Infidelitatea, impact asupra creierului. Ce se întâmplă când unul dintre parteneri este înșelat. Efecte devastatoare asupra sănătății

infidelitatea - FOTO: Freepik@stefamerpik
Infidelitatea este dureroasă. Cu toate acestea, cum afectează ea creierul și întreaga sănătate.

Infidelitatea provoacă mai mult decât o inimă frântă. O cercetare de la Universitatea din Nevada, Reno, a descoperit că a fi înșelat este legat de depresie și anxietate și poate duce, de asemenea, la comportamente mai riscante, cum ar fi consumul excesiv de alcool.

Studiul a constatat că a deveni victima unei infidelități poate crește probabilitatea de suferință psihologică și poate crește, de asemenea, riscul de a abuza de alcool și/sau droguri și de a dezvolta o tulburare de alimentație sau de exerciții fizice, relatează Medical Daily.

Cercetătorii au teoretizat că înșelatul poate afecta stima de sine și îi face pe oameni să dorească să se răzbune pe partenerul infidel. În plus, femeile resimt mai multă suferință după ce au fost înșelate decât bărbații, astfel că sunt, de asemenea, mai susceptibile de a suferi consecințe negative asupra sănătății mentale și fizice.

”Faptul de a fi înșelat pare să aibă nu numai consecințe asupra sănătății mentale, ci și să crească comportamentele riscante. Am constatat, de asemenea, că persoanele care se învinovățesc pentru faptul că partenerul lor a înșelat-o, cum ar fi sentimentul că a fost vina lor sau că ar fi putut opri acest lucru, au fost mai predispuse să se implice în comportamente riscante”, a declarat pentru PsyPost autorul principal M. Rosie Shrout.

Vezi și: Cicatricea cheloidă, semn al unui proces lent de vindecare. Cum te afectează

Ce părți ale creierului sunt activate

Ce părți sunt activate sau supraactivate și cum influențează acest lucru modul în care ne simțim?Trădarea are frecvent un preț foarte mare, atât la nivel interpersonal, cât și individual. De fapt, infidelitatea întărește adesea îndoielile și sporește sentimentele de incertitudine. Este ca un foc mistuitor care sfârșește prin a distruge tot ceea ce individul trădat a luptat.

Infidelitatea este o trădare a încrederii. Ca atare, are potențialul de a declanșa emoții extrem de intense și aversive. Printre acestea, se numără frustrarea, furia resentimentară, angoasa și tristețea. Cu toate acestea, în acest articol, vom explora o altă emoție strâns legată de infidelitate; gelozia.

Gelozia ca emoție

O emoție este un mod de a răspunde la unul sau mai mulți stimuli din mediul înconjurător. Ea are trei componente:

Componenta comportamentală. Acesta este tipul de comportament care apare într-un mod reactiv sau ca o consecință a emoției.

Componenta neuro-vegetativă. Modul în care corpul nostru mobilizează și adună resurse energetice pentru a face față stimulului. Aceasta este localizată în sistemul nervos autonom (SNA).

Componenta hormonală. Ajută sistemul neuro-vegetativ datorită eliberării de substanțe care facilitează un răspuns emoțional. De exemplu, hormonii care sunt secretați la nivelul suprarenalelor. Aceștia sunt eliberați pentru ca mușchii noștri să aibă suficientă hrană.

Gelozia este o emoție cu o bază socială profundă. Este definită ca fiind ”faptul de a fi suspicios, de a nu avea încredere și de a nu se încrede în celălalt”. Într-adevăr, ea poate schimba afecțiunea pe care oamenii o simt unii față de alții. De fapt, emoția geloziei este o anticipare a pierderii. Ea ne alarmează cu privire la o posibilă durere și pierdere viitoare, notează Exploring your Mind.

A reacționa cu gelozie la infidelitate este atât normal, cât și chinuitor. În plus, reacția variază în funcție de faptul că sunteți bărbat sau femeie. Răspunsul la acest lucru se află în evoluție. În acest cadru, gelozia este legată de consecințele reproductive.

Vezi și: Pacienții, afectați de lipsa tratamentelor inovative. Rozalina Lăpădatu: Ceasul ticăie. Orice zi de întârziere înseamnă o șansă mai mică de tratare și recuperare. Îl poate costa viața

Cum îți afectează infidelitatea creierul

Dacă sunteți femeie, este probabil că sunteți mai sensibilă la scenariul infidelității emoționale. Pe de altă parte, dacă ești bărbat, probabil că acorzi mai multă importanță infidelității de natură sexuală.

În fața unui comportament infidel, zonele legate de emoțiile negative și de cunoașterea socială sunt de obicei activate. Printre acestea se numără:

Amigdala. Aceasta este o structură cheie în răspunsul emoțional. De fapt, aceasta acționează ca un ”dirijor de orchestră”. Printre funcțiile sale se numără reglarea impulsurilor și exprimarea emoțiilor. În plus, este activată intens de frică.

Cortexul insular. Este activat atunci când nu ne place ceva și când ne simțim dezgustați. De asemenea, este activat atunci când ne doare infidelitatea și când ne simțim geloși. În plus, durerea fizică activează această zonă. De fapt, este responsabilă pentru procesarea părții emoționale a durerii.

Girusul temporal superior. Gelozia apare ca o consecință a unei trădări percepute. Girusul temporal superior este activat de fiecare dată când evaluăm încrederea și intenționalitatea cuiva.

Cortexul vizual. Atât la bărbați, cât și la femei, cortexul vizual este puternic activat atunci când apare infidelitatea. Acest lucru se întâmplă deoarece ne imaginăm în mod activ că partenerii noștri sunt infideli. De fapt, o vedem cu ochii noștri. La bărbați, amigdala este activată mai intens dacă infidelitatea a fost de natură sexuală. Cu toate acestea, atunci când se confruntă cu infidelități emoționale, se activează insula, hipocampul și hipotalamusul.

După cum puteți vedea, anumite zone sunt activate diferențiat în funcție de sex. Acest lucru își are originea în modurile diferite în care bărbații și femeile privesc infidelitatea în ceea ce privește reproducerea.

Vezi și: Prețurile medicamentelor, modificate. Monica Negovan: Asigurăm acces tuturor pacienților în mod echitabil și cu medicamente eficace

Infidelitatea, efecte pe termen lung

Atunci când o persoană descoperă o aventură, poate fi eviscerant. Infidelitatea este o trădare care induce sentimente de abandon, înșelăciune, respingere și umilință - mai mult, este învăluită în secret. Infidelitatea este o implicare fizică și/sau emoțională cu o persoană în afara relației angajate și se prezintă sub diverse forme, cum ar fi aventurile online, microînșelăciunea, printre altele.

Din păcate, există mai multe efecte pe termen lung ale infidelității care pot afecta o persoană mult timp după ce înșelătoria a încetat. Acestea pot schimba viața și pot duce la dezvoltarea anumitor afecțiuni de sănătate mintală, inclusiv depresie cronică, anxietate, tulburare de stres post-infidelitate și traumă de trădare.

1. Modificări ale creierului

Cercetările arată că dragostea și drogurile produc efecte similare în creier prin eliberarea de dopamină. Dopamina este legată de sentimentele de gratificare și de plăcere și poate crea o dependență foarte mare. Atunci când o persoană experimentează infidelitatea și sentimentele de respingere, chimia creierului său poate fi modificată - poate avea chiar simptome similare cu cele ale sevrajului, notează Choosing Therapy

2. Apariția depresiei sau a anxietății

Problemele de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea, au fost legate de infidelitate. O persoană se poate confrunta, de asemenea, cu anxietate relațională, ceea ce duce adesea la un sentiment de mai multă nesiguranță în ceea ce privește propria persoană. Aceasta poate induce, de asemenea, îndoiala față de partener și îngrijorarea excesivă că va fi înșelat din nou.

Vezi și: De ce durează ca medicamentele inovatoare să intre pe piața românească. Radu Rășinar: Piața din România nu este la fel de ”prietenoasă” precum cea din Europa

3. Tulburarea de stres post-infidelitate

Cercetările indică faptul că multe persoane dezvoltă traume după ce descoperă infidelitatea și pot experimenta tulburarea de stres post-infidelitate (PISD). Simptomele PISD sunt aproape identice cu cele ale tulburării de stres posttraumatic (PTSD), dar includ și depresia și anxietatea crescute care provin din paranoia de a fi trădat din nou. În plus, o persoană experimentează schimbări unice în creierul său care apar atunci când percepe respingerea din partea partenerului.

4. Modificări ale stimei de sine și ale valorii de sine

Nu este neobișnuit ca persoana trădată să internalizeze infidelitatea și să se învinovățească pentru aceasta. Ca urmare, stima și valoarea lor de sine au de suferit. Ei încep să pună la îndoială valoarea lor în relație și se întreabă unde au greșit. De exemplu, ei pot crede că partenerul lor a înșelat pentru că ceva este în neregulă cu ei.

5. Lipsa de încredere în viitoarele relații

Este obișnuit ca o persoană care a fost trădată să experimenteze probleme de încredere. Acestea asociază durerea pe care au trăit-o cu viitoarele relații, ceea ce face mai dificilă conectarea cu cineva nou. De asemenea, ar putea simți că nu pot avea încredere în ei înșiși - se pot gândi: "Cum am ratat asta?".

6. Sentimente de pierdere

Relația sau căsătoria, așa cum o cunoșteai, a dispărut. Chiar dacă alegeți să rămâneți și să rezolvați lucrurile, relația nu va mai fi niciodată la fel. Durerea apare atunci când pierdem ceva sau asistăm la moartea a ceva sau a cuiva pe care îl iubim. 

Vezi și: Speranța de viață în România, sub media europeană. Iulia Ionescu: Părinții noștri trăiesc 70 de ani. În Franța, 79-80 de ani. Simțim cu sufletul acest decalaj

7. Efectele asupra copiilor

Dacă un copil află despre trădarea unui părinte, este posibil ca acesta să fie de partea părintelui care a fost înșelat. Studiile indică faptul că copiii care sunt martori ai infidelității au de două ori mai multe șanse să fie ei înșiși infideli. Copiii pot avea, de asemenea, probleme de încredere cu viitorii parteneri romantici, precum și să imite infidelitatea care le-a fost modelată.
Atunci când se întâmplă acest lucru, înșelăciunea poate deveni o problemă moștenită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel