Intubarea, chiar și pe termen scurt, poate cauza complicații ulterioare

Pacient în secția ATI a Spitalului Rol 2. Foto: ftografie cu caracter ilustrativ - Spitalul Militar Central / Daniel Iancu
Pacienții care sunt intubați pentru intervenții chirurgicale pot suferi complicații ulterioare ale laringelui.

Este cunoscut faptul că pacienții care sunt intubați timp de cinci până la șase ore în timpul intervențiilor chirurgicale îndelungate prezintă un risc mai mare de complicații ulterioare ale laringelui (casetă vocală), cum ar fi durerea în gât, dificultăți la înghițire și răgușeală. Acum, cercetătorii Johns Hopkins Medicine au arătat că probleme similare pot apărea chiar și la pacienții intubați pentru o perioadă mult mai scurtă.

Într-o revizuire sistematică a cercetărilor publicate privind leziunile laringiene după intubație, o echipă de cercetare condusă de Martin Brodsky, profesor asociat de medicină fizică și reabilitare la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins, a stabilit că daunele la laringe poate apărea cu un tub endotraheal în loc pentru doar o oră sau două. Deși vătămarea cauzată de intubația pe termen scurt este de cele mai multe ori ușoară, aceasta poate afecta respirația, înghițirea sau vorbirea pacientului, necesitând tratament separat și mai mult timp de recuperare.
Descoperirile au fost raportate în numărul din 11 noiembrie 2020 al revistei Anesthesia & Analgesia.
Deși cele mai frecvente complicații ale intubației sunt ușoare, pot apărea probleme mai grave. „Este important ca atât pacienții, cât și medicii care le tratează să fie conștienți de aceste riscuri posibile”, spune Brodsky.

Vestea bună, spune el, este că, pentru majoritatea pacienților - aproximativ 80% - tuburile lor de respirație vor fi îndepărtate după o intervenție chirurgicală, fără niciun prejudiciu. Restul vor avea probabil umflături, roșeață, iritații și abraziuni care, în general, se vor vindeca singure.

Deși complicații grave, cum ar fi paralizia și subluxația (luxația cartilajului) laringelui, pot apărea odată cu intubația, acestea sunt foarte rare - apar în mai puțin de 0,5% din cazuri.
„Pe baza rezultatelor studiului nostru, îi îndemnăm pe medici să se asigure că pacienții înțeleg că atunci când vor fi intubați în timpul unei proceduri chirurgicale - indiferent dacă va fi o operație scurtă sau lungă - există riscuri legate de rănirea laringelui, ”spune Brodsky. „A fi intubat timp de una până la două ore nu elimină posibilitatea deteriorării pe termen lung”.
Brodsky adaugă că o mai bună conștientizare înaintea intervenției chirurgicale în rândul medicilor și pacienților cu privire la potențialele leziuni laringiene generate de intubație pot duce la timpi de recuperare mai rapide și la rezultate îmbunătățite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel