Institutul Cantacuzino, despre secvențierea variolei maimuței. Care sunt diferențele

institutul cantacuzino despre secventierea variolei maimutei. FOTO Pexels @ Chokniti Khongchum
În România au fost confirmate, deja, patru cazuri de variola maimuței. Doi dintre pacienți, contacți direcți.

Cercetătorii Laboratorului de Infecții transmise prin Vectori au confirmat, prin analiza RT-PCR și caracterizarea genomului viral prin secvențiere, primele cazuri de variola maimuței diagnosticate în România, au transmis reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino” (INCDMMC), într-o postare pe rețelele de socializare.

”Variola maimuței este o zoonoză cauzată de virusul monkeypox (MPXV) ce aparține genului Orthopoxvirus din famila Poxviridae.

Variola maimuței umană provoacă focare în regiunile pădurilor tropicale din Africa Centrală și de Vest si a fost recunoscută ca o boală umană în 1970.

Primul focar de boala cu MPXV raportat în afara Africii a fost un focar legat de un import de mamifere infectate, în 2003, în Statele Unite ale Americii”, se arată în comunicatul INCDMMC.

Care e diferența dintre variola maimuței, varicelă și variolă și unde apar petele. Cele două SEMNE la care să fii atent

Peste 700 de cazuri în Uniunea Europeană, patru în România

Cazuri de variolă a maimuței au fost raportate recent în mai multe state membre al UE (Austria, Belgia, Franța, Germania, Italia, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia). Până la  8 iunie a.c. erau inregistrate 704 cazuri la nivelul UE.

Clinic. Simptomele umane ale variolei maimuței sunt similare, dar mai blânde decât simptomele variolei. Variola maimuței începe cu febră, dureri de cap, dureri musculare și astenie. Principala diferență dintre simptomele variolei și ale variolei maimuței este că variola maimuței provoacă inflamarea ganglionilor limfatici, în timp ce variola nu o face.

Perioada de incubație pentru variola maimuței este de obicei de 7-14 zile, dar poate varia de la 5 la 21 de zile.

În decurs de 1 până la 3 zile (uneori mai mult) după apariția febrei, pacientul dezvoltă o erupție cutanată ce începe adesea pe față și apoi se răspândește în alte părți ale corpului.

Leziunile trec prin următoarele stadii înainte de a se vindeca: macule, papule, vezicule, pustule și cruste.

Boala durează de obicei 2-4 săptămâni.

Transmitere. MPXV se transmite  la oameni prin contactul cu un animal, un om infectat sau cu un material contaminat cu virus. Virusul pătrunde în organism prin leziuni preexistente ale pielii, prin căile respiratorii sau mucoase sau chiar poate traversa placenta de la mamă la făt.

MPX se poate răspândi de la animale la oameni prin mușcătura sau zgârietura unui animal infectat, prin manipularea unui animal infectat viu sau mort.

De asemenea, se poate răspândi și prin contactul direct cu fluide corporale sau răni ale unei persoane infectate sau cu materiale care au atins fluide corporale sau răni, cum ar fi îmbrăcămintea sau lenjeria.

Variola maimuței se răspândește între oameni, în primul rând prin contactul direct cu răni, cruste sau fluide corporale. De asemenea, se poate răspândi prin secreții respiratorii în timpul contactului prelungit, față în față. Variola maimuței se poate răspândi în timpul contactului intim între oameni, inclusiv în timpul raportului sexual.

Diferența dintre COVID și variola maimuței. Vom avea noi RESTRICȚII? Marinescu: Vorbim de un virus care se transmite greu

Managementul cazurilor pozitive

”Pentru persoanele cu variola maimuței, măsurile de izolare trebuie continuate până când toate leziunile s-au rezolvat, crustele au căzut și s-a format un strat proaspăt de piele intactă.

Cazurile de variola maimuței se izolează și se tratează în secțiile /spitalele de boli infecțioase. Nu există tratament specific, doar simptomatic și de suport, inclusiv pentru prevenirea unor posibile infecții bacteriene.

Evaluarea este facută de medicul infecționist care recomandă:

- Izolarea cazurilor confirmate cu forme ușoare la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie, până la căderea ultimei cruste și apariția stratului nou de piele sănătoasă;

- Izolarea cazurilor confirmate cu forme medii/severe în spital, cu posibilitatea externării, conform deciziei medicului infecționist, dacă simptomatologia s-a ameliorat, și cu continuarea izolării la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie, până la căderea ultimei cruste și apariția stratului nou de piele sănătoasă”, au mai precizat reprezentanți Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino”.

În România, în această săptămână au fost confirmate 4 cazuri de infectare cu variola maimuței.

Cel de-al patrulea, ”este vorba de un bărbat de 36 de ani, contact cu primul pacient diagnosticat cu variola maimuței în România”, a transmis Ministerul Sănătății. ”Acesta s-a prezentat ieri (n.r. miercuri) la un spital din București. Simptomele au apărut pe data de 12 iunie. Starea de sănătate a pacientului este bună. Acesta a rămas internat”.

De altfel, pe numele primului pacient a fost întocmit dosar penal, deoarece acesta a refuzat să ofere informații cu privire la persoanele cu care a intrat în contact, așa cum este prevăzut în cazul anchetelor epidemiologice.

Vezi și: Variola maimuței. Al patrulea caz confirmat în România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel