Infertilitatea și sănătatea mintală: cum să faci faţă provocărilor emoționale

Foto: Freepik
Pentru multe cupluri, visul de a deveni părinți este mai dificil de îndeplinit din cauza problemelor medicale legate de fertilitate. 

Primirea unui diagnostic atât de complex și dur, cel de infertilitate, este o provocare în sine pentru ambii parteneri, pentru că simt cum dorința lor comună de a concepe un copil devine un scop greu de atins. Însă există opțiuni de tratament promițătoare, care sprijină persoanele dornice de a-și întemeia o familie. Este o experiență cu totul aparte, presărată cu sentimente copleșitoare de tristețe, anxietate și stres, care influențează în mare măsură sănătatea mintală a ambilor parteneri. Aceste emoții sunt normale și există modalități prin care le puteți gestiona într-un mod sănătos.

Acceptă ajutorul specializat

Primul lucru pe care este nevoie să-l conștientizezi, atât tu, cât și partenerul de cuplu, este că nu trebuie să parcurgeți singuri acest drum dificil. Căutarea și acceptarea ajutorului specializat nu este un act de slăbiciune, ci de curaj și perseverență pentru a merge mai departe. Primul pas în direcția corectă este să te programezi la un consult medical amănunțit, unde un doctor expert în fertilitate va realiza o serie de teste complexe pentru a determina cauzele care vă împiedică să concepeți un copil pe cale naturală. Pentru femei, se pot realiza următoarele analize:

- FSH (hormon de stimulare foliculară) - ajută la evaluarea rezervei ovariene și se efectuează prin prelevarea de sânge, în anumite perioade ale ciclului menstrual, indicate de medic;

- Estradiol (E2) - este un hormon produs de ovare, cu scopul de a matura și dezvolta foliculii ovarieni. Medicul va recolta o mostră de sânge, fiind necesar să menționezi care a fost data ultimei menstruații;

- Progesteron - este un hormon esențial pentru a menține o sarcină sănătoasă, iar valoarea sa poate fi determinată în urma unei analize de sânge, efectuate în ziua 21 a ciclului menstrual de 28 de zile;

- TSH - este un hormon produs de glanda hipofiză care îndeplinește sarcina esențială de a regla funcția tiroidiană. De asemenea, medicul va preleva o analiză de sânge pentru acest test;

- Inhibina B - este un hormon produs de foliculii ovarieni care poate regla funcția reproductivă la femei. Pentru rezultate precise, se va recolta o probă de sânge în a treia zi a ciclului menstrual.

În urma acestui set complex de analize, medicul îți poate recomanda începerea de proceduri FIV, drept un plan de tratament eficient pentru rezolvarea problemelor tale. Când te decizi că ești pregătită să treci prin această etapă, alege un centru de încredere, precum clinica de fertilitate Umana, un loc unde medicii specialiști îți sunt alături la fiecare pas.

Transformă bunăstarea emoțională într-o prioritate

Pentru a procesa corect toate emoțiile pe care le simți în acest moment și care vor apărea pe parcursul acestei călătorii, acordă-ți timpul și spațiul necesare pentru a te reconecta cu tine însăți. Ține cont de faptul că această perioadă nu poate fi cuantificată în zile, săptămâni sau luni - este un proces continuu, pe care îl controlezi în totalitate.

Ai putea începe cu stabilirea unei rutine zilnice, care să includă activitățile care îți aduc liniște, bucurie interioară și relaxare. Fie că este vorba despre meditație, plimbări în natură, găsirea unui hobby, vizionarea filmelor preferate la cinema, scris în jurnal sau pictură, alege doar ceea ce te face să te simți fericită și împlinită. De asemenea, poți face unele dintre aceste activități alături de partenerul de viață.

Comunică deschis cu persoana iubită

Infertilitatea are capacitatea de a pune o presiune semnificativă asupra relației de cuplu, până în punctul în care apar certuri, discuții și reproșuri despre problemele legate de conceperea copilului. Încearcă să adopți o altă tehnică, cea în care pui comunicarea pe primul loc, fiecare dintre voi își exprimă sentimentele, așteptările și temerile, fără să caute un vinovat pentru situația de față. Fiecare persoană își exprimă durerea și emoțiile într-un mod unic, de aceea este important să aveți răbdare unul cu celălalt, luați o pauză atunci când este necesar și continuați doar în momentul în care vă simțiți pregătiți.

De-a lungul acestei experiențe, vor fi momente plăcute, dar și dificile, în care vei avea nevoie de suportul necondiționat al partenerului tău. Problemele de infertilitate sunt o provocare majoră, dar pot fi rezolvate cu ajutorul unor medici specializați în fertilitate, susținerea venită din partea celor dragi și o stare de bine, care te va ajuta să faci față stresului și anxietății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel