A început cu un simplu obicei...
Cercetători suedezi au analizat legătura dintre inflamația vasculară și iradiere în care aceasta din urmă e privită drept ca factor de risc pentru complicațiile vasculare în chirurgie. Au plecat de la premisa demonstrată anterior că radioterapia crește riscul bolilor cardiovasculare localizate la o populație tot mai mare de supraviețuitori ai cancerului, se arată pe site-ul Institutului Karolinksa din Suedia.
Nu sunt pe deplin înțelese mecanismele din spatele bolilor vasculare induse de radiații. Nici tratament nu este disponibil.
Cercetătorii au investigat complicațiile vasculare în reconstrucțiile microvasculare iradiate preoperator și răspunsul inflamator vascular în vasele de sânge uman. Au evaluat dacă blocarea interleukinei-1 - cel mai important reglator al răspunsului imun şi inflamator al organismului - ar putea ameliora inflamația vasculară indusă de radiații la șoareci.
Rezultatele le-au arătat că radioterapia crește riscul de insuficiență în chirurgia reconstructivă microvasculară și că inflamația vasculară indusă de radioterapie în ambele artere și vene, ani după ultimul tratament radioterapeutic, măsurată prin pentraxina 3 (PTX3) – pe care iradierea o induce în celulele endoteliale, musculare netede și în cele macrofage, în peretele vaselor arteriale.
„Am demonstrat că iradierea induce un răspuns inflamator în vasele de sânge uman care pot contribui la complicațiile vasculare observate (...) la subiecții iradiați. Inflamația vasculară cronică a fost observată în toate straturile de artere umane iradiate, iar anti-IL-1 poate fi un tratament potențial bazat pe studiul nostru pe animale", explică autorii studiului pe site-ul Institutului Karolinksa.
Ei subliniază că sunt necesare studii suplimentare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
A început cu un simplu obicei...
Ce se întâmplă în creier dacă te trezești devreme. Un neurolog...
Ne credem mai protejați ca niciodată,...
Știai că banalele bubițe de la gură...
Dispozitivul care poate depista...
Boala care afectează un milion de...
COVID, impact grav pe termen lung....