col uterin, 124 milioane de euro pentru cancerul mamar și 102 milioane de euro pentru cancerul colorectal.

România trebuie să-și aleagă reprezentantul în Boardul statelor membre

 

Mai este o sursă de finanțare, pe care vreau să o menționez, este cel mai mare parteneriat public-privat  la nivel european, între industria farmaceutică și Comisia Europeană, Innovative Health Initiative, un buget total de aproximativ 2,5 miliarde de euro și în planul de proiecte există două proiecte care se referă specific pentru cancer oncologia personalizată și imagistica de generație următoare și diagnosticul ghidat de imagistică pentru cancer.

Așteptăm ca România să își nominalizeze reprezentantul în Boardul statelor membre”, a explicat dr. Ioana Bianchi, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), în exclusivitate pentru DC Medical și DC News, în cadrul dezbaterii "Cancerul poate fi învins prin prevenție, depistare precoce și terapie inovatoare".

De altfel, Ioana Bianchi, Director Relații Externe al ARPIM, a precizat că decizia privind reprezentantul României în Boardul menționat trebuie luată de autoritățile române, subliniind că ar vedea ”un specialist în politici publice, dar care să aibă și un background destul de serios și în cercetare, pentru că reprezentantul statului membru în acest Board poate inclusiv să își exprime poziția față de proiectele care vor fi lansate și finanțate.

Deci este o structură importantă, 39 de state participă la acest proiect, dintre acestea 11 nu și-au desemnat încă reprezentanții, România fiind inclusă printre acestea”.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel