Inteligența artificială, impact major asupra vieții. Radu Leca: O să trăiți mai mult și mai bine

inteligenta artificiala. FOTO: Freepik
Inteligența artificială poate să fie benefică umanității, dacă este utilizată în mod responsabil. Care este cea mai mare teamă a folosirii inteligenței artificiale.

Inteligența artificială poate avea beneficii, pe termen scurt. Deja roboții sunt în viața noastră, ca interfețe la bancă, unde nu te mai cerți cu funcționarul, sau la lanțurile de fast-food, ori chiar robotul de diverse servicii, care te îndeamnă să apeși pe diferite taste până să ajungi să vorbești cu un operator uman.

Dacă pentru unii interacțiunea cu inteligența artificială pare să fie ceva bun, psihologul Radu Leca trage un puternic semnal de alarmă în acest sens și susține că vom ajunge la un moment dat chiar să ne închinăm în fața inteligenței artificiale.

”Văd mai clar decât majoritatea dintre voi și am un defect foarte mare: nu-mi țin gura. Eu știu că inteligența artificială reprezintă sfârșitul omenirii, sunt conștient de asta. Voi, în schimb, sunteți mult prea mândri, foarte bucuroși de faptul că o să trăiți mai mult și mai bine, dar, doar o perioadă de timp”, a afirmat Radu Leca în cadrul emisiunii Ultrapsihologie de la DC News.

Întrebat de către psihoterapeutul Ramona Dumitru Popescu, ”care va deveni sensul vieții”, Radu Leca a subliniat că ”să adulăm inteligența artificială și să consumăm”, mai mult, că vom avea în sfârșit un ”Dumnezeu care să ne audă și să ne răspundă întrebărilor, că de aia și-au făcut Biserică. Eu te aud, vorbesc cu tine. Dumnezeul acela în care tu crezi nu te aude și nu vorbește cu tine, că nu ți-a oferit niciun semn”, a mai spus psihologul.

Totodată, Radu Leca a subliniat că tot ceea ce va veni dinspre inteligența artificială va crea dependență.

”Melodii noi, cu succes, făcute cu un anumit tip de decibeli, cu un anumită dinamică de hertzi, haine care îți oferă dependență, medicamente noi, medicină genetică nouă, organe artificiale, parteneri virtuali, copii perfecți, psihologi înlocuiți, psihiatri înlocuiți, preoți înlocuiți”, a mai spus Radu Leca, iar în momentul în care partenera de discuții a subliniat că a fost un subiect trist, un fel de ”cutia Pandorei”, în opinia psihologului.

”Dar poate cine știe, vom eu eu trăiesc în acea speranță și încerc să văd acea luminiță de la capătul tunelului care este din ce în ce mai mai micuță.

Dar totuși trăiesc cu speranța că ne vom trezi și vom facem totul într-un mod echilibrat, astfel încât să nu ne afecteze foarte tare, să nu ne acapareze cu totul și să ne folosim de această inteligență artificială într-un mod care să ne facă nouă bine. 

E o frică mai mare decât frica de moarte. Teama că vei fi acaparat și vei fi anulat ca ființă umană. Mai bine 2 metri sub pământ decât să mergi ca un zombie pe stradă și să nu gândești, să îți pui toate speranțele într-o cutiuță.

Lucrurile sunt de foarte mult timp pregătite și chiar dacă ele sunt pregătite, parcă totuși ne iau prin surprindere.

Suntem atât de surprinși că se întâmplă ca în Star Trek sau se întâmplă ca în nu știu ce alt film, și vom deveni dependenți de această tehnologie”, a mai spus psihoterapeutul Ramona Dumitru Popescu.

Vezi și: Medicina de familie, debirocratizată. Cătălina Poiană: Nu este ”dispecer” al sistemului de sănătate

Ce este inteligența artificială

Inteligența artificială este capacitatea unei mașini a imita funcții umane, cum ar fi raționamentul, învățarea, planificarea și creativitatea.

Inteligența artificială permite sistemelor tehnice să perceapă mediul în care funcționează, să prelucreze această percepție și să rezolve probleme, acționând pentru a atinge un anumit obiectiv.

Unele tehnologii de inteligență artificială inteligenței există de peste 50 de ani, însă creșterea puterii de calcul, disponibilitatea unor cantități enorme de date și noii algoritmi au condus la progrese majore în domeniul inteligenței artificiale în ultimii ani.

Inteligența artificială este considerată un element central al transformării digitale a societății și a devenit o prioritate pentru Uniunea Europeană, potrivit PE.

Așa cum am menționat deja, inteligența artificială este deja prezentă în viața de zi cu zi a multora dintre noi, iar aceasta include:

- cumpărăturile și publicitatea online

- căutările pe internet

- asistenți personali digitali

- traducere automată

- locuințe și infrastructuri inteligente

- automobile

- securitate cibernetică.

Potrivit unui eurobarometru realizat în 2017, 61 dintre europeni aveau o părere favorabilă despre inteligența artificială, dar 88% spuneau că aceste tehnologii impun un management atent.

Vezi și: Inteligența artificială, utilă sau nocivă. Radu Leca, avertisment: Se va duce către ideea de puritate genetică

Mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel